Društvo

KRETEN: Palma tužio novinara jer je PRENEO IZVEŠTAJ DRŽAVNE agencije!

Dragan Marković Palma nije samo glup i bahat, već, izgleda, ne zna ni da čita.

Grad Jagodina tužio je novinara i vlasnika mesečnika Moravske vesti Gorana Jevremovića za naknadu štete zbog objavljivanja teksta u kojem se prenose navodi Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini.

Kako se navodi u izveštaju DRI, a prenele su Moravske vesti, “Jagodina je u 2016. godini nepravilno preuzela obaveze u iznosu od najmanje 972.256 hiljada dinara”.

Jagodina se, preko gradskog Pravobranilaštva, u tužbi pozvala na Zakon o javnom informisanju i medijima i tražila naknadu štete u iznosu od milion dinara.

Jevremović za UNS kaže da je reč, “ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture lokalnih vlasti, čiji je cilj da ekonomski iscrpe medije i vladaju bez kontrole”.

Prema njegovim rečima, Central media, kao izdavač Moravskih vesti, i krajem prošle godine trpela je pritiske lokalne poreske administracije u Jagodini. “Usledio je preteći telefonski poziv u kome mi je rečeno da sam lični ‘neprijatelj’ najmoćnijeg čoveka u gradu, da ga ‘ucenjujem’, da ‘šaljem momke u opštinu da dele novine i plaše zaposlene’ i još sijaset nebuloza”, ukazao je Jevremović.

On je razgovor doživeo kao pretnju i ugrožavanje bezbednosti i konstatovao da je milionska tužba grada i najava zatrpavanjem novih tužbi samo nastavak tog pritiska i “jasna namera da se jedni nezavisni medij ugasi već na samom početku svog postojanja”.

“Moćnici zatrašivanjem žele ekonomski da unište nezavisne medije, zahtevajući drakonske sudske kazne. Na ovaj način se novinari i mediji, koji se osmele da pitaju ko i kako troši novac građana, dovode u beznadežan položaj”, smatra Jevremović.

“Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija”, predočio je Jevremović. On je podsetio da je u Jagodini ubijen novinar, zapaljena kuća urednika, trafika i TV predajnik i prebijeno više novinara i medijskih radnika, ali “do sada nisu poznati izvršioci i motivatori tih krivičnih dela”.

Pravni zastupnik UNS, koji će zastupati Jevremovića, advokat Gordana Konstatinović smatra da je tužba neosnovana, kao i da je podneta sudu koji je nenadležan.

Ona očekuje da se sud proglasi nenadležnim i predmet prebaci u Viši sud u Beogradu.

“Zanimljivo je da se u tužbi protiv Jevremovića navodi da je gradu narušen ugled tekstom ‘Jagodinska vlast rekorder po nezakonitom trošenju budžeta – revizori: potrošeno 972 miliona dinara’. Sudska praksa u Srbiji nesumnjivo stoji na stavu da se ovakav vid naknade odnosi samo na fizička lica zato što pravna lica ne mogu da trpe duševnu bol”, naveo je NUNS.Udruženje je navelo i da su pritisci na “Moravske vesti” i Gorana Jevremovića počeli “odmah po pokretanju tog lista, u novembru 2017. godine, što je NUNS evidentirao u svojoj Bazi napada na novinare”.

Jevremović se obraćao UNS i u decembru prošle godine, sa tvrdnjom da mu predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković “ugrožava bezbednost“ i da je 30. novembra imao “veoma neprijatan razgovor” sa Markovićem, pošto je na svom sajtu objavio sporni tekst.

Marković je tada za UNS rekao da je pozvao Jevremovića, ali ne da bi mu pretio, već da bi ga obavestio da će da ga tuži.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović rekao je tada da je uloga medija da obaveštavaju javnost o svim bitnim temama i da prate rad vlasti, uključujući kontrolu trošenja budžetskog novca. “Nijedan funkcioner ne sme da preti novinarima ako mu se ne sviđa ono što su napisali. Građane Jagodine sigurno zanima da li je DRI utvrdila nezakonitosti u poslovanju vlasti tog grada i koliko je novca potrošeno bez zakonskog osnova”, ocenio je Radomirović.

Marković ima pravo da činjenicama odgovori na članak u vezi sa izveštajem DRI, ukazao je Radomirović, “ali nema pravo da novinarima govori šta smeju da objave, a pogotovo ne da im preti”.

(izvor: N1)

Comments

comments