Politika

Gradonačelnica Barselone podržala BG opoziciju

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau je u pisanoj poruci izrazila punu podršku inicijativi Ne da(vi)mo Beograd i poručila da pokret Barcelona En Comú (Zajedno za Barselonu) pozdravlja odluku inicijative da učestvuje na izborima za Skupštinu grada 4. marta.

“Kandidatura inicijative Ne da(vi)mo Beograd veoma nas podseća na Zajedno za Barselonu pre tri godine, to je proces koji počinje odozdo i želi da promeni pravila igre tako da obični ljudi postanu akteri gradskih politika”, navodi predstavnik za medije platforme “Zajedno za Barselonu”, a prenosi Inicijativa.

Građanska platforma “Zajedno za Barselonu” pobedila je na gradskim izborima u Barseloni 2015. godine. Platformu predvodi bivša aktivistkinja za stambena prava i aktuelna gradonačelnica Barselone Ada Kolau.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd Pored podseća da je više građanskih pokreta i organizacija širom Evrope podržalo izlazak Inicijative na izbore, kao što su “Diem 25” Janisa Varufakisa, kao i pokret “Zagreb je naš” koji je na izborima za skupštinu grada Zagreba osvojio 8 odsto glasova.

“Zatim i ‘Massa Critica’, građanski pokret iz Napulja, kao i ‘Evropska akciona koalicija za pravo na stanovanje i grad’, ‘Međunarodna mreža za urbano istraživanje i akciju INURA’, ‘Marea Atlántica’, građanska platforma i gradska vlada Korunje, ‘Take Back the City’ iz Londona, ‘Decide Roma’ iz Rima, ‘Interventionistische Linke’ iz Berlina, ‘Miasto Jest Nasze’ iz Varšave”, navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da su Inicijativu podržali lokalni građanski pokreti širom Srbije, članice Građanskog fronta, Lokalni front iz Kraljeva, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Nezavini sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i udrženje građana Banat iz Zrenjanina, kao i brojne organizacije, između ostalih Socijaldemokratska unija, Diem25 Srbija, Levi samit Srbije, Marks21, čiji članovi učestvuju u aktivnostima inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

(izvor: N1)

Comments

comments