DruštvoPolitika

Kako je SNS prevario građane sa koncesijom za aerodrom

U predvečerje božićnih praznika, Vlada Srbije poklonila je građanima još jednu neverovatnu vest: najveći aerodrom u državi, “Nikola Tesla” dat je u zakup jednoj francuskoj kompaniji. Još čim je objavljena vest u stomaku svij onih koji prate politička zbivanja u Srbiji pojavio se osećaj mučnine. Već smo toliko istrenirani da znamo da poslovi sa raznim “Arapima”, “Francuzima” i ostalim “investitorima” verovatno znači neko teško pranje para. Pa smo se zato malo pozabavili čitavim slučajem.

Jasno je da odluka Vlade Srbije o davanju aerodroma Nikola Tesla pod koncesiju francuskoj kompaniji Vanci predstavlja nastavak koruptivnih poslova srpskih vlasti i pljačke državne imovine. Sinoć je objavljeno da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma Vansi Erport (Vinci Airport) dala na 25 godina koncesiju za beogradski aerodrom za 501 milion evra.

Bez studije ekonomske opravdanosti koncesija je veoma štetna za Srbiju i da iza nje stoje koruptivni poslovi kao i u svim poslovima sa ‘Arapima’ oko ‘Er Srbije’, ‘Beograda na vodi’, poljoprivrednog zemljišta i brojnih pokušaja prodaje državne imovine. Transparentnost Srbije je pre nekoliko meseci tužila Upravnom sudu Vladu Srbije zbog njenog odbijanja da dostavi ili objavi dokumenta u vezi sa koncesijom za aerodrom.

Ovom koncesijom će biti oštećen budžet Srbije, ali i direktno građani i mali akcionari koji poseduju 17 odsto vlasništva „Nikole Tesle“. Aerodrom je profitabilna kompanija i ne postoji razlog zašto bi ovaj državni monopol bio poklonjen bilo kojoj privatnoj firmi.

Davanje koncesije za beogradski aerodrom omogućeno je Zakonom o upravljanju aerodromima, koji je donet krajem 2016. bez ikakve rasprave u Skupštini, u paketu od 27 zakona i sporazuma koje je vladajuća većina progurala na silu u roku od samo nekoliko dana, odbijajući sve amandmane u noćnom zasedanju!

U svom neznanju i nemoći da stvori realne uslove za razvoj privrede, vladajući kartel i njeni nesposobni kadrovi bez dana radnog iskustva, ekonomsku politiku svode na stalne pokušaje prodaje državne imovine, prodaju vojvođanskih oranica, EPS-a, državnih vila i stanova i pljačkašku privatizaciju.

Za sada, možemo samo da nagađamo koliko negativnih posledica će ova odluka imati po srpsku privredu i građane.

I na kraju, kao šlag na tortu, odluku od koncesiji je objavio predsednik AV, a ne predsednica Vlade, kako bi valjda trebalo ako je Vlada ta koja je donela odluku.

Comments

comments