Politika

Istekao i “Vučićev rok” za otvaranje južnog kraka Koridora 10!

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre 2 nedelje obećao da će auto-put kroz Grdeličku klisuru biti otvoren za “samo 10 dana”, taj rok je prošao. Nema objašnjenja da li je otvaranje za taj period uopšte bilo planirano i da li je i zašto pomereno, a nadležni novo otvaranje ponovo najavljuju za 10 dana. I dok u Koridorima Srbije licitiraju sa datumima – 15, 16. ili 17. maj, stručnjaci ovakvo ponašanje ocenjuju kao neodgovorno i bahato.

PROČITAJTE JOŠ: NESPOSOBNA VLAST: SRBIJA VEĆ ZAOSTAJE ZA PLANIRANIM BDP-OM

Vučićevo obećanje iz Kine da će građani za 10 dana do Grčke ići novim auto-putem “palo je u vodu” jer deonica kroz Grdeličku klisuru još nije puštena za saobraćaj. Tako je i ovaj, takozvani “Vučićev rok”, probijen. Pridružio se nizu, što zvaničnih, što nezvaničnih propalih rokova da će auto-put ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj profunkcionisati.

Šta je razlog ponovnog odlaganja u preduzeću Koridori Srbije ne navode, a ne znaju ni kog dana će tačno auto-put biti otvoren. Otprilike, opet za 10 dana.

Otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru biće 15, 16. ili 17. maja – kratko su rekli u Koridorima.

Konstantno probijanje rokova i licitiranje sa datumima otvaranja građevinski inženjer Danijel Dašić opisuje kao neodgovorno, nestručno i bahato ponašanje vlasti.

Ne postoji razlog koji bi mogao da objasni ovako neozbiljno ponašanje vlasti i korišćenje novca građana. Nema logičnog objašnjenja zašto se stalno produžuje rok – kaže Dašić.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDNA VUČIĆEVA LAŽ: IAKO JE 6. MAJ, NEMA SRPSKIH MERA PROTIV PRIŠTINE

Prema njegovom mišljenju, sredinom maja biće otvorena neka deonica ovog auto-puta, dok će ceo otvoriti “kada im bude odgovoralo”.

Oni i sad ne znaju datum, verovatno ne smeju dok predsednik ne bude imao slobodan termin za otvaranje ili čekaju dobar termin koji bi se poklopio sa eventualnim novim izborima, a to znači otvaranje tek za godinu dana – kaže on.

Inače, ugovor za Koridor potpisan je 2013. godine sa rokom završetka radova od 24 meseca.

Dašić dodaje da je celokupan projekat loše urađen i da nije bilo nikakve kontrole radova, zbog čega su se stalno javljali problemi na gradilištu, pa tako umesto da bude završen za 2 godine, auto-put se i dalje gradi.

Podsetimo, početkom aprila ove godine i ministarka Mihajlović je najavila puštanje trase pre leta, a iz preduzeća Koridori Srbije završetak radova najavili su za kraj aprila.

Celokupan projekat pratili su problemi – od urušavanja kosina za koje do danas nisu pronađeni odgovorni, promene projekta do konstantnog probijanja rokova.

Stručnjaci su ocenili da radovi na Koridoru 10 kasne zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Zbog rušenja kosine, Mihajlovićeva je deo kabineta početkom decembra “preselila” u Grdeličku klisuru kako bi “nadzirali” i ubrzali radove.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ CRTA METU NA ČELU JEREMIĆU

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments