Društvo

Umesto nagrade – dobila otkaz: Doktorka koja je kritikovala novi zakon otpuštena bez objašnjena!

Radmila Smiljanić, načelnica Transfuziološke službe u Opštoj bolnici Užice koja je, zajedno sa dobrovoljnim davaocima krvi, zaslužna za to što se ta služba nije ugasila i postala banka krvi, kako je to predviđeno novim zakonom, smenjena je sa mesta načelnika te službe.

Umesto zasluženog i javnog priznanja, zbog ukazivanja na pogubne posledice primene novog zakona, doktorka Smiljanić je „zaslužila“ smenu“ koja joj, kako Danas saznaje, nije obrazložena. O njenoj smeni, koja je izazvala odijum među građanima i dobrovoljnim davaocima krvi, ćute zvaničnici Zdravstvenog centra Užice, a bivšoj načelnici je, prema nezvaničnim saznanjima, zabranjeno da komunicira sa novinarima. Na njeno mesto je imenovan lekar koji je specijalista neurologije.

PROČITAJTE JOŠ: SNS ZATIRE SRPSKU KULTURU U SRED ŠUMADIJE: U KRAGUJEVCU 6 OBJEKATA UNIŠTENO ILI U JAKO LOŠEM STANJU!

Smiljanić (na slici ispod) se javno usprotivila primeni Zakona o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine. NJime se ukidaju postojeće službe za prikupljanje krvi, pa i užička, i svode se na banke krvi, a krv će se prikupljati, testirati, obrađivati i distribuisati u pet centara – Institutu za transfuziju krvi Beograd, Pokrajinskom zavodu u Novom Sadu, Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, i Zavodu u Kragujevcu, koji je u fazi osnivanja, kao i u Institutu za transfuziologiju VMA.

Ističući da bi ukidanjem užičke transfuzije, jedne od najuspešnijih u zemlji, bilo dovedeno u pitanje zdravlje oko 330.000 građana Zlatiborskog okruga, jednog od najvećeg okruga po površini u zemlji i geografski veoma razuđenog, Smiljanić je mesecima ukazivala i na opasnost da užička bolnica, u kojoj se obavljaju i složene operacije, ostane bez potrebnih količina krvi, kao i na opasnost od gašenja dobrovoljnog davalaštva.

– Mi smo daleko od Beograda četiri sata. Ako nemamo krvi, trebalo bi otići do Beograda i vratiti se, što je osam sati. Nama treba da krv imamo za stepene hitnosti, a to je od nula do pet minuta ili od 15 do 45 minuta, a ne treba nam za osam, 12 ili 14 sati, koliko je potrebno da se krv dopremi iz Beograda u Priboj ili Prijepolje – navodila je Smiljanićeva.

Gašenju užičke transfuziološke službe oštro su se usprotivili i dobrovoljni davaoci, objašnjavajući da bi bilo „pogubno za pacijente da u bolnici čekaju krv koja bi trebalo da stigne iz Beograda ili Kragujevca“.

– Transfuziološka služba u Užicu nikada nije imala problema sa nestašicom krvi i viškove je slala u Beograd. Sada pokušavaju da je ugase, a od nas traže da svu krv šaljemo u Beogradu, dok centar u Kragujevcu još nije ni formiran – ukazao je Radovan Janjić, predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi železničara Srbije „Kap po kap“, čije sedište je u Užicu, pitajući se „šta bi se desilo u slučaju velike nesreće tokom koje bi hitno bile potrebne velike količine krvi“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prilikom nedavne posete užičkoj bolnici, objasnio je da se zakon mora poštovati, da će „imati bolje efekte za pacijente kojima je krv neophodna i da bi se svaki gram krvi najracionalnije iskoristio“.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ ĆE ORGANIZOVATI REFERENDUM TAKO DA GRAĐANI POTVRDE DOGOVOR SA PRIŠTINOM”

– Mnogo krvi nije iskorišćeno na najbolji način. Dešavalo se i to da pojedine bolnice imaju krvi, ali da je ne daju ustanovama kojima je bila potrebna, zbog čega ona, nakon par dana, nije mogla da se upotrebi – kazao je ministar Lončar i dodao da će se primenom novog zakona „u svakom trenutku znati koliko ima krvi, gde se ona nalazi i da će je dobiti oni kojima je najpotrebnija“.

– Pacijenti u Užicu sigurno će imati više krvi nego do sada i to u najkraćem mogućem roku. Nemamo ništa protiv Užica i svaka čast dobrovoljnim davaocima i naš zadatak je da ima što više davalaca – rekao je ministar na najave da će davaoci, ukoliko bude ukinuta užička transfuzija, bojkotovati akcije prikupljanja krvi.

Usledio je sastanak u Užicu, kome su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu zdravlja – Berislav Vekić i Vladimir Đukić, direktorka Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac, predstavnici ZC Užice, lokalne samouprave, dobrovoljni davaoci krvi, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo zdravlja je navodno odlučilo da užička transfuzija nastavi da radi kao do sada i da bi rešenje o time trebalo da stigne do polovine jula.

Nekoliko dana posle tog skupa, Vidoje Drndarević, predsednik Saveta za zdravstvo Užica (na slici ispod), saopštio je da je republička vlast „uvažila argumente o potrebi da se ne ukida užička transfuzija“.

– Transfuziološka služba u Užicu trebalo bi da bude organizovana kao subjedinica Instituta za transfuziju u Beogradu i biće jedina u Zlatiborskom okrugu koja će prikupljati, prerađivati krv i krvne komponente i prosleđivati ih kome budu potrebne – rekao je Drndarević.

Nakon svega Radmila Smiljanić je smenjena. To nije prvi put da je smenjena s mesta načelnice, jer se pre 15 godina, zajedno sa dobrovoljnim davaocima krvi, argumentovano protivila tadašnjoj reformi te službe i uspela da sačuva užičku transfuziju. NJen jedini greh je u tome što je javno i argumentovano kritikovala reformu transfuzije i štitila pravo građana na dostupnost lečenja.

Studenti obustavili akcije davalaštva krvi

Unija studenata Užica je saopštila da „obustavlja akcije dobrovoljnog davanja krvi“ i navela da će „razmotriti radikalnije oblike građanske neposlušnosti kao vid podrške onima koji se bore za interese Užica, kao što su to činili dr Radmila Smiljanić i udruženja dobrovoljnih davalaca iz Zlatiborskog okruga“. „Pozivamo sve sugrađane i udruženja da obustave akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, kao izraz podrške kako doktorki Smiljanić tako i zaštiti svih onih kojima će krv biti potrebna na teritoriji grada Užica u narednom periodu“, saopštila je Unija studenata Užica.

PROČITAJTE JOŠ: “111 KAMERA”: SKUPŠTINA ĆE I BUKVALNO BITI RIJALITI, A MAJA GOJKOVIĆ – VELIKI BRAT!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments