Intervju

Intervju: Zoran Živković (2/2) – “Vlada Srbije je botanička bašta, a Ana Brnabić njen najveći eksponat”

Ukoliko ste propustili prvi deo intervjua sa predsednikom Nove Stranke, Zoranom Živkovićem, možete ga pročitati ovde.

U drugom delu razgovora, sa gospodinom Živkovićem smo pričali o učestalim napadima na Mariniku Tepić, zaraćenim frakcijama SNS-a u Nišu, dosadašnjem radu vlade i mogućnostima za vanredne parlamentarne izbore.

Početkom godine bili su učestali napadi na Mariniku Tepić. Da li mislite da su pravi naručioci na vlasti?

Naravno, nema nikakve sumnje. To su dvorske lude Aleksandra Vučića. Sve je on to odgajio, rodio, zalivao, zavisi od kategorije tog stvora. To je jedna rulja koja može da opstane samo ako ima svog patrona, a njihov je to Aleksandar Vučić. Sada je zaboravio, ne znam šta pije koju terapiju pa je zaboravio da je bio četnik, da je hteo da pobije 100 muslimana za 1 Srbina, zaboravio je da je rekao da je bio glavni poslužitelj Šešelja koji je govorio o Karlobag, Ogulin, Virovitica. Svi ti mladi desničari, to je sve škart koji je on prikupio sa 2 cilja.

Prvi je da plaši svoje političke protivnike, ali i druga stvar je još važnija, da Vučić time pokazuje svetu, pre svega EU da je on bolje rešenje. Imate mene ili ovu rulju i stvarno i ja kad ih pogledam Vučić mi liči na bolje, ali za nijansu samo. Ima boljeg stilistu. Prema tome, oni su produžena ruka ili koji već deo organizma Aleksandra Vučića. Naravno, Marinika Tepić ima potpunu podršku i moju i Nove stranke i među svim normalnim ljudima i bez obzira što je policija procenila da njena bezbednost nije ugrožena (iako očigledno jeste), mi imamo načina da je zaštitimo i fizički i verbalno. Podneli smo krivične prijave i nervoza, kako na to reaguju ti Vučićevi satrapi govore o tome da se oni plaše Marinike, a ne ona njih.

Koliko Vama kao Nišliji teško pada sve što se dešava u Nišu, taj rat između SNS frakcija i palenje kola?

Ja živim u Beogradu poslednjih 7-8 godina, ali nisam postao Beograđanin, ja sam i dalje Nišlija. Strašno je to što se dešava u Nišu, dobro je što je ostalo u okvirima te stranke ili kako se već  to zove. Nesumnjivo je da je to posledica obračuna 3 struje u Srpskoj Naprednoj Stranci.
Na sreću to nije ugrozilo direktno građane, ali naravno da nije prijatno da živite i da vam deca idu u školu u gradu gde može auto da eksplodira na sred ulice. I to je nedopustivo. Ja očekujem da novi načelnik policije, zajedno sa tužilaštvom otkrije što pre ko su ti izvršioci.

Kako komentarišete nedavnu predstavu oko Vučićeve posete Zagrebu?

To je nastavak te ružne predstave koja traje od 2012. godine gde od svega što je inače posao ministra, predsednika ili premijera Srbije se pravi circus. Imali smo to i kada je bio na Kosovu. Isto je bilo da će da ga ubiju, da je to visok rizik, što je smešno. Velika očekivanja, busanje u grudi, te neću ja da klečim, te neću ja da pristanem ni na šta je potpuna besmislica koju možete da vidite samo u tim lošim predstavama gGde imate nekog klovna koji misli da je car sveta i kome se svi klanjaju.

Dobro je što je Aleksandar Vučić otišao u Zagreb, da političari u region razgovaraju. Naravno, taj razgovor mora da ima cilj i suštinu, da se vidi šta je ostvarenu. Usput, predsednik predstavlja državu, ali spolju politiku vodi vlada. Jedini pravi cilj je ostvaren time što traži moratorijum o ružnoj priči iz prošlosti i to je pokazao time što sa sobom nije vodio svoje najlajavije pudlice. Nije vodio ministra spoljih poslova sa sobom, nije vodio ni Vulina, a ni ove druge što laju i kevću in a sreću još uvek ne ujedaju jer nemaju čime. Dobro je što je tamo rekao da nikada nije bio četnik, iako znamo svi šta je pričao pre izvesnog vremena. Ali to isto smo imali pre oko 2 godine kada je bio onaj dirljivi susret na mostu Vučića i Kolinde sa cvećem. Šta se desilo od tada, šta je bolje Srbima u Hrvatskoj nakon tog sastanka? To je ponavljam predstava i ozbiljan circus.

Da li očekujete vanredne parlamentarne izbore ove godine?

Redovnih nema. Redovnih nije bilo, ovde su vanredni postal redovni. Ja očekujem, da. Nakon beogradskih izbora suočen svojim porazom da će biti nateran da raspiše parlamentarne. Naravno da će u Beogradu pokušati da pokrade. Mi smo već hvatali takve lopove 1996. I 2000. godine i bićemo sposobni i sada.

Do kraja godine će biti vanrednih izbora, koje će Vučić da raspiše i ako neko iz opozicije nakon beogradskih izda i napravi sa njim koaliciju , ili tako što ćemo mi kao pobednici i oslobodioci dag a nateramo da raspiše parlamentarne.

Na početku mandata Ane Brnabić, nazivali ste novu vladu – farsom. Da li danas smatrate da su opravdali taj epitet?

Postoji par ministara koji se trude da nekada nešto rade i kada rade odmah nailaze na negodovanje od strane Aleksandra Vučića. Evo konkretno Zorana Mihajlović liči da nešto radi, a svi ostali su neka staklena ili botanička bašta Vučića sa nekim biljkama. Šta radi Ana Brnabić? Šta je njen posao? Šta je to što je predloženo ili kontrolisano sa njene strane? Može biti ponosan Vanja Udovičić što naši sportisti prave uspehe, ali kako to može da bude njegov uspeh? Ili uspeh države?

Ja ne vidim da se išta promenilo na bolje u toj vladi, mislim da čak Vučić to delimično i namerno radi da bi ostala ta vremena kada je on bio premijer, da je navodno to bilo najbolje vreme srpske vlasti. Vučić je preuzeo i funkciju predsednika i predsednika vlade, a Ana je najveći eskponat u toj botaničkoj bašti. Ova vlada je loša operetska predstava, ili još bolji izraz jedan rijaliti. Jedan rijaliti i to ne znate da li je “Farma”, “Parovi” ili “Zadruga”, ali generalano imate samo nešto što kad gledate možete samo reću “Bože, da se meni ovo ne desi”. I to mora biti promenjeno i prekinuto, jer Srbija može bolje i Beograd može bolje.

Comments

comments