Politika

“Isceniranim hapšenjem država pokušava da prikrije mnogo veću krađu u RTB Bor”!

Predsednik Dosta je bilo i narodni poslanik Branislav Mihajlović uputio je nekoliko pitanja ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Povod je nedavno hapšenje nekolicine radnika RTB Bor zbog sumnje da su tokom procesa obrade otuđili veću količinu zlata. Međutim, kako smo do sada navikli, iza tog hapšenja stoji mnogo veća zloupotreba i šteta koja se nanosi građanima, a o čemu se ne govori.

– Da li može da se dovede u vezu period od 2015. godine do danas, u kome je evidentan nedostatak određenih količina zlata, sa periodom otpočinjanja saradnje RTB Bor sa firmom “Red Metal”, čiji je predstavnik gospodin Milan Popović, kao jedinim partnerom u poslovima uslužne prerade uvezenog bakarnog koncentrata u tom periodu, pitao je predsednik DJB Branislav Mihajlović (na slici ispod).

Naime, u tom periodu, RTB Bor je sarađivao sa privatnom firmom „Red Metal“ za koju je vršio preradu uvezenog bakra. Cena prerade bila je mnogo niža od tržišne cene, pa je RTB Bor svesno gubio novac u korist Popovićeve firme. Taj gubitak svrstao je RTB Bor među gubitaše, a građani Srbije i danas plaćaju gubitke ove „dobre saradnje“.

PROČITAJTE JOŠ: DIKOVIĆ NASTAVLJA DA SE SVETI OFICIRU KOJI JE ŠTITIO SEBE I PORODICU OD SNS-OVIH BOTOVA!

– S tim u vezi, da li je tačno da u svim ugovorima koje je RTB Bor zaključio sa firmom “Red Metal”, i to samo sa njom, jedinom u poslovima uslužne prerade bakarnog koncetrata u navedenom spornom perodu, nije bila predviđena razmena hemijskih analiza o sadržajima bakra, zlata i srebra, između RTB Bor kao prerađivača i firme “Red Metal” kao isporučioca sirovine, pitao je Mihajlović.

Drugim rečima, analizu bakarnog koncentrata radio je samo „Red Metal“, ne i RTB Bor. Iako je u svetu pravilo da analizu bakarnog koncentrata pre obrade vrše i firma koja obrađuje i firma za koju se obrađuje, pa se te analize upoređuju, ovde to nije slučaj. Analizu je radila samo Popovićeva firma, a čelnici RTB-a, na čelu sa Blagojem Spaskovskim (na slici ispod) su je bezuslovno prihvatili.

– Ugovorom je precizirano da se hemijske analize sadržaja bakra, zlata i srebra u bakarnim koncetratima koji se uslužno prerađuju, u formi obavezujuće hemijske analize kontrolne kuće, koju je u tu svrhu pod navodima “velikodušno” plaćala firma “Red Metal”, samo ispostavlja RTB Bor na znanje i za konačnu primenu u finalnom obračunu količina bakra, zlata i srebra, a koji se nakon prerade isporučuje “Red Metalu”. Takav način poslovanja predstavlja najgrublje kršenje međunarodnih normi, čime se širom otvaraju vrata za krađu i korupciju najvišeg stepena, objašnjava poslanik Mihajlović.

PROČITAJTE JOŠ: SAŠA PAUNOVIĆ: UPOZNATI EVROPU SA SNS-OVIM ZLOUPOTREBAMA I MEDIJSKIM MRAKOM

Pitanja koja se nameću su da li su i troškovi obrade metala koju je za firmu „Red Metal“ vršio RTB bili „ispod cene“? Da li je menadžment RTB Bor u svrhu sopstvenog opravdanja ovako ugovorenih nepovoljnih troškova prerade u 2015. godini, samo dva meseca nakon potpisivanja ugovora sa “Red Metalom”, naručio od firme “Maneks doo” i gospodina Dragoljuba Zbiljića ponudu za preradu bakarnih koncentrata sa lošijim finansijskim uslovima? Time je trebalo da se, u poređenju sa ugovorenim uslovima sa “Red Metalom”, zaključi koliko je RTB Bor napravio “dobar posao”?

– Dok se velika krađa u RTB Bor odigrava daleko od očiju javnosti, vlast to svesno prikriva isceniranim hapšenjem, završava Mihajlović.

PROČITAJTE JOŠ: KRAGUJEVČANI NISU POPUSTILI PRED VULINOM!

Video ovog Mihajlovićevog obraćanja možete da pogledate ispod.

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments