DruštvoPolitika

I dijaspora treba da glasa u martu!

Prethodnih meseci, Saša Radulović i ostatak pokreta Dosta je bilo bili su aktivni kada su u pitanju naši građani koji žive u inostranstvu. Osnovan je odbor u Nemačkoj, a najavljeno je i osnivanje u drugim zemljama gde ima naših ljudi u velikom broju.

Novi korak na ovom planu je napravio Radulović kada je ispred Dosta je bilo uputio zahtev Ministarstvu spoljnih poslova za obezbeđivanje uslova za glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart, kažu u tom pokretu.

Već postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, pa smatraju da ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori.

Prema procenama, izmeđi dva i četiri miliona naših građana živi u dijaspori, što je značajan broj u odnosu na sedam miliona u celoj Srbiji. Samo u prethodnih pet godina gotovo 150.000 građana napustilo je Srbiju. Njihovi glasovi su važni i principijelno i zbog legitimiteta rezultata izbora.

Ukoliko bi ovaj predlog prošao to bi značilo da bi Dosta je bilo dobio osetno veći broj glasova, pošto je na prethodnim izborima njima stizala značajna podrška od građana Srbije koji su “na privremenom radu u inostranstvu”.

Prema podacima pokreta, na izborima u aprilu 2016. godine pripadnici naše dijaspore su glasali za Dosta je bilo u Holandiji – 41.77%, u Velikoj Britaniji 38.28%, Norveškoj 35.29%, UAE 28.32%, Austriji 29.41%, Belgiji 27.61%, SAD 24.73%, Češkoj 22.96%, Švajcarskoj 19.21%, Francuskoj i Rusiji preko 16%, a u Nemačkoj 14.69%.

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments