Politika

“Komisija za borbu protiv narkomanije ne služi ničemu, u normalnim zemljama to rešavaju policija i tužilaštvo”!

Četvoro mladih umrlo je u poslednjih mesec dana u Srbiji zbog upotrebe ekstazija.

Vlada Srbije napravila je dosad komisiju za nestale bebe, komisiju za otkrivanje ubica novinara, komisiju za osiromašeni uranijum. Danas je prvi put zasedala i komisija za borbu protiv narkomanije u školama na čijem čelu će biti ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Da li znate ijednu normalnu zemlju u kojoj vlada osniva kojekakve komisije da bi rešila neke važne probleme? Nema takve zemlje. To se u normalnim zemljama ne radi, već policija i tužilaštvo rade svoj posao. I nadležna ministarstva rade svoj posao. Zato ni ova komisija, kao i sve ostale, apsolutno nije potrebna.

PROČITAJTE JOŠ: SNS ZATIRE SRPSKU KULTURU U SRED ŠUMADIJE: U KRAGUJEVCU 6 VREDNIH OBJEKATA UNIŠTENO ILI U LOŠEM STANJU!

Tražimo da policija na čelu sa ministrom Stefanovićem i da tužilaštvo konačno preduzmu sve zakonske mere na suzbijanju trgovine narkoticima, a ne da ministar Lončar predlaže da deca izigravaju policiju i direktora škole i prijavljuju dilere i decu koja se drogiraju.

Ministar Stefanović dobro zna u kojim klubovima se slobodno prodaje ekstazi. Zna i odakle se uvozi. Koliko košta. To piše u izveštajima koje dobija od nadležnih domaćih i evropskih policijskih službi sa kojima Srbija sarađuje.

I ministar prosvete Šarčević dobro zna u kojim, i oko kojih škola se diluje droga. Zna i da ovaj problem nije od juče i da je za decu, prema preporukama Strategije za borbu protiv narkomanije, trebalo odavno organizovati programe koji bi im bolje objasnili zašto je droga opasna.

Osnivanje komisije za borbu protiv narkomanije je još jedno mazanje očiju građanima Srbije jer takva slična institucija već postoji od 2014. Te godine je, odlukom Vlade Aleksandra Vučića, formirana Kancelarija za borbu protiv droga, koja je počela da radi 2016. Ta kancelarija i danas koordinira rad nadležnih institucija. Koji je rezultat rada te kancelarije pošto se ona već bavi prevencijom i ima sve podake, kao i analize o sprovođenju nacionalne strategije za droge? Zašto se sad osniva nova komisija?

Što je najgore i ministarstvo zdravlja je 2014, kada je Lončar preuzeo ministarstrvo, uspostavilo koordinaciono i savetodavno telo u oblasti droga. I Ministarstvo prosvete je imalo svoju radnu grupu koja se bavila prevencijom, ali su je ugasili jer nije bilo para i kadrova.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ ĆE ORGANIZOVATI REFERENDUM TAKO DA GRAĐANI POTVRDE DOGOVOR SA PRIŠTINOM”!

Zašto ste je ukinuli ministre Šarčeviću? Pa ne može i fontana od dva miliona evra i plastična jelka od 83.000 evra, i da sipate pare za subvencije nemačkim kompanijama u kojima se radi za 20.000 dinara, i da u isto vreme imate kvalitetne školske programe prevencije narkomanije.

Dakle, nikakva nova komisija nije potrebna, samo da ministar Stefanović i ministar Lončar rade ono za šta ih građani plaćaju: da primene sva zakonska ovlašćenja koja imaju u borbi protiv sitetičkih droga.

Ono što je naročito uvredljivo i ponižavajuće za sve roditelje, jeste činjenica da je na čelu komisije baš ministar Lončar čije su veze sa kriminalcima iz Zemunskog klana odavno poznate javnosti.

Dakle, ministar Lončar se bez sumnje razume u drogu i sigurno iz prve ruke ima informacije o dešavanjima na tržištu novih supstanci, ali je njegovim izborom Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić potvrdila da je rešavanje ovog problema apsolutno ne zanima. Baš kao što je ne zanima da se pronađu kriminalci koji su pre četiri decenije krali bebe po porodilištima, pa ih preprodavali po Evropi ili da konačno pronađu ubice novinara.

PROČITAJTE JOŠ: “111 KAMERA”: SKUPŠTINA ĆE I BUKVALNO BITI RILAJITI, A MAJA GOJKOVIĆ – VELIKI BRAT!

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments