Društvo

JOŠ JEDNA SREDNJA ŠKOLA ŠTRAJKUJE: U Kovinu učenici Gimnazije organizovali štrajk u znak podrške uhapšenima

Više od polovine učenika kovinske Gimnazije i ekonomske škole Branko Radičević (njih 170 od ukupno 250, prema rečima profesora) danas je napustilo treći čas u znak podrške vršnjaku Pavlu Cvejiću. Cvejić je, podsećamo, učenik četvrte godine Filološke gimnazije u Beogradu i uhapšen je na nedavnim protestima „zbog nasilnog ulaska u zgradu RTSa“. Po hitnom postupku osuđen je na 30 dana zatvora.
Okupljeni kovinski gimnazijalci pročitali su i svoje zahteve, među kojima je glavni taj da Pavle bude hitno oslobođen. Ukoliko se to ne desi, čulo se, pozvaće i ostale škole, učenike i nastavnike na generalni štrajk do ispunjenja ovog uslova.

Govor Tatjane Petrović, jedne od organizatorki protesta:

Poštovani profesori, dragi učenici ove škole, dobro jutro! Sada smo ovde, a ne u svojim školskim klupama, da bismo podržali Pavla Cvejića, maturanta Filološke gimnazije u Beogradu.

Njegovi drugovi, koji takođe protesuju ispred policije u Beogradu, kažu da je dobar drug. Njegovi nastavnici tvrde da je odličan učenik, primeran i lepo vaspitan mladi čovek. Svi koji ga znaju, za njega imaju samo reči hvale, ali on nije dobar autokratskom režimu u Srbiji samo zato što ima svoj stav, što je hrabar i slobodan čovek a ne podanik.

Zbog toga je on, pre par dana uhapšen, pretučen i zbog toga se još uvek nalazi u pritvoru. Do sada su progonili školovanu omladinu u inostranstvo, a sada su počeli i da nas hapse i prebijaju! Mi smo ovde da damo podršku Pavlu i da zahtevamo njegovo hitno oslobađanje. Mi želimo samo ono što želi i za šta se bori i on, što želi svaki mladiu čovek: da živimo u slobodnoj državi u kojoj ćemo biti vrednovani i poštovani po onome kakvi smo ljudi i koliko znamo i vredimo, a ne po podaništvu i kolekcijama partijskih knjižica. Hoćemo da se ovde školujemo, usavršavamo, radimo, hoćemo ovde da budemo srećni i bezbrižni, da budemo bezbedni i slobodni i da drugi oko nas, takođe, budu srećni, bezbrižni, bezbedni i slobodni. Niko nas ne može uplašiti i zadržati na tom putu i neka niko to ne pokušava!

Ukoliko Pavle Cvejić ne bude hitno oslobođen, u saradnji sa drugovima iz ostalih škola u celoj Srbiji ćemo pozvati sve škole, nastavnike i učenike u generalni štrajk, sve do ispunjenja naših zahteva! Hvala vam na hrabrosti i što ste se odazvali pozivu da održimo ovaj čas hrabrosti i solidarnosti, čas na kom se savladavaju lekcije iz dostojanstva i drugarstva. Poštovani profesori, hvala vam što ste nas učili i pomogli nam da savladamo i ove lekcije, koje se ne ocenjuju u dnevniku, već kroz život.

Do Pavlove i slobode svakoga od nas!

(Izvor: Kovinac.rs)

Comments

comments