DruštvoZabava

Kako da ceo dan ne potrošite ni dinar

Dan bez trošenja novca je paklen izazov, no svakako se isplati. Pomoću njega lakše ćete moći da odvojite one stvari koje vam stvarno trebaju svaki dan od onih koje vam nisu potrebne. Isto tako, pomoći će vam pri kontrolisanju sebe u situacijama kada biste uleteli u prodavnicu i izašli sa 10 kesa.

Nekoliko zlatnih pravila će vas učiniti nešto bogatijim u narednih 24 sata, ako nas poslušate.
Pa, da vidimo kakav ste karakter?

1. Planiranje je važno

Nakon što se odlučite na ovaj potez, odmah se odlučite i na sam datum kada to želite sprovesti. Jedan dan u vikendu blaža je opcija i dobar početak jer ste kod kuće, dok je radni dan odličan izbor za one koji odmah žele da se suoče s većim izazovom.

2. Budite sami sebi konkurencija

Reč je posebnom izazovu, što znači da ste sami sebi jedina konkurencija. Ako sebi obećate da ćete provesti 24 sata bez stvaranja ikakvog financijskog troška, onda ćete se sigurno potruditi da to ispoštujete. Dokažite sami sebi da to možete.

3. Imajte cilj na umu

To je uvek dobra motivacija, pogotovo ako vam ovaj izazov uđe u krv i postane navika. Tako možete da uštedite za putovanje, godišnji odmor, za renoviranje vašeg stana ili pak da poboljšate stanje na računu. U svakom slučaju, na kraju izazova čekaće vas vredna nagrada.

4. Preispitujte svaku odluku o potrošnji

Kupovina koja se čini neznatnom zapravo to nije, jer takve kupovine troše velike svote novca a da to i ne primetite. To se najčešće dešava pri kupovini namirnica. Zato uvek proverite koja opcija je najisplativija.

5. Iskoristite ono što već imate

Ranije isplanirajte svoje obroke za taj dan i iskoristite samo one namirnice koje već imate u svojoj kuhinji. Takođe, isti princip primenite i za garderobu. Umesto odlaska u šoping zavirite u ormar i odaberite one komade koje niste već dugo nosili. Na ovaj način testiraćete sebe i vlastitu snalažljivost.

6. Zabavite se i isplanirajte sebi vreme

Ako želite da se vidite sa dragim ljudima, pozovite ih kod vas na kafu. Tako ćete izbeći odlazak u kafić i trošenje novca. No, ne mora svaki izlazak iz kuće biti trošak. Vožnja biciklom ili šetnja parkom odlične su i što je najbitnije – besplatne opcije. Vreme u kući će vam brže proći ako se odlučite na da pogledate neki dobar film, pročitate knjigu ili na pospremite svoj kutak.

7. Podsećajte sebe da ovo neće zauvek trajati

Ovaj izazov traje 24 sata, što znači da ima rok trajanja i ne morate zauvek da ga se pridržavate. Setite se toga upravo onda kada vam u postane teško. Ako vam se ovaj izazov u neku ruku svidi, onda može da vam postane i korisna navika kojoj se za početak posvećujte nekoliko puta mesečno.

Zaista je reč o odličnom eksperimentu koji će vam skrenuti pažnju na bahato trošenje novca i na stvari koje vam zapravo nisu preko potrebne.

(Izvor: noizz.rs)

Comments

comments