Politika

JAVI SE, TOMO: Kako to da u Kinu nije otišao direktor Kancelarije za saradnju sa Rusijom i KINOM?!

U najmnogobrojnijoj državnoj delegaciji do sada koja je u trodnevnoj poseti Narodnoj Republici Kini nema Tomislava Nikolića, predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom.

Zašto za njega nije bilo mesta u avionu i državnoj delegaciji iako je njegov osnovni zadatak da koordinira i usmerava sprovođenje Sporazuma sa Kinom, Danas u toku jučerašnjeg dana, uprkos naporima, nije uspeo da sazna. Nikolić i njegovi saradnici ignorisali su naše pozive i poruke, a ni u Vladi Srbije nismo imali više sreće.

Politički analitičari smatraju da je izostanak Nikolića dobar pokazatelj da se na njega ne računa, pogotovo ne tamo gde je Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: OPROBANI RECEPT ALEKSANDRA VUČIĆA: PREKO BOLESNE DECE DO CILJA

„Ako je ikada Nacionalni savet za saradnju sa Kinom imao smisla, njegovo postojanje je sada trebalo da dođe do izražaja tokom posete Kini. Očigledno da za njega nije bilo mesta, a nije ga bilo ni tokom poslednje velike kineske investicione promocije, kao ni prilikom susreta na visokom i najvišem nivou. Reklo bi se da se na Nikolića ne računa, pogotovo ne tamo gde je Aleksandar Vučić. Tako da u tom smislu njegov izostanak iz te delegacije nikoga ne treba da čudi, iako jeste čudno što ga nema“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, politički analitičar, opozicioni poslanik i urednik portala Nova srpska politička misao.

On dodaje da se neodlaskom Nikolića u Kinu raspršila i poslednja dilema zbog čega je primarno formiran Nacionalni savet za saradnju sa Kinom i Rusijom. Sada je, kako ističe Vukadinović, potpuno jasno da je taj savet izmišljen kao neka vrsta uhlebljenja ne samo za bivšeg predsednika, već i za njegove saradnike koji su ostali uz njega.

Sudeći po broju zaposlenih uz Nikolića je ostalo tridesetak ljudi. Danas, međutim, nije imao sreće da u ovom popriličnom vladinom telu dobije bilo kakvu informaciju. Na naše brojne pozive i poruke nisu odgovarali Ivona Katić, zadužena za informisanje u Nacionalnom savetu, Nedeljko Tenjević, direktor Kancelarije Saveta i bivši generali sekretar predsednika Srbije, ali ni sam Tomislav Nikolić. Uspeli smo jedino da dobijemo osobu koja se predstavila kao službenica u kancelariji za saradnju sa Kinom. „Ja ne mogu da vam dajem bilo kakve informacije. Mi smo tu, radimo, a što nije Tomislav Nikolić u delegaciji moraćete da pitate Ivonu Katić, koja je zadužena za saradnju sa medijima. Pozovite je na fiksni broj i javiće vam se. Čitav dan će biti na poslu“, navela je sagovornica iz Kancelarije Saveta. I pozvali smo, ali Katićeva ili nije bila na poslu, ili nije želela da se javi, tek mi smo ostali bez odgovora.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST MORA DA PONIŠTI TENDER ZA PKB, BEOGRAĐANI GUBE 341 MILION EVRA!

Ni javnosti nije mnogo jasno šta radi i čime se tačno bavi Nacionalni savet za saradnju sa Kinom i Rusijom, s obzirom da rezultati rada Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i nisu baš vidljivi, tako da nije najjasnije u šta se konkretno ulaže 50 miliona dinara, osim za prostorije i plate čak tridesetak zaposlenih. Osim nekoliko saopštenja, uglavnom o posetama i seminarima što u Pekingu i Moskvi, nekih drugih vidljivih aktivnosti Saveta nema. Ne postoji uvid u to na koji način se novac troši, niti postoje bilo kakvi podaci ili finansijski izveštaji o radu Saveta. Prethodno saopštenje na sajtu Saveta bilo je početkom septembra i tada je navedeno da je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić uz učešće ambasadora NR Kine Li Mančanga razgovarao sa delegacijom provincije Šandong koju predvodi zamenik guvernera Vang Šuđian.

„Nacionalni savet za saradnju sa Kinom nema nikakve vidljive rezultate i stoga je potpuno jasno zbog čega Tomislava Nikolića nema u našoj državnoj delegaciji i što neće učestvovati na svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao „letnji Davos“. Tamo su otišli ljudi koji nešto rade, ministri, bankari, koji će potpisati neke konkretne ugovore“, kaže Branko Radun, politički analitičar, za Danas.

U Beogradu razgovarao sa ambasadorom i uputio pismo

Nikolić je juče u Beogradu, kako je saopšteno, preko ambasadora uputio pismo zahvalnosti predsedniku Kine, preko ambasadora, o čemu su objavljeni saopštenje i fotografije. Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić uputio je pismo zahvalnosti predsedniku Si Đinpingu na dosadašnjoj podršci Kine sveobuhvatnom razvoju ekonomskih odnosa između dve zemlje, što se dokazalo i angažovanjem kompanije Zijin Mining kao strateškog partnera RTB Bor. Nikolić je, navodi se u saopštenju, razgovarao sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom. U pismu, Nikolić je izrazio očekivanje da će Kina nastaviti da pruža podršku ekonomskom razvoju naše zemlje i iskazao je odlučnost da i dalje radi na učvršćivanju veza dve prijateljske zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: VLADA SRBIJE NEMA NAMERU DA OBELEŽI 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments