Društvo

KOGA BRANI MILENA?: “Oliver se nije osećao nebezbednim!”

Supruga ubijenog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Milena Popović, izjavila je da on pre ubistva nikada nije dobio direktnu pretnju niti je smatrao da je ugrožen.


Ona je za izdanje “Politike” od nedelje demantovala navode pojedinih medija da je Ivanović dao imena ljudi koji su ugrožavali njegovu bezbednost, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Oni su pričali o svim temama ali se Oliver ni u jednom trenutku nije osetio nebezbednim. Oliver je u vreme predizborne kampanje govorio da uslovi u kojima se ona odvija, nisu dobri. Radio je na tome da izbori koji se održavaju na Kosovu budu demoratski i govorio je o bezbednosnoj situaciju u čitavom tom kontekstu”, kazala je Milena Popović Ivanović.

Ona je dodala da neće učestvovati ni na kakvim skupovima povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara, kao i da neće organizovati političko-građanski skup tim povodom.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara prošle godine, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U jednom od svojih poslednjih obraćanja Oliver Ivanović je rekao sledeće:

– Postoji samo jedna stvar koja se “nekima ne sviđa”, a to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju – izjavio je Ivanović.

Nije precizirao ko su njegovi politički neistomišljenici.

– Ne verujem da je ovo uradio bilo koji Albanac. To je moje verovanje, ne želim dalje da spekulišem – dodao je.

Za Ivanovića je, ipak, važnije da se što pre, kako je kazao, “destimuliše kriminal”. Sramota je to što nakon 17-18 godina brinemo o fizičkoj bezbednosti kao o najvećem problemu, kaže.

Od kako je izašao iz kućnog pritvora, dodaje – nema čoveka kojeg je sreo, a da mu nije kao prioritet istakao fizičku bezbednost na Severu.

– Lokalna samouprava mora da se ogradi od ovakvih stvari. Mora jasno da se distancira. Mora jasno da osudi. Lokalna samouprava mora u svom saopštenju, ne nemuštom – kao što su poslali, nego u jasnom i eksplicitnom saopštenju da osudi ovo i da pozove Kosovsku

Ivanović, ipak, “nema iluzija” da se ni ovog puta slučaj neće rešiti, te da se postavlja pitanje perspektive za opstanak samih građana.

Podsetio je na slične incidente kada mu je ispod službenog automobila podmetnut eksploziv 2005. godine, kasnije zapaljene prostorije stranke, nakon čega je u njegov stan upalo nepoznato lice, udarilo njegovu suprugu i lomilo stvari u stanu.

Pogledajte video šta je rekao Ivanović:

(Izvor: N1, telegraf, KosSev)

Comments

comments