Politika

“Još jedan Vesićev napad na Beograd”

Odluka zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da menja imena ulica kao što su Splitska, Podravska, Hvarska, Sarajevska, Mostarska i mnoge druge, istoričarka Dubravka Stojanović doživela je kao jedan od mnogih napada na Beograd.

Vesić je kao povod za promenu imena naveo da je “red da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire svešto podseća na srpstvo”, izjavio je za današnje “Novosti”.

Dubravka Stojanović izjavila je da je Beograd “prestonica jedne značajne države i to se videlo u njegovom kosmopolitskom duhu, etnički mešanom stanovništvu, pa i imenima ulica, koje su kroz tu uličnu geografijuslale poruku otvorenosti.

Ovaj potez brisanja imena govori o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se zatvaramo u sebe posle četiri izgubljena rata, izolujemo se od sveta, pa najbliže geografije.

Kako novodi istoričarka Stojanović, to je deo uništavanja Beograda koju sprovodi ova vlast, dok je mentalno to deo procesa ubijanja železničke stanice kao simbola povezanosti i stavljanja monstruoznog spomenika ruske estetike koji će zakloniti nekadašnju staničnu zgradu.

Poseban problem, navodi Stojanović za Nova.rs, je davanje ulice Blagoju Jovoviću koji je pokušao da izvrši atentat na Antu Pavelića.

Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike, upozorava Dubravka Stojanović.

Izvor: Nova.rs

Comments

comments