Politika

Istraga o krađi glasova stoji iako POSTOJI PRIZNANJE?!

Iako postoji svedok koji je priznao da je učestvovao u kupovini glasova na lokalnim izborima u Vrbasu i krivična prijava podneta još pre dve godine, nadležni organi još nisu doveli postupak do epiloga, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu odgovoreno je da je zahtevana dopuna podataka od policijskih službenika, ali da do danas nije utvrdjeno da postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka, saopštilo je udruženje Lokalna alternativa iz Vrbasa.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) VELIKA POBEDA GRAĐANA – IZGUBIO SI, VEČITI ZAMENIČE VESIĆU!

U odgovoru novosadskog VJT navodi se da je Posebno odeljenje VJT Novi Sad u Vrbasu gotovo godinu dana od podnošenja krivične prijave „zbog neizvršenih provera do kraja“, kao i policijskog izveštaja na osnovu kojeg nije moglo da se zaključi da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka zahtevalo novi izveštaj, odnosno dopunu izveštaja.

VOICE je 2018, godinu dana otkako je podneta krivična prijava, razgovarao sa jednim od vođa sezonskih radnika koji je novinarki prepričao „metodologiju kupovine glasova“, kako je to učinio i na razgovorima u policiji.

On je tada ispričao da je u dogovoru sa poverenicima Srpske napredne stranke, radnike umesto na njivu razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za naprednjake dobili dnevnicu od 1.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA GLUPOST: “SRBIJA ĆE U EGIPAT IZVOZITI AVIONE”!

Nakon izjave policiji, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas prodali za „crvenu“, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

„Rekao sam kao što vama sada kažem: iz SNS su mi rekli da skupim radnike koji hoće dnevnicu bez rada. Nisu svi pristali, ali oni koji jesu – dobili su novac“, rekao je grupovođa za VOICE i dodao da mu „nije jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja“.

On policiji tada nije rekao imena sa kojima je dogovorio plaćanje, ali je rekao i potvrdio za VOICE da je „dnevnice za glas“ delio „Stefan iz Novog Sada“.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srdjan Kružević i koordinator za Bačku rekao je za VOICE da ne zna ništa o istrazi.

Za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora do tri godine, dok zastarelost vođenja krivičnog postupka nastupa za šest godina od kako je krivično delo izvršeno.

S obzirom da je od lokalnih izbora u Vrbasu prošlo dve godine, ostale su još četiri godine da ovaj slučaj dobije epilog.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA AKCIJA: BLOKADA RADOVA U TRAJANJU OD 12 SATI!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments