DruštvoPolitika

Istraživanje: Gde su i šta rade sve jelke Siniše Malog?

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenuće postupak u kome će proveriti sve navode iz tekstova Pištaljke o sumnji na korupciju u vezi sa svim ugovorima koji su dodeljeni firmi „Kip lajt“, rečeno je Pištaljci u toj agenciji. Pištaljka je krajem prošle nedelje, posle otkrića da je jelka od 83.000 evra kupljena u sumnjivoj nabavci, ali i da su prethodni tenderi nezakonito sprovedeni, poslala dokumentaciju sa dokazima Agenciji za borbu protiv korupcije koja će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

U međuvremenu se oglasio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je uneo novu pometnju i potpirio spekulacije da je gradska uprava jednu jelku „kupovala“ više puta, a svakako ostavio javnost bez jasnog odgovora koliko je Beograd do sada kupio jelki i gde se one nalaze.

Pokušavši da se opravda, gradonačelnik je gostujući na TV Hepi, između ostalog, tvrdio i da je jelka koja je krasila Beograd 2016. godine bila skuplja od ovogodišnje, da je koštala 12.000.000 dinara (100.000 evra) i da se sada nalazi na Slaviji. To što te jelke od 100.000 evra nema u javnim nabavkama Mali je „opravdao“ tvrdnjom da je to bila donacija i da je jelka dobijena na poklon. Mali nije ponudio nikakve pisane dokaze za ovu svoju tvrdnju, jer čak i ako je nešto poklon o tome moraju da postoje pisani tragovi, kao i potvrda o plaćenom porezu na poklon.

Ova izjava Siniše Malog u suprotnosti je sa zvaničnom izjavom koju je pet dana ranije predstavnik Beokoma (gradske informativne službe) Nenad Stevanović dao a u kojoj stoji da se na Slaviji nalazi jelka koja je kupljena prošle godine na tenderu vrednom 40.000 evra. Izjava Stevanovića, za razliku od izjave Malog, poklapa se sa papirima u kojima je prošle godine oglašena kupovina dve jelke od ukupno 40.000 evra.

Stevanović je ovu informaciju izneo na otvaranju ponuda za novu nabavku prazničnih lančanica vrednih 200.000 evra, gde je bio u ulozi predsednika Komisije za kupovinu tih ukrasa, na tenderu na kome je jedini ponuđač opet bila firma „Kip lajt“.

Prema dokumentaciji, prošle godine je za 40.000 evra kupljena jedna velika jelka od 11 metara, ona za koju Stevanović tvrdi da se sada nalazi na Slaviji, ali i još jedna manja od šest metara.

S obzirom na to da se na Slaviji sada nalazi samo jedna jelka, uz celodnevnu potragu za odgovorima po gradskim službama, nismo uspeli da utvrdimo koja je to jelka, gde se nalaze jelke plaćene 40.000 evra, a gde ona od 100.000 evra, poklon o kome govori Mali. Ko god da je u pravu, Mali ili Stevanović, u ovoj računici uvek nedostaje najmanje jedna jelka, a moguće i više njih.

Pištaljka je pitala gradsku upravu, nadležne službe ali i gradonačelnika Sinišu Malog da li je jelka na Slaviji poklon gradu ili je, kako tvrde iz Beokoma, plaćena na tenderu. Odgovor nismo dobili.

Pometnju oko broja jelki kojima raspolaže grad unosi i još jedna informacija koju je za TV Hepi izneo gradonačelnik, da je jelka od prošle godine dobijena „na poklon od Er Srbije i još nekih privatnih kompanija“.

U medijima nema traga takvoj donaciji, ali je zabeleženo da je 2014. godine „Er Srbija“ poklonila Beogradu jelku „visoku 15 metara, ukrašenu simbolima Beograda, ali sa ukrasima koji nosu oznaku Er Srbija i Etihad“.

„Grad ukrašavanje nije koštalo ništa jer je sve ovo sponzorstvo naše nacionalne aviokompanije Er Srbija i Etihada, tako da grad izgleda lepše zahvaljujući tim kompanijama“, rekao je u decembru 2014. godine gradonačelnik Beograda za Politiku.

Ovog govora gradonačelnik se izgleda ne seća pošto na TV Hepi, držeći u rukama Tanjugovu fotografiju jelke koja je objavljena u Politici pre tri godine, tvrdio da je jelka nabavljena prošle godine i da se nalazi na Slaviji.

Ni pomena o jelki od 11 metara koju su građani prošle godine kupili za 40.000 evra, a za koju su nam njegovi službenici pre pet dana rekli da se nalazi na Slaviji.

U „odbranu“ ovogodišnjeg izbora jelke od 83.000 evra stao je glavni urednik tabloida „Informer“ Dragan Vučićević koji je za TV Pink tvrdio da je prošle godine (javnosti do sada nepoznato) Udruženje privrednika Beograda, „na molbu Grada Beograda, poklonilo gradu veliku jelku“. Nismo uspeli da utvrdimo da li ova jelka uopšte postoji i gde se nalazi.

Sudeći po izjavama gradskih čelnika, Beograd mora imati najmanje tri jelke više od deset metara, a trenutno su na trgovima postavljene dve – jedna od 83.000 evra na ulazu u Knez Mihailovu ulicu i jedna na Slaviji.

Posle više od godinu dana ukazivanja Pištaljke na nameštanje tendera u korist firme „Kip lajt“ (Keep light) za nabavku novogodišnje rasvete, reagovalo je i Više javno tužilaštvo koje je u petak najavilo da će ispitati na koji način ta firma dobija poslove osvetljenja od gradskih vlasti.

Zaštitnik građana Beograda Katarina Žeželj rekla je da ovaj organ ne može da pokrene nikakav postupak tim povodom.

„Gradskom odlukom iz 2009. godine propisano je da se rad ombudsmana obustavlja kada se povodom iste materije pokrene postupak pred drugim organima. U ovom slučaju, Više javno tužilaštvo se oglasilo da je pokrenulo postupak povodom nepravilnosti oko sklapanja ugovora za nabavku novogodišnje rasvete i jelke“, rekla je ona.

„To je jedino moguće rešenje jer ako se istim predmetima bude bavilo više organa nigde nećemo doći“, tvrdi funkcionerka koja prima platu iz gradske kase da bi utvrdila „povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem Gradske uprave grada Beograda, Gradskog javnog pravobranilaštva i javnih službi čiji je osnivač grad Beograd“.

Siniša Mali, “Kip lajt” i Beogradska jelka – trio koji je obeležio praznike u glavnom gradu.

(izvor: pištaljka.rs/Snežana Đurić, Biljana Živančević)

Comments

comments