DruštvoUncategorized

Ko je famozni “Luki” – Vučićev tajkun iz Pećinaca

U poslednje vreme, naročito vezano za lokalne izbore u Pećincima, kroz medije se razvlači “Luki”, Vučićev tajkun koji je zadužen za kupovinu glasova u ovoj sremskoj opštini.

PROČITAJTE JOŠ: Ubice moga predsednika

Reč je o Miloradu Pantiću, vlasniku “Luki Komerc DOO”, koji sa svojim bratom Živoradom ima veoma zanimljivu istoriju. Njihova poslovna imperija naime nije od juče. Nije se razvila doduše ni u poslednjih 5 godina koliko traje apsolutna vlast Aleksandra Vučića, već svoje korene proteže još od “zlatnih devedesetih”.

Svoje bogatstvo Milorad i Živorad su stekli ponajviše zahvaljujući rođaki Bubi Morini, koja je u vreme kada je bila komesar za izbeglice, šleperima snabdevala trgovine Luki komerca.

Braća Pantić su se veoma lako snašla nakon pada Slobodana Miloševića, pa su dresove Jugoslovenske Levice zamenili u “plavo-žute” boje i za vreme privatizacija pokupovali veliki broj državnih preduzeća po Sremu.

PROČITAJTE JOŠ: AV 007 – (Bolje) Sutra ne umire nikad…

Živorad Pantić je doduše imao i grupu građana Luki, s kojom je u dva mandata pre izbora 2012. godine bio u koaliciji sa DS i G17 plus.

Nakon dolaska Aleksandra Vučića i SNS kartela na vlast, Živorad Pantić je bio i hapšen, sećamo se 2015. godine kada je zajedno sa još 11 saradnika, uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u preradi 1.338 tona duvana, namenjenog za ilegalnu trgovinu. U vreme kada je uhapšen, Živorad je bio poverenik Opštinskog odbora kartela u Pećincima. Na mesto poverenika SNS postavljen je na inicijativu predsednika IO te stranke Radomira Nikolića i važio je za njegovog čoveka od poverenja.

Prema ranijem pisanju medija, protiv braće Pantića Osnovni sud u Šapcu pokrenuo je 2006. godine istragu zbog malverzacija u šabačkoj „Savi“. Kako je objavljivano, firma „Luki komerc“ kupila je „Savu“ za 20,7 miliona dinara iako je procenjeno da vredi čak 1,3 miliona evra. U okviru ovog šabačkog preduzeća poslovalo je 14 restorana, 15 trgovina, pekara, mesara i pogon za proizvodnju soka.

Međutim, prema tvrdnjama medija, „Luki komerc“ je odmah nakon kupovine počeo da rasprodaje ove objekte. Pisalo se da je novac umesto na račun „Save“, prebacivan na račun firme iz Pećinaca. Predmet tadašnje istrage bilo je i prebacivanje šabačke linije za proizvodnju hleba i peciva bez ikakve nadoknade u Pećince. Iako je u medijima objavljeno da je istraga pokrenuta, nije obelodanjeno i kako je završena.

Danas, Milorad Pantić i Aleksandar Vučić imaju itekako sjajne odnose, Milorad za svog šefa organizuje kupovinu glasova i zastrašivanje opozicionih birača u opštini Pećinci. Ovo inače nije prvi put da “Luki” obavlja prljave poslove za svog gospodara i prošle godine smo imali istu situaciju i o na nju je upozoravao Vladimir Pavićević.

Pavićević navodi da je na biračkom mestu broj 19 u opštini Pećinci prilikom glasanja došlo do povrede izbornog prava, odnosno nepravilnostii i to tako što su pojedini birači donosili popunjen glasački listić, a sa biračkog mesta odnosili prazan glasački listić do kola registarski broj RU 040 YN marke jugo, bele boje,gde sede tri lica sa spiskovima birača kojima daju popunjene glasačke listiće. Kada im vrate popunjeni listić, birači dobijaju vaučer u vrednosti od 5.000 dinara koji mogu da koriste u “Luka komerc” prodavnicama čiji je vlasnik Milorad Panić Luki, poverenik Srpske napredne stranke za opštinu Pećinci.

Pavićević tvrdi da se isto dešavalo i na ostalih 29 biračkih mesta. Pominje izvesnu Stanu Bežanović iz Sremskih Mihaljevaca koja priznaje da je dobila vaučer.

“Pri pokušaju da snimimo lica i automobile vozači su fizički nasrnuli na nas, ali smo ih ipak snimili. Prijavljeno je i u PU Sremska Mitrovica”.

Pavićević, koji je bio kandidat za narodnog poslanika na listi DS, fogtografije je priložio MUP – u i RIK- u.

Svoju tvrdnju dokazao je svedocima. To su Nikola Rović, i Dragan Trifunović, obojica iz Pećinaca sa stanom u ulici Jove Neguševića broj 42. Svedok mahinacijama Luki Panića je i Jelena Grujić, iz Sibača (optina Pećinci) sa stanom u ulici Svetozara Miletića br.32 i još mnogi drugi.”

Cela ova situacija koju imamo danas na lokalnim izborima u Pećincima, potvrđuje sve što smo ranije pisali:

(SERIJAL) Zašto Vučić mora da ode… (2) DOS-ovski režim Aleksandra Vučića

a jednom kada SNS kartel padne, pamet u glavu. Gospoda “Luki” i ostali slični njima, jednostavno moraju da krivično odgovaraju. Ako se provuku i prišlepaju i sledećoj vlasti, definitivno smo onda krivi samo mi.

Comments

comments