DruštvoPolitika

Kao nagradu za brojne afere – dobila posao u Vladi!

Vlada Srbije razrešila je juče Danijelu Vazuru sa funkcije v. d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) i na njeno mesto postavila Dragišu Petrovića, dosadašnjeg prvog čoveka PKB.

Brojne afere

Doduše, Vazura će uhlebljenje naći na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu finansija. Ako je suditi po novom imenovanju, ona je nagrađena za svoj dosadašnji rad iako su se za njeno ime vezivale mnoge afere.

Najviše joj se zameraju nepravilnosti koje su se odnosile na usporavanje stečajnih postupaka zbog imenovanja iskusnih i angažovanja stečajnih upravnika koji su početnici, zbog čega je država pretrpela značajnu materijalnu štetu.

Pored toga, za njeno ime se vezuje i zapošljavanje rođaka u ALSU, ali i dodeljivanje poslova obezbeđenja firmi koja je bila angažovana u FK Partizan, gde je njen brat Miloš direktor, i to bez tendera.

Favorizovanje

Na dušu joj se stavlja i favorizovanje nekolicine upravnika, kojima je poverila više od stotinu stečaja najjačih društvenih i privatnih preduzeća i tako im omogućila da mesečno inkasiraju i po 15.000 evra.

Sve te afere, ali i brojna pisma stečajnih upravnika najvišim fiunkcionerima da je narušila njihov kredibilitet i kredibilitet same Agencije, izgleda da nisu bile prepreka da ona dobije novu, važnu državnu funkciju.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je cilj Vlade bio da nađe novo kadrovsko rešenje za ALSU kako bi se ubrzala procedura u rešavanju stečajnih postupaka.

– U poslednje vreme bilo je dosta negodovanja na neke postupke koje je rukovodstvo ALSU preduzimalo. Mnogi dugogodišnji upravnici su pri završetku procesa stečaja kod nekih firmi, pod nerazjašnjenim okolnostima, sklanjani iz procedure. To je stvorilo lošu atmosferu u samoj agenciji koja je kao posledicu imala i odugovlačenje stečajnih postupaka. Međutim, nije samo to razlog što je došlo do kadrovske promene u ALSU već i primedbe MMF, koji je takođe imao zamerke na rad ove izuzetno važne institucije – objašnjava sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Uhlebljenje

On dodaje da ne želi da komentariše da li je umesto kazne za ne baš uspešno obavljanje funkcije direktorke u ALSU, Vazura nagrađena.

– Funkcija državnog sekretara jeste visoka i možda izgleda kao nagrada. Ali to je sada manje bitno. Bitno je da je procenjeno da dosadašnji direktor PKB Dragiša Petrović, koji je imenovan za v. d. direktora ALSU, može da poboljša rad ove institucije. Reč je o iskusnom privredniku, ali i bankaru, za koga Vlada smatra da može da se nosi sa svim izazovima koje nova funkcija nosi – kaže naš izvor.

Inače, Vazura je na mesto direktora ALSU došla 31. decembra 2014. godine i to mimo sprovedenog konkursa. Ona, naime, nije konkurisala za ovu, već za funkciju direktora Agencije za privatizaciju. U ALSU je došla sa mesta direktora Centra za stečaj u Agenciji za privatizaciju. Prethodno je konkurisala i za notara, ali nije prošla.

Dragiša Petrović je radno iskustvo stekao u PD Javor “Ivanjica” u Sektoru finansija i računovodsta i Sektoru spoljne trgovine. Od 2013. godine bio je prvi čovek PKB.

Bez komentara

Iz Vlade Srbije niko nije želeo da komentariše zašto je Danijela Vazura razrešena sa funkcije v. d. direktora ALSU. Nezvanično nam je samo potvrđeno da je imenovana na mesto državnog sekretara u Ministarstvu finansija. Nemi su ostali i sami akteri ove kadrovske vrteške, Danijela Vazura i Dragiša Petrović, koji se nisu javljali na telefon.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments