Politika

Jakšić i Stojanović: Džipovi i 1500 batinaša realna opasnost u Šapcu i Paraćinu

Izvor: N1

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić i politikolog Boban Stojanović smatraju da postoji realna opasnost da se na lokalnim izborima u Šapcu i Paraćinu, ako izađe i opozicija, pojavi “100 džipova i 1500 batinaša”.

Komentarišući u Utisku nedelje na TV Nova S pitanje koje se pojavilo u javnosti – da li postoji mogućnost da čelnici Šapca i Paraćina, pa i Starog grada, odluče da izađu na lokalne izbore, što je udruženje “1 od 5 miliona” i iznelo pre dvadesetak dana, Stojanović kaže da šta god da odluče – da će se time staviti tačka na to ko bojkotuje a ko ne, i da je krajnje vreme da donesu odluku, ako o tome razmišljaju. Mada, dodao je, tu odluku je trebalo da donesu pre godinu dana.

Ako izađu, postoje dve opcije, kaže Stojanović. Jedna je, navodi – ako je “do sada u svakoj opštini bilo 15 džipova i 100 batinaša, da će sada biti 100 džipova i 1500 batinaša” u te dve. “Tamo se glasovi neće kupovati kilom brašna i jednom flašom ulja, već sa 50, 100 ili 200 evra. Jer Aleksandar Vučić je osoba koja želi apsolutnu vlast i siguran sam da ga Šabac i Paraćin bole. I već mogu da zamislim izbornu noć u kojoj Aleksandar Vučić izlazi i govori – nisu smeli nigde da izađu, a čak sam ih pobedio tamo gde su bili sigurni da će da me pobede. I već koriste taj narativ, ispratite kako govore o Šapcu i Paraćinu i pomeraju fokus – da opozicija ne može da pobedi pa zato neće da učestvuje. Da, ne može da pobedi, ali zato što ste okupirali sve medije i pritiskate milion birača u ovoj zemlji”, naveo je. Druga opcija je, dodaje Stojanović, da SNS pusti Šabac i Paraćin – da im bude izgovor da kažu “evo, tamo gde su izašli, pobedili su, šta je problem”.

Izvor: NOVA S

Jedan benefit koji imate – odreknite se za viši interes, koji je sloboda za sve, poručio je Stojanović.

Jakšić kaže da je možda ranije trebalo pripremati ili nešto pokušati sa lokalnim izborima, a da mu se sada čini da treba da se ide u skladu sa onom narodnom “gde ide vo, nek ide i uže”. Dodao je da mu je žao birača, koji će se u tim mestima osećati izdanim.

Izvor: NOVA S

Jakšić ističe da je realna opasnost da se pojavi, kako Stojanović kaže “1500 batinaša i automobila” i da će jednom “koncentrisanom paljbom Vučićev maksimalizam da trijumfuje”, kao što je bio slučaj sa Vračarom, jer on hoće kapitalce da uzme za sebe. “Šabac je u poziciji kapitalca, i Paraćin. I on će sve uraditi da to dobije. I onda je tu realna opasnost – vi ste izašli, i on vas pobedio. Pobedio vas tamo gde ste smatrali da je vaše uporište. To je onda kraj, fijasko… Gde možete drugde da računate onda da pobedite… Vrlo su loše okolnosti napravljene, ali one su rezultat dugotrajnog opuštanja i višemesečne neaktivnosti koja je postojala u opoziciji”, rekao je Jakšić, navodeći da se nije mnogo videlo da je opozicija išla toliko po gradovima, kao što su najavljivali u oktobru.

Izvor: NOVA S

Valentina Reković, predstavnica udruženja “1 od 5 miliona” ističe to da bi se izlaskom opozicije u ta dva grada poslala poruka da postoje građani prvog i drugog reda. Kako ćete građaninu Kuršumlije objasniti da je on građanin drugog reda, da se za njegov grad ne vredi boriti, a da se vredi boriti za Šabac, upitala je.

 

Izvor: N1

Comments

comments