Društvo

Kome treba još 1000 komunalnih policajaca?!

Burna rasprava o gradskom budžetu za narednu godinu u beogradskoj Skupštini prošle nedelje zasenila je niz drugih tačaka koje je vladajuća većina izglasala bez mnogo buke.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NAJVEĆI PROTESTI DO SADA; MILAN JOVANOVIĆ: SPALILI SU SVE ŠTO SAM STICAO 50 GODINA!

Među njima je i odluka o novom ovlašćenju komunalnih policajaca koja im omogućava da, osim redovne policije, i oni mogu da pišu naloge za odvoženje nepropisno parkiranih vozila „paukom“. Obrazlažući tu odluku, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će Grad uskoro zaposliti još bar 1.000 komunalnih policajaca, jer ih je sada, kako kaže, svega 300, odnosno „jedan na 5.000 građana, što je malo“.

Možda bi ovakav potez i imao smisla da su Beograđani imali prilike da na delu vide koristi od ove institucije, koja bi trebalo da radi u opštem interesu i služi građanima. Umesto toga, među iskustvima sa Komunalnom policijom preovladavaju ona negativna.

PROČITAJTE JOŠ: SOROŠ OPET BIO U BEOGRADU: SLIKA KOJA DOKAZUJE DA JE JEREMIĆ BIO U PRAVU

Jednom prilikom Vesić je prokomentarisao da javnost sazna samo za neke intervencije komunalaca koje su problematične ali je to, kako je kazao, „možda hiljaditi deo njihovih intervencija“. Zaista, građani su uglavnom preko društvenih mreža mogli da vide snimke brutalnog ponašanja pojedinaca iz komunalne policije kako se, u više navrata, obračunavaju sa putnicima gradskog prevoza koji nisu platili kartu. U javnost je procureo i snimak kako su se bahati komunalci ophodili prema prodavcu lubenica koji nije imao valjanu dozvolu, a kome je tokom njihovog „tretmana“ pozlilo nakon čega je i umro. To su samo neki od primera, koji su igrom slučaja, zabeleženi kamerama mobilnih telefona.

Koliko takvih „intervencija“ Komunalna policija ima možemo da nagađamo. Mogli smo samo da vidimo da vinovnici takvih „pojedinačnih ispada“ nisu adekvatno kažnjeni, suspendovani ili isključeni iz policije, a neretko je izostajala i osuda takvog ponašanja od nadležnih i nadređenih. Možda ovakve „intervencije“ i jesu retkost, ali su, nažalost i jedine intervencije komunalnih policajaca koje su građani mogli da vide, iako se u krugu njihovih nadležnosti nalazi i briga o komunalnom redu, zaštita životne sredine i saradnja sa građanima u tim oblastima. Zamenik gradonačelnika je najavio povećanje zaposlenih u tom delu Gradske uprave „posebno po rubnim opštinama jer tamo ljudi nisu ni videli komunalne policajce“. Takođe je i napomenuo da su u toku izmene Zakona o komunalnoj policiji, koje će, sudeći po dosadašnjim iskustvima od njenog formiranja, doneti i veća ovlašćenja. Ne sporeći činjenicu da među njima ima onih koji časno i savesno rade svoj posao, ne možemo a da se, posledično, ne zapitamo kome zaista treba još 1.000 komunalnih policajaca, građanima ili gradskoj vlasti? I da li tu instituciju, takvu kakva je sada, pre treba dobro pospremiti nego joj povećavati broj zaposlenih?

PROČITAJTE JOŠ: VAPAJ STANOVNIKA ODŽAKA: NAPREDNJACI NAS SATIRU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments