Društvo

I Sindikat “Nezavisnost” podržao proteste

Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” saopštili su da podržavaju “mirne građanske proteste i zahteve usmerene ka demokratizaciji društva i stvaranju pretpostavki za ravnopravan i argumentovan politički i širi socijalni dijalog”.

PROČITAJTE JOŠ: VOJNI SINDIKAT PODRŽAO PROTESTE

U saopštenju se navodi da se “Nezavisnost” protivi raspisivanju još jednih u nizu vanrednih izbora, “posebno imajući u vidu da redovni parlamentarni izbori slede već naredne, 2020. godine”.

“U uslovima postojanja gotovo opšte saglasnosti u stručnoj javnosti da izbornu praksu i uslove i institucije za njihovo organizovanje i kontrolu, ali i sam izborni sistem i pravila treba ozbiljno reformisati, neracionalno je insisitirati na raspisivanju izbora pod trenutno važećim neprihvatljivim uslovima. To samo vodi daljoj polarizaciji, uz trošenje novca i gubljenje vremena i energije za promene”, piše u saopštenju.

Dodaje se da umesto priče o još jednim izborima i njihovom bojkotu, treba hitno otvoriti dijalog o izbornim pravilima igre.

“Izborna pravila se ne menjaju u godini u kojoj se organizuju izbori – ne barem u demokratskim društvima. U dijalogu, pored političkih aktera, moraju učestvovati i akademska zajednica i organizacije civilnog društva. Izbori se, valjda, raspisuju zbog građana i građanki i njihovog prava da znaju ko im se i sa kakvim rezultatima i programima nudi na ravnopravnom izbornom tržištu”, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: PANIKA U SNS. NE MOGU DA ISPUNE KVOTE ZA MITING, VRANJE DOBILO NAREĐENJE – 9.000 LJUDI!

Političke promene bez socijalnih – tek promene garnitura na vlasti
“Upozoravamo da borba za odbranu slobodnih i fer izbora i nezavisnih medija i institucija od pošasti njihovog ignorisanja i pražnjenja u siromašnoj Srbiji ne znači mnogo bez istovremenog zalaganja za smanjivanje enormnih nejednakosti, rast zarada i sigurnog i dostojanstvenog rada”, saopšteno je.

“Nezavisnost” upozorava predstavnike da su “jačanje socijalnog dijaloga, prakse kolektivnog pregovaranja i primena vrednosti sadržanih u Evropskim socijalnim stubovima prihvaćena i u velikoj meri neispunjena državna obaveza”.

“Svima mora biti jasno da su političke promene bez socijalnih – tek promene garnitura na vlasti. Nagledali smo se štrajkova zloupotrebljenih za obračune sa političkom i poslovnom konkurencijom, kao i zahteva za vanrednim izborima posle kojih je sve ostajalo isto. Ako ne i gore”, piše u saopštenju Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost”.

PROČITAJTE JOŠ: VLASTI U UŽICU UKINULE STRUJU ZA PROTESTE!

(izvor: N1)

Comments

comments