Politika

Koliko nas godišnje košta Toma Nikolić (zajedno sa Dragicom)?

Desetine miliona dinara godišnje građane Srbije košta rad bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, koji je formiran nakon njegovog odlaska sa Andrićevog venca. Nekoliko hiljada evra mesečno košta ih i njegov život na Dedinju, pošto je i nakon isteka predsedničkog mandata nastavio da stanuje u državnoj vili, naravno sve o trošku države.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE ČOVEK KOJI JE UJEDINIO 30 HILJADA LJUDI U BORBI PROTIV VUČIĆEVOG KUMA I UNIŠTAVANJA STARE PLANINE!

Ovako bi ukratko izgledao račun bivšeg predsednika kada bi ga on na kraju godine ispostavljao građanima Srbije. Milionske cifre, međutim, još lošije izgledaju kada se u obzir uzme da, barem koliko je javnosti stavljeno na uvid, njegova kancelacija i nema baš neke drastične uspehe. Drugačije rečeno, puno troškova, malo rezultata.

Rezultati rada Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem je čelu Nikolić, naime baš i nisu vidljivi, tako da nije najjasnije u šta se konkretno ulaže novac što za prostorije, što za rad, ali i plate čak 30 zaposlenih u ovom vladinom telu.

Kancelarija Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom nalazi se u centru prestonice, i samo jedna ulica je deli od Knez Mihajlove. Za drugu polovinu 2017. godine njen budžet bio je 38,4 miliona dinara, dok je na ime njenog rada u ovoj godini opredeljeno 50 miliona dinara.

Ako se preračuna u evre, budžet koji Savet ima na raspolaganju je oko 750.000 evra. Ako se u obzir uzmu aktivnosti i Tomislava Nikolića, ali i zaposlenih, stiče se utisak da nekoliko saopštenja, uglavnom o posetama i seminarima što u Srbiji, što u Pekingu i Moskvi, koštaju upravo toliko jer, osim njih, sve ostalo u vezi njenog rada je potpuna enigma. Ne postoji uvid u to na koji način se novac troši, niti postoje bilo kakvi podaci ili finansijki izveštaji o radu Saveta.

Zahvaljujući Zakonu o budžetu, poznato je da će samo za plate zaposlenih u ovoj godini biti izdvojeno 22 miliona dinara, a za osiguranje 13 miliona.

PROČITAJTE JOŠ: ZBOG BABIĆEVOG “ZNALI SMO DA ĆE SE SRUŠITI” SADA PLAĆAMO 7 MILIONA EVRA!

Neće da izađe iz državne vile

Ovo je samo deo troškova bivšeg predsednika Srbije, jer postoji i onaj drugi, koji nije vezan za Savet, ali jeste za njegovu bivšu funkciju. Naime, kao predsednik Republike Nikolić je imao sva prava da živi u državnoj vili, iz koje je, po odlasku sa mesta šefa države, trebalo da se iseli. Međutim, to se nije desilo.

Kako je “Blic” juče pisao, bivši predsednik i dalje živi u rezidenciji od oko 800 kvadrata u Užičkoj 23 na Dedinju, iako na to nema pravo. Prema nezvaničnim informacijama, za održavanje ovog luksuznog objekta, kao i za račune za struju, obezbeđenje i osoblje koje je angažovano da bi pomagalo porodici bivšeg predsednika, iz budžeta Srbije mesečno se izdvaja oko 5.000 evra.

Bilo je i zahteva za adaptacijom vile, u prvom redu krova, a čak je raspisan i tender za izvođača radova, ali se u međuvremenu od toga odustalo.

Penzija plus apanaža

Za sve to vreme Nikolić zvanično zarađuje, na ime penzije i apanaže ukupno 97.484 dinara. Iako je od pre izvesnog vremena penzioner, i ne prima platu već penziju od 71.909 dinara, on dobija i deo novca iz budžeta kao bivši predsednik, u iznosu od 25.575 dinara. Na ova primanja on ima pravo po svim zakonima, tako da ona nisu ni najmanje sporna.

Međutim, zabrinjava što nadležni u Vladi Srbije, tolerišu ovakvu situaciju i ne čine ništa, barem po pitanju Nikolićevog korišćenja državne vile.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) OVAKVO ŠLIHTANJE SRBIJA NIJE VIDELA: GRADONAČELNIK SE ZA SAT VREMENA 30 PUTA ZAHVALIO VUČIĆU!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments