DruštvoPolitika

I dalje ne znamo čije su nove beogradske kamere?!

Ni početak nove godine nije doneo odgovor na pitanje ko je postavio i u koju svrhu nadzorne kamere na brojnim lokacijama u Beogradu.

Građani, a zatim i mediji su sredinom decembra ukazali na to da su se na brojnim saobraćajnicama u Beogradu, negde na ranije predviđenim mestima na semaforima i banderama, a negde i na novim “kukama“ pojavile nove nadzorne kamere.

Prva teorija je bila da su u pitanju nove kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja, ali nakon niza izjava i “objašnjenja“ nadležnih, javnost i dalje nije dobila odgovor na to čije su to u stvari kamere i čemu služe.

Sudeći po dobijenim odgovorima, kamere nisu ni policijske ni gradske.

Poslednju informaciju objavio je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je na Tviteru objavio odgovor iz Gradske uprave grada Beograda, u kom se navodi da to telo nije postavilo kamere putem kojih se vrši neka vrsta video nadzora na teritoriji srpske prestonice.

Signal da bi kamere mogle biti gradske dao je ranije gradski menadžer Goran Vesić, kada je izjavo da nova Strategija za bezbednost saobraćaja za Beograd od 2017. do 2020. obuhvata i postavljanje novih 60 kamera na gradskim ulicama.

Povodom njegove izjave, ali i spekulacija medija, u MUP-u je objašnjeno za B92 da to nisu kamere “za snimanje prekršaja”, već verovatno za nadzor saobraćaja.

Zabunu je podgrejalo i to što, Vesić nije precizirao da je postavljanje kamera planirano ili je već u toku.

Na kraju se oglasio i ministar policije Nebojša Stefanović na sednici skupštinskog Odbora odbranu i unutrašnje poslove, gde je potvrdio da bar neke kamere ipak jesu MUP-ove, ali je bio vrlo precizan kada je govorio o zameni, a ne o postavljanju novih kamera.

Iako su mediji protumačili njegovu izjavu kao “rešenje misterije“, Stefanović je u stvari rekao da MUP menja već postojeće kamere novim modelima, ali je precizirao da se u ovoj fazi projekta “Bezbedan grad“ ne postavljaju nove kamere.

Na društvenim mrežama su se pojavila i tumačenja da su ih postavili Sekretarijat za investicije ili Sekretarijat za saobraćaj, ali je Šabić odgovorio da su i ta dva tela deo gradske uprave, koja je dopisom Povereniku “odbacila odgovornost“ za kamere.

Za sada je jedino sigurno da kamere postoje, kao i da su verovatno priključene na već izvedenu mrežu.

(izvor: b92.net)

Comments

comments