Korona

Od jeseni ove mere će biti naša svakodnevica! Neke vam se nikako neće dopasti!

Kako prenosi list Blic, vrlo je moguće da će od 1. septembra ove mere u borbi protiv korone postati naša svakodnevica, a neke od njih nikako vam se neće dopasti.

1. ONLAJN NASTAVA

Ono što nam prvo padne na pamet kada pomenemo konkretan datum, 1. septembar, to je svakako povratak u školu. Zbog klimave epidemiološke situacije, sve je izvesnije da će školarci ponovo učiti od kuće i imati onlajn nastavu. Neki đaci manje, neki više.

U javnosti su se pominjali razni modeli po kojima bi školstvo od jeseni moglo da funkcioniše. Ministar prosvete Mladen Šarčević je i sam rekao da se pričalo o desetak modela i podmodela.

Jedna od opcija koja se najviše pominjala je kombinovani model, po kom bi učenici imali dve nedelje onlajn nastavu i dve nedelje išli u školu. Ali onaj model koji najviše glavobolja zadaje roditeljima, je isključivo onlajn nastava. Sve je izvesnije da se od jeseni đaci neće vraćati u školske klupe u punom obimu.

Prema nezvaničnim informacijama, nastavnici i profesori su pri kraju snimanja onlajn nastave za osnovne i srednje škole, kojom bi se pokrila cela školska godina.

2. DECA U VRTIĆU SA MASKAMA

Nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom kada nije moguće držati distancu za odrasle je sasvim jasna mera, međutim, šta je sa decom kada je potvrđeno da i oni mogu biti prenosioci?

Ono što će se najverovatnije desiti na jesen je da će deca predškolskog uzrasta nositi maske u vrtićima. Dok su roditelji zabrinuti kako će to tačno funkcionisati i kako naterati tako malu decu da nose maske, predlog ove mere već postoji, a čeka se samo ozvaničenje od strane Kriznog štaba.

3. SPORTSKE UTAKMICE BEZ PUBLIKE

Italijani za sav haos u njihovoj zemlji izazvan korona virusom krive i jednu fudbalsku utakmicu koja se igrala pred nekoliko desetina hiljada navijača. Tako su sve sportske manifestacije među prvima bile “prognane” u doba korone.

Ipak, kako pokušavamo da se što bolje nosimo sa kovidom-19, i na fizičkom i psihičkom nivou, potrebno je na neki nači vratiti neke od najvažnijih sporednih stvari na svetu. Za nekoliko dana kod nas kreće fudbalska sezona, odnosno od 1. avgusta.

Međutim, kako je najavljeno sve utakmice će se igrati bez publike. A izvesno je i da će od jeseni bez publike igrati i sve sportove u zatvorenom.

4. STOPIRANJE OTPLATA RATA KREDITA

Sve rate kredita koje imaju privrednici i građani, ponovo će biti moguće stopirati od 1. avgusta, prenosi “Blic”. Prema informacijama, tada na snagu stupa nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar dva meseca.

“Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mera”, potvrdili su u NBS.

Comments

comments