DruštvoPolitika

Kako policija koči rešavanje “Savamale”?

Slučaj bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali, od koga je prošlo više od godinu i po dana, nije se pomakao sa mrtve tačke.

Iako je još Više javno tužilaštvo u Beogradu, dok je predmet bio u njegovoj nadležnosti navelo da ima osnova za više krivičnih dela, a kao osumnjičenog za “nesavestan rad u službi” navodi Gorana Stamenkovića, šefa dežurne službe beogradske Policijske uprave, nijedna optužnica nije podignuta, a predmet je još u fazi pretkrivičnog postupka, potvrđeno u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Više javno tužilaštvo je još u julu prošle godine utvrdilo da “nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti”, pa je slučaj prosledilo nižem tužilaštvu.

“I dalje čekamo izveštaj o onome što smo tražili od policije da nam dostavi, kada nam je u julu Više tužilaštvo ustupilo spise predmeta na nadležnost. Nismo dobili nikakav dodatni izveštaj, predmet je i dalje na proverama u policiji. Uputili smo urgenciju u decembru, ali i zahtev da nas policija obavesti dokle je stigla u prikupljanju onog što smo tražili, ali nismo dobili obaveštenje u vezi sa tim”, odgovorili su iz Prvog osnovnog tužilaštva i uputili nas na Više tužilaštvo, jer “oni nisu davali slične podatke KRIK-u niti bilo kome drugom”. Takođe, iz Prvog tužilaštva ne žele da daju podatke o mogućim osumnjičenim.

U Višem tužilaštvu su kratko odgovorili “da se oni odavno ne bave tim slučajem”.

Mediji su došli u posed dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke, u kome tužiteljka Sanja Đurić navodi da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela, te da je utvrđeno da “u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi”. Navodi se da se sumnja da su oni koji su sproveli rušenje, koji nisu identifikovani, počinili krivična dela “učestvovanje u grupi koja vrši krivično delo u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode”.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd smatra da ovakvo odugovlačenje sudova ima za jasan cilj zataškavanja ovog slučaja.

– Jasno je šta se tu zapravo desilo. Više javno tužilaštvo se bavilo jedino tim dvema stvarima kojima su morali, jer su one uhvaćene na snimku, i zbog svedoka koji su javno izneli tvrdnje da su bili vezivani. To su jedina dva dela koje su oni zapravo priznali i jednostavno su slučaj prebacili na niže tužilaštvo. Umesto da ispitaju sumnje za nasilničko ponašanje, za oduzimanje tuđih stvari, za krađu sa elementima razbojništva, protivzakonito pretresanje, udruživanje radi vršenja krivičnih dela… Suština je da istrage nije bilo, osim onih elemenata koje nisu mogli da negiraju. To je potvrda onoga što sve vreme govorimo, da se tužilaštvo bavi zataškavanjem ovog slučaja, čekaju da prođe dovoljno vremena, i da eventualno neki Goranče odgovara za to – decidan je Lazović, ali sličnog mišljenja je i Nova stranka.

Detalji oko dešavanja u noći rušenja i u dežurnoj policijskoj službi objavljeni su i u izveštaju tadašnjeg Zaštitnika građana Saše Jankovića, u kom se navodi da je Zaštitnik tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa “stiglo sa vrha”. Na tribini posvećenoj rušenju u Savamali, krajem marta prošle godine, zamenik ombudsmana Miloš Janković naveo je da je “službu ombudsmana policija prvo obmanjivala, ali da su im kasnije dali sve podatke, nakon čega je Zaštitnik građana sačinio izveštaj i preporuke organima”.

U izveštaju ombudsmana se navodi da Stamenković u noći rušenja primio nekoliko poziva, ali da ih je preusmerio na Komunalnu policiju jer je “samo znao da su porušeni objekti”. On je ispričao da je patrola otišla u Hercegovačku odmah pošto je policija dobila informaciju o osobama maskiranim fantomkama, ali da nije bio obavešten da je iko vezivan i lišavan slobode.

Snimljeni telefonski razgovori policije i građana koje je Zaštitnik preslušavao, međutim, demantuju Stamenkovića. Operaterke koje su se javljale na broj za hitne pozive su šefovima, među kojima i Stamenkoviću, prenele informacije da su građani vezivani. Takođe, u izveštaju se dodaje i da niko od hijerarhijski viših službenika policije navodno nije imao nikakvih saznanja o dešavanjima u Hercegovačkoj, a zaštitnik građana je razgovarao sa pomoćnicima načelnika policijske uprave za Grad Beograd Milanom Stanićem, Ratkom Kostićem, Nebojšom Pantićem, zamenikom načelnika dežurne službe Mladenom Ostojićem i načelnikom odeljenja za telekomunikacije Aleksandrom Marjanovićem.

Po zahtevu Zaštitnika da MUP otkrije ko je izdao takvo naređenje i procesuira ga, a po nalogu tužilaštva, Sektor unutrašnje kontrole ispitivao je da li je policija u noći rušenja prekršila zakon, ali javnosti nisu poznati detalji ove kontrole.

Snimljeni razgovor u Operazivnom centru

U jednom od snimljenih razgovora službenica u operativnom centru MUP-a prenosi nadređenom da je komunalna policija “odbila pozivaoca” i da on “sad zove ovde da pita šta da radi”, a nadređeni ju je upitao: “Pa čekaj, je l su ga pustili? Je l još vezan?” Po dobijanju potvrdnog odgovora rekao je: “Vezan je, aj javiću ti”, a potom se upitno obratio nepoznatom sagovorniku sa “Goranče…”, stoji u izveštaju Zaštitnika građana. U izveštaju je citiran još jedan telefonski razgovor iz koga je jasno da su šefovi bili obavešteni o vezivanju građana tokom rušenja.

“Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke 4, ovo je nešto novo. Poziva Đ. Đ. i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva… Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?”, a nadređeni joj odgovara: “Tako je”.

Šta Tužilaštvo traži od policije

Prvo osnovno tužilaštvo je, nakon preuzimanja slučaja od Višeg tužilaštva, 10. avgusta uputilo MUP, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, “a radi utvrđivanja identiteta i otkrivanja za sada N. N. izvršilaca krivičnog dela Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo iz čl. 349 st. 1 i st. 2 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Protivpravno lišenje slobode iz čl. 132 st. 1”. Takođe je MUP-u naloženo “da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti, a radi utvrđivanja preduzetih radnji od strane nadležnih državnih organa u noći između 24/25.04.2016. kada je došlo do rušenja objekata u “Savamali”, a upućen je i zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Sektoru unutrašnje kontrole MUP, radi utvrđivanja činjenica koje se odnose na postupanje policijskih službenika MUP-a u toj noći.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments