Društvo

Ima dovoljno novca u budžetu da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike! Zašto se to ne dešava?!

Da li smatrate da bi bilo fer da udžbenici budu besplatni za svu decu u osnovnim i srednjim školama, bez obzira na imovinsko stanje roditelja?

Prosečna primanja domaćinstva u Srbiji iznose oko 60.000 dinara od čega je trećina prihoda penzija. Knjige koštaju i do 15.000 dinara. Kad to preračunate za porodice sa dvoje ili više dece, shvatite da roditelji moraju da izdvoje celu platu i da nemaju od čega da žive posle 1. septembra.

PROČITAJTE JOŠ: SNS BOTOVI I DALJE JURIŠAJU NA SAVU JANJIĆA!

Prilikom usvajanja budžeta za 2018. pokret DJB je tražio da sva deca dobijaju knjige besplatno. Isto ćemo predložiti amandmanom u Skupštini Srbije prilikom rasprave o budžetu za 2019.

Novca za besplatne knjige ima. Tačno 0.23 % budžeta Republike Srbije je potrebno da se izdvoji da sva deca u Srbiji dobiju besplatne udžbenike.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI MOST U NOVOM SADU ZATVOREN PREKO NOĆI ZA PEŠAKE I BICIKLISTE

Pojedinačne subvencije koje se daju uglavnom stranim investitorima su mnogo veće od ove cifre.

Kome odgovara da udžbenici budu ovako skupi, i da roditelji moraju da kupuju nove knjige? Tržište udžbenika vredi oko 63 miliona evra, mada neke procene idu i do 150 miliona. Dominantan položaj ima nemački izdavač Klett koji je prilikom pokušaja prethodnom ministra obrazovanja da se uvede red, pisao predsedniku Vučiću, a nemački ambasador je lobirao kod srpskog ministra trgovine kako bi se zaštitio interes nemačke kompanije. Otvorenu podršku nemačkom izdavaču nastavila je i premijerka Brnabić, a cenu toga i dalje plaćaju deca i roditelji koji jedva preživljavaju.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO SU IZBORI U MAJDANPEKU FARSA?

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments