Politika

Novi skandal u Pećincima: SNS se ponovo bahati i krši zakon

Pećinci, doskora mirno mesto u ravnom delu Srema, nikako da siđu sa naslovnih strana domaćih medija. Posle gomile nepravilnosti i svačeg drugog što smo imali priliku da vidimo tokom lokalnih izbora u toj opštini, danas smo mogli da svedočimo i bahatosti SNS-a tokom formiranja novog lokalno parlamenta.

Dosadašnji načelnik Opštinske uprave u Pećincima Željko Trbović imenovan je za predsednika te opštine dok je za predsednicu Skupštine izabrana Dubravka Kovačević Subotički, bivša predsednica opštine, a opozicioni odbornici zatražili su poništavanje konstitutivne sednice.

Podršku novom rukovodstvu dalo je 27 odbornika Srpske napredne stranke dok su tri odbornika koalicije “Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV” glasali protiv.

“Na sednici je demonstrirana sila i bahatost predstavnika SNS-a, koji nisu dozvolili da se raspravlja. Jednostavno nam nisu dozvolili”, rekao je agenciji Beta šef opoziocione odborničke grupe Živko Marković iz Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, SNS je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, jer je sednica zakazana “na neligitiman način”.

Kako je Marković objasnio, Opštinska izborna komisija proglasila je konačne rezultate lokalnih izbora 27. decembra 2017. godine, a konstitutivna sednica zakazana je 5. januara 2018. godine, što znači da je prošlo devet dana, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi regulisano da konstitutivnu sednicu zakazuje predsednik Skupštine opštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana.

Dodao je da će DS zahtevati od resornog ministarstva da se sednica poništi.

Živko Marković je rekao da su novoimenovani predsednik opštine Željko Trbović i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta Dubravka Kovačević Subotički “lažno prijavljeni” da žive u Pećincima, jer Trbović živi u Indjiji, a Dubravka Kovačević Subotički živi u Staroj Pazovi.

“Da bi neko bio predsednik opštine, on mora imati prebivalište na području opštine Pećinci”, kazao je Marković.

Željko Trbović je do 2011. godine bio član DS-a i sedam godina direktor Javnog preduzeća Ingas u Indjiji.

Godinu dana nakon smene sa mesta direktora Ingasa, Trbović je avgusta 2012. godine imenovan za načelnika Opštinske uprave u Pećincima.

Odlukom Vlade Srbije je u opštini Pećinci raspuštena Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji je do vanrednih lokalnih izbora 24. decembra obavljao sve poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci.

Na mesto predsednika Privremenog organa imenovana je dotadašnja predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, a za članove su imenovani Zoran Vojkić, Snežana Gagić, Milenko Đurđević i Siniša Đokić, odnosno isključivo predstavnici vladajućeg SNS-a.

Izborni proces u Pećincima obeležilo je niz nepravilnosti i incidenata. Prvi incident i koškanje dogodili su se samo sat vremena posle otvaranja biračkih mesta u Popincima, nakon što su predstavnici Demokratske stranke počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu “javnog glasanja”, a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

Incident se dogodio na biračkom mestu 22 u Osnovnoj školi “Slobodan Bajić” u Popincima kada su, na tvrdnju predstavnika DS da se obavlja “javno glasanje”, nepoznati muškarci počeli da ih napadaju i da se s njima svadjaju.

Tom prilikom je jedan iz grupe tih muškaraca oteo telefon zameniku predsednika DS Igoru Salaku i bacio u jarak.

SNS je tada optužio DS da ometa izbore u Pećincima.

Posmatračka misija CRTA odlučila je da prekine posmatranje vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koje je posmatrala izvan biračkih mesta, iz bezbednosnih razloga.

Prema Izveštaju o ukupnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini opštine Pećinci, koji je objavila Opštinska izborna komisija, najveće poverenje gradjana te opštine osvojila je izborna lista Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka-Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić koja je osvojila 77,72 odsto glasova birača.

Njima je pripalo 27 od ukupno 30 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini. Preostala tri odbornika u lokalnom parlamantu su sa liste “Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV” koja je osvojila 8,56 odsto glasova.

(izvor: N1info.com)

Comments

comments