Politika

Jeremić: Sledeće nedelje moguć dogovor opozicije o zajedničkom nastupu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je opozicija na korak do dogovora o zajedničkom nastupu i da bi taj dogovor mogao da bude postignut naredne nedelje.

„Narodna stranka smatra da je potreban što širi front u kojem ne bi bile samo političke stranke, već i pokreti i javne ličnosti. Kada bih vam sada rekao ko će sve činiti taj front, bojim se da bi sa jednog koraka otišli na dva koraka od dogovora“, rekao je Jeremić novinarima u beogradskom parku Tašmajdan, gde je Narodna stranka organizovala akciju prikupljanja potpisa podrške građana tužbi vezanoj za rudnik litijuma Rio Tinta.

„Što se Narodne stranke tiče, ako je nemoguće postići dogovor, onda je možda bolje da se manemo ovog posla i da nas nema u političkom životu. Narodna stranka nema nijednu crvenu liniju iscrtanu u krvi i ne insistira ni na jednoj kandidaturi, fotelji ili privilegiji. Ako dogovor čini lakšim da kao predsednik stranke ne budem ni na jednoj listi, spreman sam i na to“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je neophodno jedinstvo svih koji bi hteli da Srbija posle 3. aprila 2022. godine, za kada su najavljeni izbori, izgleda drugačije nego danas.

„Građani će na izborima odlučivati o budućnosti naše dece, ali i narednih generacija. Narodna stranka skuplja potpise protiv Rio Tinta u Loznici i svih litijumskih projekata u Srbiji, jer će, ako oni budu sprovedeni, šteta naneta životnoj sredini u Srbiji biti generacijska i nepopravljiva“, rekao je Jeremić.

„Rio Tintu se na put može stati isključivo na izborima 3. aprila. Narod bi trebalo da odluči o tome da li će Srbija biti prva država u Evropi koja je odlučila da svoju životnu sredinu uništi na takav način, ali ne na nekakvim lažnim referendumima, nego na jedinom pravom referendumu – izborima“, naveo je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se najveće rezerve litijuma u Evropi nalaze u Nemačkoj.

„Kada Nemačka odluči da eksploatiše svoje zalihe litijuma, tada bismo i mi u Srbiji mogli da počnemo da razmišljamo da koristimo tu istu tehnologiju, ali ne pre toga, jer bi to bilo izuzetno opasno“, rekao je Jeremić.

„Nije normalno da Angela Merkel, kancelarka Nemačke, države koja ima najveće zalihe litijuma u Evropi, dođe u Srbiju i kaže ’zainteresovani smo za litijum u Srbiji’. Zašto niste zainteresovani za litijum u Nemačkoj na kojem sedite? Nisam stručnjak za litijum, ali mislim da je ovde reč o elementarnoj logici“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da iskopavanje litijuma ne bi trebalo da bude političko pitanje, već stvar zdravog razuma.

„Ne bi trebalo da se kockamo sa tim gde ćemo živeti, kakav ćemo vazduh disati i kakve ćemo reke imati. Situacija je sve dramatičnija jer do javnosti dospevaju dokumenti Evropske komisije u kojima se kaže da bi dolina Jadra trebalo da bude žrtvovana da bi Evropa mogla da diše čist vazduh, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tome obećao podršku“, rekao je Jeremić.

Jeremić je pozvao vlast u Srbiji da „digne ručnu na projekat“ iskopavanja litijuma kod Loznice dok ne bude jasno da postoji tehnologija koju je neka razvijena država spremna da koristi, jer se tehnologija koja bi se koristila u Jadru danas ne koristi u razvijenom svetu.

Comments

comments