DruštvoPolitika

Ima li spasa za posrnule srpske gigante?

Nova 2018. godina još uvek nije, što kažu naši stari, čestito ni počela, a već su do nas uspele da stignu dve loše vesti za domaću ekomoniju. I to poprilično loše. A taman smo poverovali u priče predsednika i premijerke kako je srpska ekonomija u naletu, kako je najjača u regionu (šta god da im to znači). Šalimo se malo, naravno da nismo poverovali u gluposti koje redovno prosipaju Aleksandar V, Ana B. i ekipa, već nam je bilo dovoljno da samo pogledamo kroz prozor i shvatimo da će i ova godina biti podjednako loša, ako ne i gora, kada je ekonomija u pitanju. Tako makar izgleda ako sudimo po njenom početku.

U istom danu stigle su dve vesti koje demantuju svu SNS-ovsku buku oko “oporavka srpske privrede”. Prva je da je Aleksandar Vučić zamolio (da, tako piše u medijima “uputio posebnu molbu”) kineskog predsednika Si Đinpinga da nađe nekoga ko će konačno hteti da kupi RTB Bor. “Gerila” je nedavno napravila istraživanje i objavila priču o tome kakvo je zaista stanje u ovom preduzeću, a pre toga mogli smo samo da slušamo priče o tome kako RTB Bor “odlično posluje”. Toliko o tome i SNS pričama o ovom posrnulom gigantu.

Druga vest stigla je iz mesta koje nije tako daleko od Bora, a reč je o Smederevskoj Palanci. Tu smo čuli da fabrika “Goša” koja odavno ne liči na sebe, mora da ode u stečaj kako bi se nekako spasila.

“Fabrika Goša od 2010. godine pravi gubitak od jednog do pet miliona evra godišnje, račun je neprekidno blokiran od 2013. godine i za nju nema drugog rešenja, osim stečaja jer vlasnik ne želi da napravi plan reorganizacije”, rekao je Aca Mitić, stečajni direktor tog preduzeća.

Dodao je da će bankrotom Goše biti oštećeni svi poverioci jer neće moći da im se namire potraživanja u punom iznosu, ali da boljeg izlaza nema jer “vlasnik ne želi da uloži ni evro u fabriku”. Država je jedan od najvećih među 800 poverilaca Goše.

Ako sud proglasi bankrot, zbog visokog duga, kako je rekao Mitić, ni vlasniku “neće ostati ništa” jer se prodajom neće obezbediti cena iz koje bi se nadoknadila sva potraživanja.

Privredni sud u Požarevcu, prema njegovim rečima, doneće konačnu odluku o uvođenju stečaja u tu fabriku 9. januara za kada je zakazano novo ročište nakon što je Apelacioni privredni sud naložio da se otklone povrede parničnog postupka i još jednom razmotre razlozi za uvođenje stečaja.

Goša iz Smederevske Palanke duguje državi na ime poreza oko 560 miliona dinara bez kamata, a ukupni dugovi premašuju tri milijarde dinara.

Toliko o rešenjima koja Vlada najavljuje još od početka prošle godine za ova, ali i brojna druga preduzeća.

Comments

comments