Društvo

Iza nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu stoji SNS-ov BATINAŠ ZELJA?!

Izveštaj načelnice građevinske inspekcije koja je radila na slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, a u koje je Insajder imao uvid, pokazuje da su predstavnici Ministarstva građevinarstava, održali sastanak između ostalog i sa Zoranom Milojevićem Zeljom, funkcionerom SNS iz Leposavića koji je javno dovođen u vezu s izgradnjom bespravnog objekta. Milojević u izjavi za Insajder tvrdi da nema nikakve veze s objektom, kao i da nije bio ni na kakvom sastanku u vezi sa tim. Inspektorka, međutim, u izveštaju navodi da je s njim razgovarano između ostalog i o objektu na Pančićevom vrhu, iza kojeg prema zvaničnim papirima stoji izvesna Snežana Mitković iz Smedereva.

Inspektorka na samom početku izveštaja navodi da je u avgustu 2017. godine između ostalog dobila informaciju da na Pančićevom vrhu počinje izgradnja hotela iza kojeg stoji Zoran Milojević Zelja. O svemu obaveštava pomoćnicu ministra građevinarstva, koja je, kako se navodi, rekla da će „ da izvrši proveru svih tih glasina“.

Tim povodom je u kabinetu pomoćnice ministarke građevinarstva tokom septembra 2017. godine održano nekoliko sastanaka zbog izgradnje nekoliko objekta na Kopaoniku i Goliji. Kako se navodi u izveštaju, sastanak sa Zoranom Milojevićem Zeljom održan je 29. septembra i sa njim su tada razgovarali i o objektu na Pančićevom vrhu.

„Za objekat na Pančićevom vrhu je rekao da je Snežani Mitković izdata dozvola za postavljanje montažnog objekta. Na šta sam ja rekla da je to onda stvar lokalne uprave“, stoji u izveštaju načelnice građevinske inspekcije.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA ZATVARA CARINSKI TERMINAL U PREŠEVU I SELI GA U VRANJE?!

Inspektorka dalje piše da je zbog gradnje na Pančićevom vrhu počeo pritisak novinara, te da je inspekcijski nadzor izvršen 20. novembra 2017. Ona navodi i da je pokušala da nađe dozvolu za taj objekat kako bi proverila status tog predmeta, nakon čega joj je iz Opštine Brus dostavljena Odluka o postavljanju montažnih objekata kao i plan i program njihovog postavljanja.

„Postoji glasina, informacija dobijena od radnika u OU Brus koji me je zamolio da mu ne pominjem ime jer se plaši da ne dobije otkaz, da je predsednik opštine Brus rekao da ja nemam šta da tražim po ovom pitanju, da je moje da rušim svinjce i kokošinjce, a da me se ovo ne tiče“, navodi se u izveštaju.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, Opština Brus je Ministarstvu građevinarstva čak dostavila zahtev za legalizaciju betonskog objekta od 1.000 kvadrata, iako je upravo Opština izdala dozvolu za privremeni objekat do 150 kvadrata. Ispostavilo se da je dokument antidatiran, odnosno da je zahtev za legalizaciju navodno predat u trenutku dok objekat nije ni izgrađen. U zahtevu je kao godina izgradnje navedena 2014, a postoje jasni dokazi da je gradnja počela tek 2017.

Iako je bilo očigledno da je dokument antidatiran i da se radi o falsifikatu, zahtev za legalizaciju koji je Ministarstvu dostavila Opština Brus na neko vreme je odložio rušenje.

U međuvremenu je republička građevinska inspekcija ipak izdala rešenje o rušenju nelegalnog objekta od više od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, a zatim i rešenje o izvršenju rušenja. Upros tome, objekat još nije srušen.

Inspektorka zabrinuta za bezbednost porodice

Ista inspektorka je 11. juna 2018. Ministarstvu dostavila zvaničnu službenu belešku o slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, u kojoj navodi da je u februaru te godine razgovarala s „ozbiljnom osobom iz NP Kopaonik“.

„U razgovoru me upozorio da ukoliko planiram da zatvaram gradilište da sa sobom povedem žandarmeriju obzirom da su: ovi gore ozbiljno povezani sa lokalnom policijom i da mi se može desiti da me policija ostavi na cedilu tokom postupka“, piše u službenoj belešci.

Inspektorka dalje navodi da od tog dana nije vršila inspekcijski nadzor niti je zatvarala gradilište, te da je bila vrlo uplašena za sigurnost svoje porodice.

Mesec dana kasnije, tačnije za 7. avgust zakazano je, a zatim i odloženo rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, jer nije obezbeđena asistencija policije. Tog dana, na vrhu Kopaonika ekipa Insajdera ispred i oko objekta zatekla je oko tridesetak ljudi i više automobila među kojima su neki imali registarske teblice Kosovske Mitrovice i Smedereva, a neki bili i bez registarskih tablica.

PROČITAJTE JOŠ: “DRŽAVA DA PORUŠI SVE DO SADA NELEGALNO SAGRAĐENE MINI HIDROELEKTRANE”!

Ministarstvo MUP-u dostavilo svu dokumentaciju

Od tog dana pa do danas, a prošla su četiri meseca, slučaj rušenja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu je u pat poziciji.

Naime, Ministarstvo građevinarstva odbija da sprovede rušenje bez asistencije policije, dok MUP, pozivajući se na zakon, traži da im se prvo dostavi dokaz da je rušenje pre toga pokušano i bez njihove pomoći.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je ponovila u „Insajder debati“ da ona ne želi da ugrozi ljude i opremu, a na pitanje da li je bilo pretnji inspektorima i da li je to razlog što insistira na asistenciji, kaže da je „sva dokumentacija data Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Na pitanje Insajdera da li je MUP obavešten da je prećeno inspektorima koji su radili na slučaju neleganog objekta na Pančićevom vrhu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da policiji takve pretnje nisu prijavljene. Na dodatno pitanje novinarke Insajdera, da li je policija o tome obaveštena na bilo koji drugi način, ministar Stefanović nije dao konkretan odgovor.

„Mi nemamo prijavu policiji da je nekome prećeno. Nemamo nikakav problem da istražimo svakog, niti koga štitimo niti nas to zanima“, rekao je, između ostalog, ministar policije.

Novinari Insajdera su Ministarstvu unutrašnjih poslova u okviru rubrike „Pitanje dana“ još jednom uputili javno pitanje da li je policija na bilo koji način obaveštena o pretnjama inspektorima. Odgovor do danas nismo dobili.

Kako je otkrio Insajder u emisiji “Vrh bezakonja”, nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

PROČITAJTE JOŠ: I POLICAJCI ODLAZE IZ SRBIJE?!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments