Politika

“Kad Vučiću kažu “treba da sedneš”, on odmah seda za sto”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da neće biti ukidanja niti suspenzije takse bez postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju i istakao da sada niko to ne traži. Po njemu, uvođenje takse je doprinelo da se zaustavi ideja o korekciji granica.

“Da bismo to izbegli mi smo zatražili ugovor o međusobnom priznanju Kosova i Srbije koji će dobiti pregovaračka ekipa Kosova. Ako mislimo da je to što tražimo i ako imamo garancije da će se to postići onda mi ne bismo blokirali proces”, rekao je Haradinaj kasno sinoć za KTV.

Ocenio je da taksa nije smetnja zbog koje se Vučić ne vraća u dijalog, već “nedostatak njegove političke volje”.

“Kada ga pozovu i kažu gospodine treba da sedneš, on odmah seda za sto”, kazao je Haradinaj.

Govoreći o verbalnim napadima na njega, Haradinaj kaže da je postao objekat napada pošto se nije pokoravao temama o podeli Kosova, “za koje se mislilo da su gotova stvar, ne samo na Kosovu, već i u regionu, kao i zbog takse i vojske (transformacije BSK u OSK)”.

“Smeta im čovek koji se ne pokorava ovim temama”, kazao je Haradinaj.

Svi oni koji su zahtevali i zahtevaju ukidanje takse u suštini rade na slabljenju Kosova, kaže kosovski premijer i dodaje da je Kosovo bilo prinuđeno da donese odluku o taksi.

“Svi znaju da taksa neće biti povučena. Niko sada ne traži njeno ukidanje. Videli su (moju odlučnost) i ostavili su taj posao”, kazao je Haradinaj.

Poziv Tačiju da usaglase stavove pred Berlin

Haradinaj je najavio da će prisustvovati sastanku koji je za 29. april zakazan u Berlinu i pozvao predsednika Hašima Tačija da se usaglase oko tog sastanka sa predstavnicima Beograda, jer će, u suprotnom, “pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova”.

“Moje je ustavno pravo da pojasnim svoje stavove”, kazao je Haradinaj za KTV i ponovio da je protiv razgraničenja ili podele Kosova, jer smatra da se radi o pogrešnoj ideji.

Haradinaj je rekao da ideja o podeli nema podršku na Kosovu i da je to “jasno i njenom inicijatoru”, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Govoreći o poseti Sjedinjenim Američkim Državama, iz koje se juče vratio, Haradinaj je rekao da je, iako nije bila zvanična niti protokolarna poseta, on imao susrete i sa zvaničnicima iz Vašingtona.

“Otišao sam da posetim moje Albance. Nije to bila bilateralna poseta. Došli su da me posete neki prijatelji iz Vašingtona. Bila je to radna poseta i mi smo radili”, kazao je Haradinaj.

(Izvor: N1)

Comments

comments