Društvo

NAMEŠTALJKA: Kako je niški SNS kartel ojadio gradski budžet?

Za 310 pojedinačnih novogodišnjih ukrasa, koji su prilično skromno osvetlili centar Niša, plaćeno oko 5 miliona dinara!

Ovaj tender raspisala je Gradska uprava Niša, novembra prošle godine, kao nabavku male vrednosti, a kriterijum za dodelu ugovora je najniža cena. “Pobedila” je famozna beogradska firma Kip Lajt, koja je za novogodišnje ukrase i rasvetu ponudila cenu od 4.940.000 dinara bez uračunatog PDV-a, odnosno 5.928.000 dinara, sa PDV-om i ostalim troškovima, o čemu je Gerila već pisala dan pre Nove godine.

Ipak, Kip Lajt je bio jedini ponuđač, a tehnička specifikacija naručene dekorativne rasvete “upadljivo” je precizna. Tako, recimo, novogodišnje svetleće vodenopropusne LED lančanice moraju biti napravljene “od gumiranog kabla u zelenoj boji sa ukupno 100 dioda toplo bele boje”, a takozvana “ledena zavesa” sa LED sijalicama mora biti “dugačka pet metara i visoka 1,5 metar, snage 20-25 vati, za priključenje na napon od 230 volti, i mora sadržati minimum 300 svetlećih LED dioda, toplo bele boje svetla, gumirani kabl bele boje”. Svetleće trake sa krugovima moraju imati precizno određene dimenzije i biti izrađene od aluminijumskih profila, te “dekorisane svetlećim LED crevom prečnika 13 milimetra u kombinaciji toplo bele boje i crvenim LED crevom prečnika 13 milimetra, sa minimum 36 LED dioda po dužnom metru”. Jedan od posebnih uslova javne nabavke je i da ponuđač dostavi “po jedan uzorak svakog dekorativnog elementa”.

– Pojavljivanje samo jednog ponuđača uvek budi sumnju da je javna nabavka nameštena. Ipak, to ne mora i stvarno da bude tako, tim pre što ogroman broj naših javnih nabavki ima samo jednog ponuđača. Masovna pojava jednog ponuđača pre govori o nepoverenju našeg biznis sektora u javni sektor i institucije, odnosno o prilično raširenoj sumnji da se javne nabavke nameštaju. Jedan od načina za to je, svakako, propisivanje dodatnih uslova, kao što su krajnje detaljna tehnička specifikacija, ili kadrovske i druge karakteristike. Takvi posebni uslovi smanjuju konkurentnost, a nekada obezbeđuju da ih ispuni tačno određeni ponuđač – kaže Dragan Dobrašinović, iz Koalicije za nadzor javnih finansija i Topličkog centra, koji je građanski nadzornik u nizu javnih nabavki.

Za 5.928.000 dinara, odnosno oko 50.000 evra, kupljeno je svega 310 pojedinačnih dekorativnih ukrasa – 200 komada svetlećih vodenopropusnih led lančanica, 50 “ledenih zavesa” i 60 svetlećih traka sa krugovima. Utisak je da ovakva količina ukrasa nije uspela kvalitetno da osvetli centar Niša, gde je inače završila, već je pre učinila da on za vreme novogodišnjih praznika deluje “siromašno”.

Plan javnih nabavki menjan deset puta!

Sredstva za nabavku novogodišnje rasvete obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Niša, Finansijskim planom gradske uprave Grada Niša, Planom nabavki Gradske uprave za 2017. godinu, kao i izmenama tog Plana, kojih je bilo deset. Plan nabavki donet je početkom marta prošle godine, prvu izmenu pretrpeo je već krajem tog meseca, a poslednju 7. novembra, neposredno pred raspisivanje javne nabavke.

Najskuplja jelka i uslov iz kataloga

Firma Kip Lajt je, inače, pobedila na nedavnom beogradskom tenderu za nabavku novogodišnje jelke, koja je građane koštala čak 83.000 evra, što ju je, po pisanju portala Pištaljka, učinilo jednom od najskupljih jelki na svetu. Jelka je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora. Prema navodima Pištaljke, za firmu Kip Lajt bio je “namešten” i tender za beogradsku novogodišnju rasvetu, pošto je jedino ona mogla da ispuni tenderske uslove. U konkursnoj dokumentaciji je između ostalog traženo da svetleći ukrasi budu identični onima sa fotografija iz kataloga grčke firme Fotodiastasi, čiji je jedini distributer u Srbiji Kip Lajt.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments