Politika

KUKAVICA: SNS-ovac dao ostavku i POBEGAO iz opštine posle poziva novinara!

“Eko-vet plus”, preduzeće koja je krajem prošle godine na talasu istovetnih javnih nabavki kao jedini ponuđač dobilo poslove spaljivanja životinjskog otpada u više od trećine opština u Vojvodini ukupne vrednosti preko 60 miliona dinara, preko noći je promenilo i vlasnika i direktora. Ne zna se zbog čega, kao što se ne zna ni zašto je novi direktor glavom bez obzira pobegao od novinarke, a zatim ekspresno podneo ostavku na funkciju u Opštinskom veću u Srbobranu.

Umesto Branislava Radišića, o čijim vezama sa Srpskom naprednom strankom je VOICE već pisao, novi vlasnik i direktor “Eko-vet plusa” je još očigledniji partijski eksponent. Kao vlasnik preduzeća za spaljivanje životinjskog otpada sa procenjenom imovinom od preko 20 miliona dinara u registru Agencije za privredne registre (APR) upisan je Todor Šimpraga (na slici desno), poverenik SNS-a u Srbobranu i (donedavno) aktuelni član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu.

Na pitanje “Na koji način je postao vlasnik “Eko-vet plusa?” koje mu je direktno postavljeno pozivom na službeni broj lokalne samouprave, Šimpraga je odgovorio: “Šimpraga je otišao iz opštine” i prekinuo vezu. Nakon sat vremena, lokalni portal objavio je vest da je Todor Šimpraga podneo ostavku na funkciju člana Opštinskog veća.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI ZAKON – AKO NE PLATITE VODU I STRUJU, OSTAJETE BEZ IMOVINE!

Tragom informacije iz anonimnih izvora da “nadstrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje životinjskog otpada u Vrbasu” odnedavno obilazi “neki novi dečko koji vodi posao”, novinari su uvidom u registar APR-a otkrio da je Branislav Radišić 20. marta, iz nepoznatih razloga, nestao iz vlasničke strukture “Eko-vet plus” doo.

Promenu vlasništva i upravljanja nad preduzećem koje je za manje od šest meseci od osnivanja dobilo poslove spaljivanja životinjskog otpada u gotovo 20 opština u Vojvodini prijavio je lično Šimpraga.

“Tu sam – nisam tu”

Novinari su kontaktirali Šimpragu na službeni telefon lokalne samouprave Srbobran kako bi mu postavio pitanja u vezi sa promenama u vlasničkoj strukturi “Eko-vet plus”doo. Nakon što je lično potvrdio da je na telefonskoj vezi, na direktno pitanje: “Kako ste postali vlasnik Eko-vet plusa?”, Šimpraga je odgovorio (pre nego što će spustiti slušalicu): “Šimpraga nije u opštini”.

Na ponovni telefonski poziv, sekretarica je rekla da je član veća zadužen za sport i omladinu “otišao, izleteo iz opštine”.

Nepunih sat vremena nakon poziva opštini Srbobran, lokalni portal Srbobran.net je preneo nezvaničnu informaciju da je član veća podneo ostavku.

Ostavku je potvrdio i sam Šimpraga uz obrazloženje da je “odluka da se povuče sa funkcije lični čin i posledica želje da se više posveti porodici i poslu koji inače radi.” Šimpraga nije precizirao koji to posao “inače radi”, ali je naglasio “ne želi da sutra neko kaže da je u sukobu interesa”, pošto se angažovao u rukovodstvu lokalnog fudbalskog kluba.

Srbobranski funkcioner je, prema javno dostupnim podacima, za manje od mesec dana otkako je postao vlasnik preduzeća za upravljanje životinjskim otpadom preko javnih nabavki sklopio ugovore sa tri lokalne samouprave ukupne vrednosti preko 34 miliona dinara sa PDV-om. Tako je 17. aprila sklopio ugovor i sa Opštinom Srbobran (na slici ispod), iako je bio na funkciji člana Opštinskog veća. Vrednost ovog ugovora iznosi gotovo 10 miliona dinara sa PDV-om.

Kako je Todor Šimpraga sa prijavljenim primanjima od nešto preko 33 hiljade dinara i poslovnim prostorom od 40-ak kvadrata u registru imovine funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije postao vlasnik preduzeća sa imovinom vrednom oko 22 miliona dinara i favorizovanim statusom u oblasti javnih nabavki – pitanje je bez jasnog odgovora.

Koordinator SNS južne Bačke

Jedinu sponu između Novog Sada, gde je prvobitno osnovan “Eko-vet plus” doo, zatim Vrbasa, gde je pod sumnjivim okolnostima nikla “nastrešnica za pokrivanje opreme za spaljivanje otpada životinjskog porekla” i konačno novog vlasnika iz redova Srpske napredne stranke u Srbobranu jeste Srđan Kružević (SNS, nekad Jedinstvena Srbija), zamenik gradonačelnika Novog Sada, koji je koordinator Srpske napredne stranke za Južnobački okrug kojima ove tri opštine pripadaju.

Kružević (na slici iznad) je u više navrata viđen tokom izgradnje nastrešnice u vrbaskom ataru na parceli koju koristi Javna agencija za zoohigijenu opštine Vrbas, a uticaj funkcionera SNS iz vojvođanske prestonice postao je očigledan kada je više od trećine opština u Vojvodini krajem prošle godine sklopilo kratkoročne ugovore po astronomskim iznosima sa debitantskim preduzećem u oblasti upravljanja životinjskim otpadom i žurbi nadležnih lokalnih i republičkih organa da ispoštuju proceduru u oblasti upravljanja životinjskim otpadom.

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJA POSTAJE DOLINA GLADI

U lokalnim krugovima u Srbobranu i Vrbasu, uticaj partijskog koordinatora koji “vedri i oblači” je javna tajna kojoj u prilog najbolje svedoči činjenica da umesto izabranih lidera lokalnim odborima vladajuće SNS upravljaju poverenici.

Kad Šimpraga bije, Kružević miri?

Srbobranski naprednjak Todor Šimpraga došao je u žižu javnosti pre godinu dana kada ga je partijski kolega Đorđe Grujić optužio da je predvodio grupu batinaša koja ga je pretukla dok je raznosio letke sa pozivom građanima da NE glasaju za Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Iako je Grujića nakon incidenta podržala opozicija, incident koji se dogodio bio je zapravo sukob unutar srbobranskog odbora SNS-a čiji su i Grujić i Šimpraga članovi. Mesec dana nakon incidenta, Grujić je sam potvrdio da je deljenje letaka protiv Vučića bila kulminacija njegovog nezadovoljstva zbog lokalne politike, ali i “reketiranja” od strane pojedinih stranačkih kolega koje su tražile procenat od donacije koju je Grujićevo udruženje “Prvi srpski olimpijac – Momčilo Tapavica” dobilo na konkursu “Zajednici zajedno” Naftne Industrije Srbije.

U podeli letaka ga je presreo Šimpraga “i još trojica”, potvrdio je Grujić mesec dana nakon incidenta, navodeći da ga je Šimpraga “iz zaleta udario nogom u grudi”, a potom je tučen šipkama i šutiran.

“Niko iz stranke nije zvao da pita kako mi je”, požalio se tada Grujić novinaru.

Pola godine kasnije, u oktobru 2017. godine, na obeležavanju slave SNS-a u Srbobranu, Đorđe Grujić se slikao sa svojim batinašem Todorom Šimpragom i koordinatorom SNS Srđanom Kruževićem.

“Po svemu sudeći, stranačka slava bila je prava prilika da se zakopaju ‘ratne sekire’ i zaborave nesuglasice između Todora Šimprage i Đorđa Grujića, koje su u jednom trenutku zatalasale političku javnost u našoj opštini”, komentar je uz fotografiju pomirenja Šimprage i Grujića sa Srđanom Kruževićem na lokalnom portalu Srbobran.net.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA JE SVE POGREŠNO U BEOGRADSKOM MARATONU?

(izvor: voice.org, Ranka Ivanoska)

Comments

comments