Intervju

INTERVJU Aleksandra Božić : “Odluka statutarne komsije je dokaz da demokratski procesi uvek treba da budu ispred samovolje pojedinaca”

Nakon velikih raskola u Demokratskoj stranci, svima je jasno da mora doći do faze još većih pomirenja, kako bi se pobedio autokratski režim Aleksanda Vučića i njegove Srpske napredne stranke. Nakon odluke statutarne komisije Demokratske stranke, i pobede demokratije u istoj, razgovarali smo sa potpredsednicom Demokratske omladine, Aleksandrom Božić.

 

Odavno je svima jasno da je Demokratska stranka u velikom raskolu. Kada god se govori o ponovnom formiranju velike Demokratske stranke, u medijima odjekne novo protivljenje, novi raskol i nova borba unutar stranke. Neki kažu da to sam Aleksandar Vučić upliće svoje prste, kako bi onemogućio stvaranje stranke, koja bi mu, po opštem mišljenju bila glavni protivkandidat, dok neki drugi smatraju da bi formiranjem velike DS, mnogi današnji čelnici DS-a ostali u drugom planu, te se zbog toga protive ujedinjenju. Neki od najzvučnijih raskola u DS-u, posebno u protekla četiri meseca, su na one koji su za bojkot i onih koji su za izlazak na izbore, od pristalica Saveza za Srbiju, do onih drugih, koji se protive SzS-u, ipak u jeku tih podela, jedna podela najzvučnije je odjeknula.

Tokom glasanja za kandidata za predsednika Demokratske omladine, biralo se između kandidata koga je hteo predsednik stranke, Zoran Lutovac, i kandidata koga je sama omladina želela. Naravno, omladina je izglasala svog kandidata, a Lutovac, vidno ljut i razočaran, shvativši poraz svog kandidata, kao svoj lični, autoritarno je raspustio Demokratsku omladinu, istu onu omladinu koja je duže od godinu dana, uz omladinu drugih partija okupljenih oko SzS, kao i uz aktiviste Pokreta 1 od 5 miliona, nosila proteste pod nazivom #1od5miliona.

Dogodila se podela na dve omladine, zvanična Demokratska omladina, iza koje je stajao Lutovac, i takozvana “Lavanda” omladina, kojoj je, kao što i samo ime kaže, cvet lavande bio simbol borbe, a koju su činili mladi ljudi, spremni da se na bilo koji način izbore za demokratiju u koju veruju, a koja u Srbiji polako odumire. Mnogi će reći da im je upravo ta vera i donela pobedu, dok će drugi reći, da je Zoran Lutovac shvatio da bez omladine ne može da iznese kampanju bojkota predstojećih parlamentarnih izbora ali ni kampanju predstojećih lokalnih izbora, na koje će DS izaći, tiho, skoro neprimetno, ali na kraju veoma odjekovito.

Dugo se čekalo na odluku statutarne komisije o ovom problem, a kada je konačno do odluke došlo, “Lavanda” omladina je ponovo ponela ime koje joj i najbolje stoji. Demokratija je pobedila unutar stranke, i čini se, da DS ide uzlaznom putanjom od tog trenutka.

 

 

Koji su naredni koraci Demokratske omladine, šta će biti sa simbolom lavande ali i kakav stav imaju po pitanju izlaska na lokalne izbore, u eksluzivnomintervjuu za “Gerilu” otkriva nam potpredsednica Demokratske omladine, Aleksandra Božić.

 

 

GERILA: Odluka statutarne komisije predstavlja zaista pobedu demokratije unutar stranke, hoćete li nastaviti da se borite i na koje načine da se demokratija ali i mladi što više promovišu unutar stranke?

BOŽIĆ: Istupanje Demokratske omladine i borba za očuvanje demokratije predstavlja jedan od najhrabrijih činova omladinskih podmladaka u okviru unutarstranačkog delovanja. Odluka statutarne komsije je dokaz da demokratski procesi uvek treba da budu ispred samovolje pojedinaca i zbog toga smatram da ovo treba da bude prekretnica i u kontekstu zastupljenosti mladih u okviru organa stranke

GERILA: Pobedili ste. Šta sada?

BOŽIĆ: Nastavljamo sa našim aktivnostima kao i od trenutka kada su pokušali da nas raspuste, bavi se aktuelnim temama i nastojimo da uspostavimo balans unutar organizacije. Na nivou omladine smatram da nema pobednika i gubitnika u ovoj borbi i svi članovi i članice su dobrodšli da uzmu učešće i svim altivnostima.

GERILA: Koji su dalji koraci?

BOŽIĆ: Prioritet Demokratske stranke, kao i omladine je borba protiv režima Aleksandra Vučića, kao što smo i do sada, tako i u narednom periodu nameravamo da raskrinkavamo njihove afere, ukazujemo građanima na lažna obećanja.

GERILA: Šta očekujete od vrha stranke koji je doneo odluku o raspuštanju i kakav odnos imate sa njima trenutno?

BOŽIĆ: Predsednik Demokratske omladine je pozvan da učestvuje u radu Predsedništva Demokratske stranke, tako da im ne preostaje ništa drugo nego da shvate da je došlo vreme da se poštuju procedure i da se uvažava najaktivniji deo organizacije.

GERILA: Kakav je stav Demokratske omladine prema Saši Paunoviću i njegovom izlasku na lokalne izbore u Paraćinu?

BOŽIĆ: U prethodnih godinu dana članovi i članice, koji su upozoravali na to da će Saša Paunović izaći na izbore, nazivani su svakakvim imenima, vređani i nazivani pučistima – da bi se na kraju ispostavilo da se izgleda samo nismo razumeli. Smatram da ne treba izaći samo u Šapcu i Paraćinu, već da, ako to bude čak i prećutno dozvoljeno njima, isto to treba omogućiti svim gradovima i opštinama gde postoji kapacitet za sprovođenje fer izbora.

GERILA: Smatrate li da se DS treba bespogovorno držati odluke o apsolutnom bojkotu izbora na svim nivoima, dogovorenoj na nivou Saveza za Srbiju, ili pak mislite da treba dozvoliti lokalnim odborima, pre svega u Paraćinu, da izađu na izbore?

BOŽIĆ: To je mera naše odgovornosti prema građanima. Smatram da smo prerano proglasili bojkot izbora, čak 10 meseci pre njihovog održavanja, da nismo uradili ništa na poboljšanju izbornih uslova, čak smo bojkotovali i Evropski parlament u smatram da smo kampanju bojkota vodili vrlo loše, razgovarajući isključivo sa istomišljenicima. Za uspeh bojkota moramo imati jasna merila – moramo znati kako ćemo ceniti da li je on uspeo ili ne i ko je za to zaslužan ili kriv. Takođe sam uverena da će aktuelna vlast na sve načine pokušati da opstruiše Demorkatsku stranku, ali isto tako smatram da vlast ne treba prepustiti tek tako i onemogućiti građanima koji nisu glasači SNS da imaju kome da se obrate i da posredstvom odbornika pokušaju da reše neka od važnih pitanja lokalnih zajednica. Takođe smatram da je jako važno da na svim biračkim mestima imamo kontrolore, odluka SzS koju smo pročitali na društvenim mrežama da se odreknemo članova stalnog sastava BO je skandalozna.

GERILA: Koristili ste cvet lavande kao simbol vaše borbe. Sad kad ste odneli pobedu, šta dalje sa lavandom? Razmišljate li, možda, da to postane formalni logo Demokratske omladine, ili će lavanda biti “arhivirana” kao neka vrsta trofeja?

BOŽIĆ: Nameravamo da rebrendiramo Demokratsku omladinu, lavanda će svakako biti zauvek simbol naše borbe, jer želimo da budemo primer mladima i ne želimo da bespogovorno dižemo ruke i ponašamo se kao članovi SNS. Danas mi se na Facebook-u pojavila uspomena od pre 8 godina da su ministri spoljnih poslova EU preporučili Evropskom savetu da Srbiji dodeli status kandidata. Na našu veliku žalost nismo mnogo odmakli od te 2012. kada je počela vladavina Aleksandra Vučića, upravo zbog toga, meni koja sam članica Demokratske stranke već 9 godina upravo ovakva situacija u zemlji daje još veću motivaciju da menjamo društvo u celini i da radimo na tome da imamo slobodne medije i državu u kojoj je poštovanje ljudskih prava imperativ.

 

Comments

comments