Društvo

Opština Grocka istoj firmi PLAĆALA DUPLO za čišćenje divljih deponija!

Uprkos činjenici da ima čak dva svoja komunalna preduzeća u čiju delatnost spada i uređenje i održavanje okoline, Opština Grocka nekoliko godina unazad za posao uklanjanja divljih deponija angažuje privatne firme. Prema istraživanju Insajdera, stanovnici ove beogradske opštine su 2015. praktično dva puta platili isti posao istoj privatnoj firmi, jer su i JP Direkcija za izgradnju opštinе Grocka i JP Gročanski komunalac raspisale tender za istu uslugu. To je opštinsku kasu koštalo 4,6 miliona dinara bez PDV-a.

Prema javno dostupnoj dokumentaciji, Javno preduzeće „Gročanski komunalac“ sredinom februara 2015. godine raspisalo je tender za posao uklanjanja divljih deponija na teritoriji opštine Grocka do kraja te godine. Kao najpovoljniji ponuđač izabrana je privatna frima Graditelj. Ugovor vredan 2,1 miliona dinara potpisan je 3. marta 2015.

Samo dva meseca kasnije, za isti posao, Javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Grocka takođe raspisuje tender. I u ovom slučaju posao je dobila firma Graditelj. Ugovor vredan 2,5 miliona dinara potpisan je 4. maja 2015. To znači da je Grocka te godine za uklanjanje divljih deponija platila ukupno 4,6 miliona dinara bez PDV-a.

PROČITAJTE JOŠ: ISPOVEST ČOVEKA KOGA SU REKETIRALI NAPREDNJACI: “TRAŽILI SU MI 30% VLASNIŠTVA, MORAO SAM DA ZATVORIM FIRMU”!

Da nije reč o različitim poslovima jasno je na osnovu konkursne dokumentacije, koju su oglasila oba javna preduzeća. Naime, u delu koji se odnosi na vrstu posla, tehničke karakteristike, kvalutet, količinu i opis dobara, rok i mesto izvršenja stoji gotovo identičan tekst i u javnom pozivu Gročanskog komunalca i u pozivu JP Direkcije za izgradnju opštine Grocka.

Tako u konkursnoj dokumentaciji oba preduzeća piše da se usluga čišćenja divljih deponija obavlja na čitavoj teritoriji opštine Grocka u toku 2015. godine, po potrebi i po nalogu Komunalne inspekcije, da se komunalni otpad odlaže na gradsku deponiju u naselju Vinča, da se plaća samo efektivan rad i da će se obračun vršiti samo na osnovu izvedenih radnih sati.

Jedina razlika je što u jednom slučaju prevoz otpada do Vične plaća naručilac, odnosno lokalno javno preduzeće, a u drugom slučaju plaća sam izvođač.

Uklanjanje divljih deponija u 2016. i 2017. koštalo skoro upola manje

Imajući sve ovo u vidu nije jasno zašto su za isti posao raspisana dva tendera, i zašto je isti posao dva puta plaćen. Da je posao duplo plaćen 2015. ukazuje i to što je u naredne dve godine posao uklanjanja divljih deponija koštao gotovo duplo manje.

Naime, 2016. godine tender je raspisalo samo javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Grocka. Posao je ponovo dobilo privatno preduzeće, ali ovoga puta TDN iz Beograda i to za cenu od oko 2,6 miliona dinara bez uračunatog PDV-a.

Stanovnike Grocke je i sledeće godine uklanjanje divljih deponija koštalo oko 2,8 miliona dinara bez PDV-a , a posao na tenderu je dobilo preduzeće EKO Grocka. Cena ove usluge je međutim u 2018. godini značajno skočila. Na tanderu je kao najpovoljniji ponuđač pobedlia firma EKO Grocka, ali sa ponudom od oko 4,1 milion dinara bez PDV-a.

U istom trenutku za komunalne poslove zadužena tri preduzeća

U opštini Grocka u jednom trenutku u isto vreme praktično su radila tri javna preduzeća čija je delatnost između ostalog pokrivala održavanje i uređenje javnih površina, što podrazumeva i uklanjanje divljih deponija ili odnošenje smeća.

Osim JP Direkcije za izgradnju opštine, komunalnim poslovima se primarno bavilo Javno komunalno preduzeće Grocka osnovano davnih sedamdesetih godina. Uprkos ovoj činjenici, opštinska vlast krajem 2014. godine odlučuje da formira novo javno preduzeća „Gročanski komunalac“. Ono tada praktično paralelno počinje da obavlja isti posao kao i JKP Grocka.

Godinu dana kasnije opštinska vlast sklapa ugovor o javno privatnom partnerstvu sa italijanskom firmom “Magipa” . U julu 2015. se formira preduzeće EKO Grocka, u kojoj opština ima 20 odsto udela. Prema ugovoru, obaveza italijana je bila da ulože oko 10 miliona evra u rešavanje komunalnih problema u toj opštini.

Tako u Grockoj u tom trenutku istovremeno postoje čak tri preduzeća koja se bave isključivo komunalnim delatnostima. Dva javna i jedno koje je javno- privatno i u čijem vlasništvu udeo ima Opština Grocka.

Već sledeće godine, u novembru 2016. JKP Grocka, osnovano 1970. godine, zbog lošeg poslovanja i finansijskih problema odlazi u stečaj. Istovremeno, ovo javno preduzeće prema podacima Državne revizorske institucije, iako u stečaju, dobija subvencije od Opštine Grocka.

S druge strane, na zvaničnom internet portalu opštine, stoji da je „Gročanski komunalac“ zadužen za iznošenje smeća i održavanje javnih površina zadužen u severnom delu opštine.

Subvencije javnim preduzećima za tri godine povećane za 233 odsto

Državna revizorska institucija je analizirala poslovanje javnih preduzeća u Grockoj u okviru revizije svrsishodnosti subvencija u lokalnim samoupravama.

U izveštaju objavljenom početkom decembra 2018. godine, DRI je utvrdila da je ova beogradska opština u periodu od 2015. do 2017. za poslovanje javnih preduzeća, u šta ulaze zarade zaposlenih i pokrivanje dugova, iz budžeta izdvojila više od 6,2 miliona evra, što je čak 98 odsto ukupnog iznosa za subvencije javnim preduzećima.

Za razvoj lokalne infrastrukture je s druge strane dato oko 14.500 evra, odnosno tek dva odsto ukupnih subvencija.

DRI je ustanovio da je iznos subvencija od 2015. do 2017. porastao za čak 233 odsto, a da je najveće uvećanje bilo u 2017. godini.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): ŠTA RADI SIN ZORANE MIHAJLOVIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA?!

Da se novac poreskih obveznika najmanje troši na poboljšanje kvaliteta usluga, insfrastrukturu pokazuje podatak DRI da iz budžeta opštine Grocka na subvencije javnim preduzećima odlazi više od četvrtine novca.

Ova opštinska davanja su se najčešće povećavala rebalansom budžeta ili direktnim odlukama odnosno rešenjima samog predsednika opštine.

Dragoljub Simonović (na slici ispod) je, kao kandidat Srpske napredne stranke, na čelu Opštine Grocka bio od juna 2012. pa do decembra te godine, kada je preuzeo funkciju direktora Železnica Srbije. Tada je, između ostalog, potpisao i sporni ugovor sa “Srbijagasom” u vrednosti od 21 milion evra za izgradnju gasovoda u Grockoj, a projekat do danas nije završen. Simonović je na čelu Železnica bio je od kraja 2012. do početka 2015. godine kada je zbog lošeg rada i brojnih afera smenjen.

U međuvremenu, od decembra 2012. do maja 2014. predsednik Opštine Grocka je bio Zoran Markov član SNS, a od maja 2014. do 2016. Stefan Dilberović, takođe funkcioner SNS. Nakon beogradskih izbora, Simonović je u junu 2016. ponovo izabran za predsednika opštine Grocka.

Ćutanje nadležnih u Grockoj

Novinari Insajdera uputili su još prošle nedelje pitanja i Opštini Grocka i predsedniku Opštine Dragoljubu Simonoviću. Odgovore nismo dobili a pitanja su između ostalog glasila:

zbog čega je isti posao dva puta plaćen, zašto su pored postojećih komunalnih preduzeća angažovane privatne firme za uklanjanje divljih deponija, zbog čega je formirano preduzeće „Gročanski komunalac“ iako je u tom periodu postojalo Javno komunalno preduzeće Grocka.

Jedini odgovor koji smo dobili od predsednika Opštine Grocka putem sms poruke je da ne želi da odgovara na pitanja koja postavljaju, kako je naveo, „lažni novinari Milan Jovanović i Željko Matorčević“, odnosno novinar i urednik lokalnog portala Žig info. Nakon što smo naveli da su pitanja zasnovana na dokumentaciji i analizi novinara Insajdera, od Simonovića više nije stigao nikakav odgovor.

Inače, novinari Insajdera priključili su se akciji koju je inicirao Veran Matić, a koordinira Cenzolovka s idejom da više redakcija istražuje priče koje je pokrenuo Žig info, a kao odgovor profesije na to što je novinaru Milanu Jovanoviću nedavno zapaljena kuća, ali i zbog činjenice da napadači na Matorčevića nisu otkriveni već tri meseca.

PROČITAJTE JOŠ: IVAN MANDIĆ: “2019. BIĆE POSLEDNJA GODINA VLASTI SNS”!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments