Društvo

Koliko glup treba biti: “Alo” objavio šalu sa “Fejsbuka” kao da je prava vest!

Humoristični post sa Fejsbuk stranice „Josip u Švedskoj“ u kome autor posta navodno želi da iznajmi troje dece da bi obezbedio socijalnu pomoć u Švedskoj, tabloid Alo je shvatio ozbiljno. Iako je novinaru bilo dovoljno par minuta pretrage da shvati da je stranica zabavnog karaktera, a i sam Josip Mitrović im je rekao da je u pitanju šala, na stranicama ovog tabloida ipak se našao tekst “Hrvat pozajmljuje decu putem interneta!”. Autor posta za ponavlja da post nije bio ozbiljnog karaktera.

PROČITAJTE JOŠ: (P)OSTAJE KRVOLOČAN: MARIJAN BI DA LEGALIZUJE UBISTVO ŽIVOTINJA!

Alo navodi: “ Josip Mitrović, Hrvat koji živi u Švedskoj, traži putem Fejsbuka da pozajmi troje netučene, neokupane dece koja nisu debela kako bi obmanuo socijalne službe u toj skandinavskoj zemlji i mesečno na ime dečjeg dodatka inkasirao 400 evra! Ova objava na društvenoj mreži Fejsbuk uzdrmala je čitav Balkan, a Josip, koji je u Švedsku, kako kaže, dospeo kao politički emigrant, roditeljima za ovu trampu nudi 60 evra naknade! Prema onome što navodi u svom pozivu upućenom roditeljima spremnim da pozajme svoju dečicu, on je varao Šveđane i ranije, jer svoje dece nema, ali je redovno na ime dečjeg dodatka uzimao pare od njih 1 ”. Alo dodaje i da se “švedski model države blagostanja ostvaruje kroz različite vrste socijalnih davanja što je Hrvat Josip očigledno i te kako dobro iskoristio”.

Pozdrav . Hitno potrebna pomoć od ljudi dobrog srca . Čovjek od kojeg sam inače iznajmljivao djecu za socijalno je…

Posted by Josip u Švedskoj on Thursday, May 24, 2018

Alo je u poslednjem pasusu naveo da su kontaktirali autora posta koji im je rekao da se “sve to dogodilo u njegovoj glavi” i da se šalio. Međutim, nejasno konstatuju da “nije umeo da objasni zbog čega se na takav način oglasio putem Fejsbuka”.

Možda odgovor leži upravo u karakteru stranice “Josip u Švedskoj” na kojoj je jasno navedeno da je “for fun” (za zabavu), i gde su sve ostale objave tog tipa – humoristične ili sarkastične – a uglavnom se tiču raznih aspekata života u ovoj nordijskoj zemlji iz perspektive autora.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA I POSLANICI ĆE JESTI KAVIJAR I JASTOGA, A MI ĆEMO TO PLATITI 9,6 MILIONA!

Josip Mitrović, autor posta, ponavlja da je reč o humoru.

“Taj post sa decom nije bio ozbiljan niti istina, kao što sam već rekao jednoj gospođi sa nekog portala iz Srbije. Ne znam ni otkud im cifre od 400 i 60 evra”, navodi on.

Čak je i u komentarima ispod posta, ljudima koji su poverovali da je ozbiljan u nameri da pozajmi decu objasnio istu stvar.

“Ovo je sve zaje*ancija… Možda je tema malo osetljivija, ali svaka šala ima svoju žrtvu. Ovde se isključivo šalim na svoj račun i sa troje imaginarne dece”, napisao je Mitrović pre nedelju dana. Nije prvi put da mediji kao istinitu vest poture čitaocima nešto što je napisano u cilju zabave, dovodeći ih u zabludu.

Tako je i 1. aprila, na Svetski dan šale, u tabloidima među kojima se opet našao i Alo, završila šaljiva vest o krađi cirkuskih životinja.

Da nije reč o nenamernom propustu ili pukoj neodgovornosti novinara koji jednostavno ne proverava informacije, dokazuje i činjenica da je u taj tekst ubačena i izmišljena izjava graničara koji je bio potpisan kao izvor blizak istrazi.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO, FOTO) BEOGRAD JE MORAO DA ISTRPI NOVI CIRKUS SNS-A!

(izvor: raskrikavanje.rs)

Comments

comments