Politika

OTKRIVAMO: Lutovac u bojkotu, ali ne i DS; Glavni odbor tek 14. marta

Kako Gerila saznaje, sednica Glavnog odbora Demokratske stranke zakazana je za 14. mart u sali Opštine Stari grad. To je sa čak dve nedelje zakašnjenja, budući da je rok za održavanje sednice već prošao, odnosno trebalo je da se po statutu stranke održi 29. februara.

Zbog ovolikog odlaganja sednice, u redovima demokrata vlada konfuzija. Kako nam navodi izvor iz DS, veliki broj lokalnih odbora ove stranke sprema se da izađe na izbore 26. aprila, te se čekao upravo Glavni odbor da presudi da li će na lokalne izbore izlaziti kao DS ili će, pak, morati da se sakriju iza grupe građana.

Umesto toga, Lutovac je juče održao sednicu Predsedništva, na kojoj je odlučeno da se Saši Paunoviću, aktuelnom predsedniku opštine Paraćin i Lutovčevom zameniku u DS, ne da saglasnost za izlazak na izbore u ovoj opštini. To je, međutim, bilo kršenje Statuta stranke, jer navodno donete odluke nisu u nadležnosti Predsedništva već isključivo Glavnog odbora koji nije sazvan u roku.
Kako nam navode u DS, upravo ovo je bio pokušaj Lutovca i njemu bliskih funkcionera da preduhitre Glavni odbor, te da odluku Predsedništva poture kao legitimnu mimo nadležnog organa.

Između redova to je potvrdio i Balša Božović, narodni poslanik DS, koji je na svom tviteru napisao:
“Demokratska stranka i njeni odbori su pod svakodnevnom opsadom raznih lista i raznih stranaka. Posebno na lokalu. Odgovor rukovodstva na to ne postoji. Umesto toga, prave se tajni dogovori iza leđe i ispod stola, ko sme da izađe na izbore, a ko ne.”

Dok Lutovac na to ćuti i uporno ponavlja da DS ne izlazi na izbore ni na jednom nivou, članovi misle drugačije, pa su zbog toga i zahtevali hitno održavanje sednice GO.
Poslanik Radoslav Milojičić Kena inicirao je da se sednica zakaže za 7. mart, a jedna od tačaka predloženog dnevnog reda je i “aktuelna politička situacija u vezi sa najavljenim izlaskom na izbore članova Predsedništva”. No, predlog nije prihvaćen.

Ostaje pitanje šta će GO raspravljati i odlučivati 14. marta kada će izbori već biti raspisani, a izborne liste uveliko kod notara. Kako nam navodi izvor, to i jeste plan: čeka se da prođe vreme pa da DS ne mora formalno da se izjašnjava o izlasku na izbore, jer postoji bojazan da bi se glasalo ZA. A to onda nije u skladu sa odlukom o bojkotu koja je formalno doneta još jesenas. Lakše je, navodi izvor, gurati priču: DS bojkotuje, a to što funkcioneri i odbori DS izlaze na izbore, to nema veze sa strankom. A u realnosti, svodi se na sledeće, navodi izvor: Lutovac bojkotuje izbore, ali ne i Demokratska stranka.

Comments

comments