Intervju

Intervju: Slobodan Jaredić – “Hladne glave i mirne ruke izaberite broj 6 – ZAJEDNO DO POBEDE!”

Izbori se u nedelju održavaju i u Aranđelovcu. S toga je naš današnji gost bio gospodin Slobodan Jaredić, sa kim smo popričali o trenutnoj situaciji u ovom gradu, kao i listi broj 6 – Zajedno do pobede.

Kako komentarišete dosadašnji tok kampanje, kako vaše koalicije tako i ostalih lista?

    Vladajuća stranka – SNS raspolaže sa mnogo većim resursima, ljusdkim i finansijskim i nemilice ih koristi. Mi imamo sveže ideje i entuzijazam pa im na taj način odgovaramo. Ono što je karakteristično za ovu kampanju a što je ujedno i slika društva pod vlašću SNS-a, je atmosfera straha, neslobode i ucena, što su osobine autokratskih režima.

Kako ocenjujete trenutno stanje u Aranđelovcu?

    Pre svega, da se potencijali Aranđelovca ne koriste, ne u punoj meri, nego uopšte. To je posledica rastakanja sistema, koji da se razumemo, nije bio savršen, ali sada je razvaljen. Odluke se odnose u kafanama i stranačkim odajama a ne u lokalnoj skupštini ili opštinskom Veću; ne od izabranih predstavnika građana, već od ljudi iz senke. Drugi problem je nestručnost i partijski kadrovi sa sumnjivim diplomama, na svim nivoima upravljanja, kako u Opštini tako i u javnim preduzećima. Život teče svojim tokom, kao što potok sa vrha brda silazi u podnožje, a uloga upravljanja da se on kanališe, ulepša ili iskoristi u našem gradu se ne obavlja. Nema vizije razvoja, definisanja pravca u kom Aranđelovac treba da se razvija.

Šta su najveći problemi u ovom momentu u Aranđelovcu?

    Problema ima u svim sferama, upravnoj,  komunalnoj, privrednoj,  socijalnoj pa i bezbednosnoj. Preti nam nestašica vode, poništena je privatizacija tradicionalnih aranđelovačkih hotela koji će se izgleda prodavati kao objekti iz stečajne mase. Nivo nečistoće je nedopustiv za civilizovano okruženje, a kamoli turističko mesto. Psi lutalice hodaju u čoporima a hrane se iz prepunih kontejnera. Prekinuto je renoviranje i ulepšavanje glavne ulice, nije privučen niti jedan novi investitor u naš grad. Nema dovoljno struje za industrijsku zonu, ni za postojeće, ni za potencijalne korisnike. Nedostaje strategija razvoja, nema razmene mišljenja, nema odgovornosti za pogrešne odluke koje koštaju građane u milionskim iznosima.

Koji bi trebali biti prvi potezi koje bi eventualna nova vlast u Aranđelovcu trebala da uradi?

    Pre svega treba urediti stanje u javnim preduzećima izborom direktora na javnom konkursu, opredeljujući se između planova razvoja svakoga od njih i njihovim stručnim referencama kao garancijom da će predloženo biti i urađeno. Paralelno sa tim treba planski urediti i odrediti park Bukovičke banje, mi predlažemo javnim konkursom. Treba ući u projekat koji traje 2 – 3 godine, daljinskog očitavanja vodomera, čime bi se smanjili gubici vode za više od 60%. Potrebno je infrastrukturno opremiti južnu industrijsku zonu, nastaviti renoviranje glavne ulice, obezbediti osnovcima besplatne udžbenike i užinu, uvesti besplatan internet u domovima kulture, itd. Mnogo je posla, neki su dugoročni, neki mogu brzo da se realizuju, ali je važno da svi budu u funkciji vizije razvoja Aranđelovca.

Šta je to što vašu listu odvaja od drugih, zbog čega bi ukratko birači trebali baš vama da daju glas?

    Pre svega zbog jedinstva svih demokratskih partija koje su se kandidovale u koaliciji ZAJEDNO DO POBEDE – Demokratska stranka, LDP, Narodna stranka, Nova i SDS – ujedinila nas je borba za elementarne demokratske vrednosti – prava na posao iako niste član SNS-a, pravo na javno izraženo drugačije mišljenje, čak i pravo da bez posledica potpišemo neku opozicionu listu, što su sve prava koja pripadaju 19. veku, a ne 21. u kome se nalazimo. Zatim naš politički program koji pored konkretnih mera nudi i viziju razvoja našeg grada, kao i sama izborna lista kandidata koji svojim ugledom i stručnošću daju garanciju da će obećano biti i sprovedeno.

Kakva je situacija sa parking servisom i da li očekujete da će uskoro početi sa radom?

    Prošlo je više meseci od donošenja odluke da se Parking servis pripoji JP Zelenilo, ali ono još nije počelo sa radom. Imajući u vidu nesposobnost i nestručnost sadašnje lokalne samouprave, nismo optimisti da će po tom pitanju biti bolje ako isti budu upravljali gradom. Svrha Parking servisa nije samo da ograniči i naplati pakiranje, već da svu zaradu ulaže u razvoj novih parking mesta, što u prošlosti nije bio slučaj.

Da li ste radili neka istraživanja i koji rezultat očekujete?

    Nismo radili istraživanja jer nemamo novca za njih, ali očekujemo da dobijemo poverenje tradicionalnih glasača stranaka članica koalicije, odnosno glasača Saše Jankovića i Vuka Jeremića sa poslednjih izbora. To je oko 15 % glasova, ali je broj potencijalnih glasača daleko veći, računajući i glasače Belog i svih onih koji nisu poklonili poverenje Vučiću i njegovom režimu.

Šta biste za kraj poručili našim čitaocima?

    Iako je pritisak režima veliki, iza paravana na biračkom mestu ste sami. Vrelog srca, hladne glave i mirne ruke izaberite broj 6 – ZAJEDNO DO POBEDE!

Comments

comments