Društvo

KRAJ IGRE: Etihad napušta Er Srbiju?!

Sudbina srpske nacionalne aviokompanije biće rešena ovog leta, a posle potpunog sloma Etihadovih investicija u Evropi pitanje je da li će nacionalna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata ostati partner srpske države u Er Srbiji.

Etihad (Foto: Jutjub)

Premijerka Srbije Ana Brnabić je optimista. Ali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponudio vrlo neubedljivo uveravanje da je sve u redu. Naime, petogodišnji ugovor srpske vlade i Etihada kao vlasnika Er Srbije ističe 1. januara 2019. Prema slovu ugovora, ako jedna strana ne želi da on automatski bude produžen na još pet, dužna je da do 1. jula ove godine pisanim putem obavesti partnera da izlazi iz posla.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić opet uvredio narod “Kritikuju a pojma nemaju”

– Voleo bih da se Etihad ne povuče iz Er Srbije i nadam se da neće. To je sve što mogu da kažem. Koliko znam, održan je sastanak Nadzornog odbora nedavno i rekli su mi da je sve u redu. Ako oni (Etihad) odluče da se povuku, Er Srbija će preživeti i biće u mnogo boljem stanju nego što je to bio Jat – rekao je predsednik Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Lažna doktorica lečila decu

Njujork neisplativ

Komentarišući liniju Er Srbije iz Beograda za NJujork, Vučić je odgovorio:

– Možete li da zarađujete novac na ruti za NJujork? Pa, naravno, da ne možete. To ćemo moći tek za godinu ili dve, odnosno za tri do pet godina od uspostavljanja linije. Međutim, ova linija je važna zbog brenda i imidža kompanije.

Upitan da li Vlada traži novog strateškog partnera za aviokompaniju, Vučić je odgovorio:

– Ne tražimo nikoga. Mi imamo partnera. Ne pokušavamo da se rešimo dobrog partnera.

Međutim, malo toga je u redu i u Etihadu i u Er Srbiji. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je posle osnivanja 2003. pokušala da se nametne na tržištu kupovinom propalih kompanija mahom u Evropi i umrežavanjem saobraćaja preko svog čvorišta u Abu Dabiju, kao konkurencija daleko uspešnijem Emirejtsu iz Dubaija i Katar ervejzu iz Dohe.

Ali, velike evropske akvizicije su propale. Er Berlin je bankrotirao i prestao da postoji, švajcarski Darvin erlajn takođe, a Etihad se povukao i iz Alitalije, koja ima ogromne gubitke i preživljava zahvaljujući pozajmicama italijanske vlade, a ni to ne može još dugo. Imaju još investicije u Er Sejšelima, Virdžin Australiji i indijskom DŽet ervejzu, ali je Evropa bila glavna investicija Etihada u pokušaju da se probije na najbogatije tržište.

PROČITAJTE JOŠ: Sećate li se Bratimira, naprednjaka koji nije znao ni koji fakultet je završio?!

Uštede na sve strane

Etihad i sam bitno menja poslovanje. Posle izlaska iz Alitalije, Darvina i Er Berlina, naložene su značajne uštede, od prizemljivanja dela flote, snižavanje kvaliteta dela usluga u avionu i prizemljivanja dela flote, kao i gašenje linija prema Ho Ši Minu, Edinburgu, Entebeu i Pertu.

Čitav koncept je od starta bio problematičan. Etihad je napustio DŽejms Hogan, koji je plan i osmislio, a i s čela Er Srbije je otišao Dane Kondić koga je upravo Hogan doveo. Er Srbija formalno ostvaruje dobit, ali je to poprilična matematička igra jer u profit od nekoliko miliona evra uračunavaju i državnu pomoć, direktnu i indirektnu, koja se meri u desetinama miliona evra, o čemu je nedavno izvestila i ekipa Insajdera u opsežnom istraživanju emitovanom na televiziji N1.

I sam Etihad je 2016. godinu završio u minusu od dve milijarde dolara i naloženo je detaljno pretresanje rada kompanije. Od svih akvizicija u Evropi aktuelna je još samo Er Srbija, posao koji je sklopljen umnogome zahvaljujući ličnom prijateljstvu šeika Mohameda bin Zajeda i predsednika Aleksandra Vučića. Da li će prijateljstvo biti jače od ekonomske računice, pokazaće se vrlo brzo, u julu ili najkasnije krajem godine.

(Izvor: Vesti)

Comments

comments