Politika

Još 200 hiljada evra za lampione u Beogradu, od 2014. potrošeno 4,3 MILIONA!

Grad Beograd će do kraja godine iz budžeta izdvojiti još 23.539.200 dinara, odnosno oko 200.000 evra, pored onih 17 miliona dinara za reparaciju postojeće rasvete, što podiže ukupne troškove novogodišnje rasvete na 4,3 miliona evra od 2014. godine do danas.

Da se iza ovih basnoslovnih cifara zapravo kriju partijski interesi, dodela javnog novca preko tajnih i sumnjivih veza, saglasni su sagovornici.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO ZA JORGOVANKU: NARODNA BANKA U MINUSU 700 MILIONA EVRA!

Borko Stefanović (na slici ispod), lider Levice Srbije, a sada i odbornik u skupštini Grada na Đilasovoj listi „Savez za Srbiju“, upravo je i kroz poslednju raspravu o budžetu upitao gradsku vlast zašto se iz gradske kase opredeljuje novac za još rasvete i da li je moguće da do sada nije nabavljeno dovoljno ovih ukrasa.

– Ceo rebalans budžeta je pun tih ogromnih iznosa za nejasne gradske projekte – rasvetu, jarbole i gondolu, tu su i milioni evra za nekakve softvere, a sve to jasno ukazuje na dodelu novca po partijskoj liniji, tajne ugovore i nameštanje poslova kako njima odgovara, naglasio je Stefanović. On ističe i da od gradske vlasti do sada nije bilo odgovora u vezi sa sumnjama o trošenju novca, što ocenjuje kao neodgovorno.

– Ne zna se po kom kriterijumu i ko će da dobije neki posao. Oni rade šta god hoće jer znaju da su građani odustali od postavljanja pitanja. Novac se daje na nepotrebne nabavke iza kojih može samo da se krije nečiji interes. Takva je, na primer, i nabavka od skoro 500.000 evra za sistem čekiranja na svakom spratu gradske uprave, iako se zaposleni čekiraju na ulazu, ukazuje Stefanović.

I Pavle Grbović, iz odborničke grupe „Pokreta slobodnih građana“ ističe da su logična pitanja što nam treba još rasvete i kako to da su se pokvarili lampioni nakon što su skinuti, dodajući da je postalo besmisleno komentarisati način na koji se troši novac iz budžeta Beograda.

– Ako pogledate odluku o rebalansu, videćete da će novogodišnje lančanice nabavljati Sekretarijat za poslove odbrane i vanredne situacije i da svaka treća stavka liči na ovu „popravku“. To su omogućili odbornici vladajuće većine koji su izglasali skandaloznu odluku o rebalansu budžeta, kojim su legalizovali promenu namene trošenja sredstava i umesto na kapitalne projekte, 1,75 milijarde dinara će biti potrošeno na ovakve i slične „projekte“ – naglasio je Grbović. On je zaključio da će, umesto izgradnje škola, vrtića, domova zdravlja, kanalizacione mreže, stipendiranja učenika i studenata, Beograđani imati najskuplje i najduže novogodišnje praznike.

PROČITAJTE JOŠ: MAJCI JE ISPAO DOK GA JE DOJILA, A BAVI SE POLITIKOM IZ MRŽNJE PREMA SPS-U: VUČIĆEVE IZJAVE KOJE POKAZUJU DA JE OZBILJNO BOLESTAN!

Radomir Lazović iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ ističe da su oni tri godine unazad upozoravali na malverzacije sa nabavkom novogodišnje rasvete, ali da su, uprkos jakim dokazima, odbačene i krivične prijave koje je inicijativa zbog ovoga podnosila.

– Kada se građani čude kako imamo ukrašen grad od oktobra do marta, to nije zato što su gradski čelnici bizarno veliki ljubitelji novogodišnjih praznika, nije zbog toga što je povećana potrošnja pa to ima neke veze sa ekonomijom, a nije ni zbog toga što to privlači turiste, već se radi o unosnom poslu koji ekipa sa političkom vlašću, namešta ekipi sa ekonomskim interesom. Ta veza i sprega opstaje još od 2002. godine. Izgleda da je dosta isplativa čim je preživela smene na čelu Beograda, ukazuje Lazović.

Lančanice spadaju u vanredne situacije

Novim rebalansom budžeta Grada Beograda, koji je usvojen prošle nedelje, predviđeno je da se iz gradske kase izdvoji 23.539.200 dinara za „kupovinu lančanica za novogodišnju dekoraciju“. Ovu javnu nabavku sprovešće Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, koji je sprovodio i nabavku jelke od 83.000 evra, zbog čega je protiv sekretara Darka Glavaša podneta krivična prijava.

Troškovi za ukrase

2014. – 2,98 miliona dinara

2015. – 57,03 miliona dinara

2016. – 190,65 miliona dinara

2017. – 203,9 miliona dinara

2018. – 40,5 miliona dinara – za sada

Za jelku od 83.000 evra – nema krivice

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv gradskog funkcionera Darka Glavaša i direktora firme „Keep light d.o.o“ Radovana Đumića zbog, kako se navodi, malverzacija pri kupovini jelke za proslavu Nove godine u glavnom gradu u iznosu od 83.000 evra. Ovo je saopštila juče Inicijativa Ne davimo Beograd, koja je prijavu i podnela, jer je, kako su istakli ovim poslom „oštećen budžet Grada Beograda, a Darko Glavaš i Radovan Đumić, odnosno Keep light d.o.o, pribavili protivpravnu imovinsku korist“. Inicijativa je podsetila da je povodom „malverzacija“ sa novogodišnjom rasvetom u Beogradu, ranije podnela dve krivične prijave protiv Javnog preduzeća „Javno osvetljenje“, odgovornih ljudi Gradske uprave i direktora firme „Keep light d.o.o“.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ NIJE USPEO, VREME JE DA TO PRIZNA I DA PODNESE OSTAVKU”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments