Politika

Izabrana LAŽ GODINE: “Aleksandar Vučić ne laže, niti je ikada lagao u svojoj karijeri”

Portal Istinomer saopštio je da je u toku 2018. godine od skoro 130 izjava političkih aktera, koje su u većoj meri privukle pažnju građana, najveći broj negativan po kriterijumima istinitosti, doslednosti ili ispunjenja obećanja.

Istinomer je ocenio da je javni prostor u toku 2018. godine u velikoj meri bio obeležen „neistinama, poluinformacijama, proizvoljnim i netačnim podacima“.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): KAKO DA NATERATE GRADSKE SLUŽBE DA ZATRPAJU RUPU U VAŠOJ ULICI: SAMO NAPIŠITE “SNS RUPA” I PROBLEM ĆE BRZO BITI REŠEN!

Prema metodologiji Istinomera, svega osam izjava, podeljenih u tri kategorije zaslužilo je pozitivnu ocenu, a skoro trećina od broja ocenjenih izjava jesu one koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istinomer navodi da je Vučić i tokom 2018. godine „ubedljivo dominirao medijskim prostorom“, a da je od ukupno 36 izjava predsednika tri dobilo pozitivnu, a dve ocenu „nešto između“.

Iza Vučića, po broju ocenjenih izjava je sadašnji ministar finansija u Vladi Srbije i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali, sa ukupno 13 ocena, od kojih je 11 negativno a dve pozitivne, naveo je Istinomer.

PROČITAJTE JOŠ: TUČA NA STAROJ PLANINI: OBEZBEĐENJE NAPALO MEŠTANE, JEDAN STANOVNIK RAKITE ZAVRŠIO U BOLNICI!

„Akteri na političkoj sceni služili su se i podacima koje nije moguće proveriti, kao i činjenicama izvrnutim iz konteksta, pa je Istinomer u toku 2018. u svoju metodologiju merenja tačnosti izjava uvrstio i dve nove ocene – ‘neproverivo’ i ‘zloupotreba činjenica’“, navodi se u saopštenju.

Za „Laž godine“ čitaoci Istinomera su izabrali izjavu narodnog poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Markovića, koji je tokom jednog zasedanja Skupštine Srbije u septembru izjavio: „Aleksandar Vučić ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri“.

Istinomer navodi da je ovo prva godina da Vučić nije pobedio na izboru za „Laž godine“, i da su se u izboru za tu „titulu“ našle još i izjava predsednika Srbije da je „izabran uz najveću podršku u savremenoj istoriji“, njegove medijske savetnice Suzane Vasiljević da „mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji“, zatim premijerke Ane Brnabić da je „dijalog sa Prištinom potpuno transparentan“, ali i ministra Siniše Malog da „niko ne gradi metro u gusto naseljenim delovima grada“.

PROČITAJTE JOŠ: “ZALAGAĆU SE DA VUČIĆ IMA FER SUĐENJE”

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments