Intervju

Intervju: Nada Kolundžija – “4. marta oružje za oslobađanje Beograda je u našim rukama”

Nada Kolundžija, potpredsednik Demokratske Stranke i višedecenijski borac za slobodnu i demokratsku Srbiju, današnji je gost portala “Gerila.rs”.

Sa njom smo pričali o trenutnom stanju u Beogradu i Srbiji, kao i šansama da se nakon predstojećih izbora situacija promeni.

Kako ocenjujete šanse koalicije okupljene oko Demokratske stranke na predstojećim gradskim izborima?

Demokratska stranka je bila i ostala projekat ljudi koji se već bezmalo 30 godina bore za modernu, evropsku, demokratsku ,prosperitetnu Srbiju. Za razliku od SNSa koja je jednokratni projekat za obavljanje jednog nečasnog posla čija nagrada je pravo da se zemlja opljačka, društvo unazadi, slobode uguše. Bez Demokratske stranke nema demokratske Srbije. Samo jaka Demokratska stranka sa drugim opozicionim strankama može osloboditi Beograd i Srbiju od ove pošasti.Godinama smo izloženi najbrutalnijem progonu i preživeli smo. Vučić je uhapsio više nedužnih demokrata nego ovejanih kriminalaca i ubica.Hapsio ih sa kamerama, a onda u tišini, bez optužnice puštao jer su bili nevini. Pobedićemo ih opet, jer je to vitalni interes zemlje.

Da li mislite da je moguće da opozicija napravi jedan blok posle izbora i preuzme vlast?

Sigurna sam da je mnogo više Beograđana koji su protiv ove vlasti zbog nepodnošljivog života na koji su osuđeni. Beograd je postao taoc korumpirane,brutalne ,neznalačke i primitivne šačice koja grad pretvara u svoj plen i poklanja ga svojim ortacima. Ukoliko se u građanima probudi slobodarski duh koji se suprotstavljao i najvećem zlu, 4. marta će i ovo
zlo biti savladano. Istinski demokratske opozicine stranke sigurno će se dogovoriti o najboljem načinu da se Beograd podigne iz kaljuge u koju ga je naprednjačka vlast bacila. Osim toga, posle četvrtog marta ćemo jasno videti ko je zaista opozicija, a ko Vučićeva navodna opozicija. Bez snažne Demokratske stranke nemoguć je oporavak i oslobađanje od ove destruktivne vlasti. Oslobađanje Srbije i ovog puta mora početi iz Beograda.

Da li možete da uporedite današnje stanje u Srbiji sa onim dok je Demokratska stranka vršila vlast?

Tada i sada, to vam je kao belo i crno, svetlost dana i tama noći. To što ovo jos uvek izgleda kao da je sivo, samo je zbog napretka koji je ostvaren u vremenima kada je Demokrtska stranka vršila vlast. Trebala bi nam omanja knjiga da poređamo sve ono dobro što je urađeno u vreme DS na popravljanju i podizanju zemlje iz pepela u koji su je pretvorili isti ovi koji i danas vladaju. Mi smo gradili institucije oni ih razarali; oni  stvarali dugove, mi ih vraćali i nakon njih opet će neko morati da vraća; vratili smo zemlju u međunarodne institucije i među zemlje civilizovanog sveta; mirili se sa svetom sa kojim su nas oni zaratili i opet nas svađaju; vraćali opljačkane penzije i socijalna davanja i opet žemo to morati da radimo nakon njih; oslobadjali društvo od mržnje, netrpeljivosti i agresije kojim su otrovali društvo 90ih. Isti akteri tog vremena, presvukli se, maskirali u evropejce, skinuli kokarde i promenili bedževe, ali ne i svoju agresivnu radikalsku prirodu. Ovi naprednjaci su najubedljivija ilustracija one narodne poslovice- vuk dlaku menja ,ali ćud nikada. Oni su opet u javni život uveli mržnju, netrpeljivost, autokratsku vlast.
Nacrtaju metu Oliveru Ivanoviću i otvore put da se odapne strela.

Kako komentarišete dosadašnji tok kampanje i da li očekujete da bude jos prljavija?

Brutalnom zloupotrebom javnih funkcija i javnih resursa čine sve da potisnu svaki osećaj da su izbori u Beogradu. Lažima anesteziraju javnost, guše javno mišljenje, nasiljem nad medijima ubijaju njihovu slobodu. Ovo i nije normalna izborna utakmica, ovo je Vučićeva kampanja koja ne prestaje. Vodi se protiv svih koji su protiv njih i podmetanjem svojih mnogobrojnih lažnih lista izbore pretvaraju u farsu.

Kako ocenjujete trenutno stanje medija u Srbiji i način na koji se prati kampanja za lokalne izbore?

O stanju u medijima upozoravaju svi slobodoumni ljudi, međunarodne organizacije,  uključujući i Evropsku uniju, u koju oni navodno vode Srbiju. Ovakav medijski mrak nije postojao ni u vreme Miloševića. Zaključali su i Narodnu skupštinu, samo da se ne bi čuo ni jedan glas razuma, opozicionog mišljenja, kritike i ukazivanja na zlokobne posledice Vučićevog samovlašća. Čitav državni aparat i sve gradske službe vode kampanju protiv opozicije. Ovi izbori su država i grad protiv sopstvenih građana.

Da li možete da uporedite medijsku sliku danas i 90ih godina?

Vlast je i 90ih zloupotrebljavala medije u borbi protiv opozicije, manipulisala, obmanjivala medijski proganjala politićke protivnike. Podsecanja radi, u to vreme vladala je ista ova ekipa koja je i danas zarobila zemlju i Grad. Sve je isto samo onog nema, a zamenio ga je ovaj, gori i brutalniji. Pošto sada ne mogu nikoga da zovu izdajicom jer oni sami izdaju i prodaju u bescenje, ali zato atakuju na ličnost, porodicu, ljudski integritet. I u tome im pomažu mediji bez etike i morala.

Kao neko ko je stručnjak za međunarodnu odnose i politiku, kako ocenjujete nastupe Ivice Dačića i njegovo shvatanje da diplomatija može da se vodi i kroz pesmu?

Pevate ako imate razloga da slavite pobedu, što oni nemaju. Ne pevate da
ponizite zemlju i svoj narod. To je tužna, udvorička diplomatija kojoj se svet smeje, a građani stide.

Da li mislite da je Beograd nazadovao ili napredovao od 2012. godine?

U svakom smilu i na svakom polju je nazadovao. Izgubio je svoj duh evropske metropole i preplavljen je naprednjačkom prostotom, mržnjom i netolerancijom. Ali ispod ovog  naprednjačkog primitivizma, s one strane njihove farme i parova, živi Beograd vrhunskih dometa, izuzetnih pojedinaca i stvaralaštva . Beograd koji se takmiči sa svetom i u njemu pobeđuje. Taj i takav Beograd će pobediti.

Koja je vaša poruka biračima za izbore 4. marta?

Duško Radović je govorio – Beogradjani, Beograd nema nikog osim vas. 4. marta oružje za
oslobađanje Beograda je u vašim rukama. Zaokružite broj 4. Da oslobodimo Beograd. Zajedno.

Comments

comments