Društvo

Kako Vulin i Zorana štite lažne investitore?!

Zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već mesecima, na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne važe. Odnosno, u ovom slučaju, ne važe za investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva, koja je uprkos zabrani nelegalno izgradila i na kraju otvorila restoran na najvišem vrhu Kopaonika.

Tok izgradnje bespravnog objekta, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile državne institucije. Prvi put kada je javno u medijima obelodanjena bespravna gradnja na Pančićevom vrhu, objekat je bio tek u izgradnji. Od kraja novembra 2017. do danas, nadležne institucije na čelu sa Ministarstvom građevinarstva, dozvolile su Snežani Mitković da uspešno privede kraju radove i otvori restoran u jeku zimske sezone. Za ta tri meseca više puta je prekršila zakon, bez ikakvih posledica.

Snežana Mitković je prvo prekršila Zakon o planiranju i izgradnji, jer je, kako je otkrio Birn, bez građevinske dozvole u Nacionalnom parku “Kopaonik”, izgradila objekat od oko 1.000 kvadratnih metara. Treba napomenuti da je i po sadašnjem, ali i po prethodnom zakonu iz 2002. godine, reč o krivičnom delu.

Da bi došla do te lokacije, napravila je pravi papirološki manevar, tražeći saglasnost za postavljanje privremeno montažnog objeta ski bifea od 150 kvadrata. Za takvu gradnju je dobila dozvolu od opštine Brus i niza nadležnih institucija, ali je umesto toga napravila objekat od armiranog betona gotovo 10 puta veće kvadrature od odobrene.

U tome je ni jedna od institucija koje su joj dale saglasnost za postavljanje ski bifea, a ne betonskog zdanja, nije sprečila. To nije uradila ni Vojska Srbije od koje su, prema Zakonu o odbrani, opština Brus a zatim i Snežana Mitković morali da traže odobrenje za gradnju, jer se objekat nalazi u zoni vojnih interesa i na samoj administrativnoj granici sa Kosovom.

Dakle i ministarstvo koje vodi Aleksandar Vulin i ono koje vodi Zorana Mihajlović su zažmurli na ovu prevaru!

Investitorka koja se u molbama u kojima je tražila saglasnost, sama potpisivala i kao Matković i kao Mitković, nastavila je bez posledica da krši zakon i nakon što je Republička građevinska inspekcija izašla na teren i ustanovila da za takve radove na Pančićevom vrhu ne postoji odobrenje i građevinska dozvola. To se desilo u novembru, a 24. januara 2018. ista inspekcija je donela rešenje o rušenju u kome naređuje investitorki Mitković da o svom trošku sruši objekat i teren vrati u prvobitno stanje.

To se, takođe, nije desilo.

Za to što je Snežana Mitković uradila predviđene su ozbiljne sankcije. Prema Krivičnom zakonu za nelegalnu gradnju, osim novčanih kazni, predviđeno je i od jedne do osam godina zatvora ukoliko graditelji nastave da zidaju posle donošenja rešenja o obustavi radova.

Protiv insvestitorke s Pančićevog vrha, prema dostupnim informacijama, još niko nije podneo ni krivičnu niti prekršajnu prijavu. U opštini Brus, koja bi trebalo po nalogu Republičke građevinske inspekcije da ukloni nelegalni objekat i toškove naplati investitoru, rekli su za Insajder da ne znaju da li je nalog stigao jer je komunalna inspektorka koja vodi taj predmet na bolovanju.

Odgovor na pitanje zašto nelegalni objekat još nije srušen nismo dobili ni od, u ovom slučaju, nadležnog Ministarstva građevinarstva. Umesto toga, u odgovoru Ministarstva građevinarstva naveli su sledeće: „Republička građevinska inspekcija je 24. 01. 2018. donela rešenje o uklanjanju objekta s obzirom na to da se stranka do tog dana nije izjasnila niti je poslala izjašnjenje. Upravni postupak je u toku. Stranka ima pravo da izjavi žalbu na rešenje“.

Kako žalba ne odlaže rušenje, i dalje nije jasno zbog čega objekat nije uklonjen.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments