DruštvoPolitika

Kako zbog naprednjaka gubimo 3000 dolara dnevno?!

Grčka kompanija Mitilineos zatražila je od Vlade Srbije da joj isplati kompenzaciju u visini od gotovo 40 miliona dolara, na šta se država Srbija obavezala prema odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor.

U novom dopisu u koji je BIRN imao uvid, a koji je Mitilineos poslalo Srbije 5. januara ove godine, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta gradjane Srbije skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata više od 200.000 dolara, a dug se uvećava.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora.

Kako je tada saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze medjunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”.

Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije.

BIRN je, kako se navodi u tekstu objavljenom na njihovom portalu, kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali im je sugerisano da provere u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran.

U Ministarstvu finansija nisu mogli da im kažu ništa više o tom slučaju, osim što ih je PR menadžerka uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu se ne pominje Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug.

Dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije “Karanović i Nikolić” iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u tom postupku.

Srbije se obavezala da isplati kompenzaciju Mitilineosu u vezi sa sporom, koji je vodjen od 2005. godine, kada je ta grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTB Bor ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine, potpisala medjudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

(izvor: bizlife.rs)

Comments

comments