Politika

Lončarovo ministarstvo dalo MILIONE TEK OSNOVANIM organizacijama?!

Tek osnovanim nevladinim organizacijama je ukupno dodeljeno nešto više od milion i po dinara budžetskih sredstava, odnosno trećina ukupnog novca, a kada se saberu i organizacije nastale neposredno pred prošlogodišnji konkurs suma se penje na tri miliona dinara.

U godini kada je Ministarstvo zdravlja osnovalo „Komisiju za borbu protiv narkomanije“ kako bi se podigla svest o štetnosti ovakvog ponašanja, za preventivne aktivnosti je izdvojila značajna sredstva organizacijama koje se još nisu dokazale u svom poslu.

Sudeći prema rešenju Ministarstva zdravlja iz aprila ove godine za program „Preventivna zdravstvena zaštita“ Projekat 0012- Podrška aktivnostima udruženja građana u oblasti zdravstvene zaštite“ u 2018. godini, dobar deo sredstava je dodeljen organizacijama koji su osnovane nekoliko dana pre raspisivanja konkursa.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): BRUTALNO IŽIVLJAVANJE: PIJANI SINOVI BAHATIH NAPREDNJAKA PREBILI MLADIĆA!

Njima je ukupno dodeljeno nešto više od milion i po dinara budžetskih sredstava, odnosno trećina ukupnog novca, a kada se saberu i organizacije nastale neposredno pred prošlogodišnji konkurs suma se penje na tri miliona dinara.

No, krenimo redom. Javni poziv organizacijama je objavljen 5. marta ove godine, rešenje je doneto 10. aprila, a na sajtu Ministarstva (na slici ispod) je objavljeno 19. aprila. Na konkursu su dodeljena sredstva za 13 organizacija u visini od 4.825.900 dinara ili nešto više od 40.000 evra.

Kada se govori o nedavno nastalim, reč je o četri organizacije koje su nastale u razmaku od sedam dana, a registrovane istog dana, 15. marta u Agenciji za privredne registre. U pitanju su Centar za razvoj i podršku, Evropski civilni forum, Centar Florens Najtingejl i Centar Kosmos i Damian.

Tako je Centar za razvoj i podršku dobio 399.000 dinara za projekat „Prevencija malignih bolesti“, Evropski civilni forum 399.500 dinara za „Reproduktivno zdravlje mladih“, „Centar Florens Najtingel“ na ime „Pokažimo humanost invalidima“ 400.000 dinara, a „Centar Kosmos i Damian“ za projekat „Reci NE! Zavisnosti“ 400.000. Ukupno 1.598.000 dinara.

Osim što su nastale u periodu od 28. februara do 5. marta, zajedničko za sve četiri organizacije jeste da na sajtu Agencija za privredne registre ne postoji kontakt telefon, e-mail adresa, ili bilo koji drugi kontakt osim ulice i broja. Internet pretragom primetno je da ni jedna organizacija nema sajt, a ne postoje ni medijske objave koje se tiču njihovih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ: VIŠE OD 20 HILJADA UČESNIKA NA PROTESTU, NASTAVAK IDUĆE SUBOTE!

Navedenim organizacijama potrebno je pridodati još neke, poput „Zdravlje živa“ koja je u 2018. dobilo 392.000 dinara i „Asklepion“ sa 382.000 dinara. Obe organizacije su osnovane neposredno pred raspodelu sredstava 2017. godine.

Zdravlje živa, osnovana 27.9.2017. je tako prošle godine za program „Edukacijom do boljeg zdravlja mladih“ dobilo 310.000 budžetskih dinara, a Asklepion nastao 12.7. za program „Stop nasilju nad ženama“ 310.000.

Sa ove dve organizacije „sumnjiva“ suma za 2018. godinu se penje na 2.372.000, a zajedno sa 2017. godinom na 2.992.000. Odluka o dodeljivanju sredstava je kako stvari stoje i u suprotnosti sa nekim od kriterijuma koje je Ministarstvo navelo prilikom raspisivanja konkursa.

Tako u tekstu rešenja, u delu koji se odnosi na Opšte kriterijume na osnovu kojih se vrši raspodela sredstava udruženjima građana napisano je da svako udruženje građana mora da bude registrovano i da deluje na područiju Republike Srbije, da ima aktivno telo upravljanja – Skupštinu, Upravni odbor, da ima ljudske i materijalne resurse za sprovođenje aktivnosti, da delatnost udruženja građana nije finansirana drugim propisima, da je delatnost udruženja građana povezana sa zdravljem ili sa zdravstvenom zaštitom stanovništva.

Navedene organizacije nemaju podatke o članstvu ili ograncima, nije poznato da li imaju Skupštinu, a takođe je upitno koliko ove nove organizacije bez prateće infrastrukture imaju potrebne ljudske resurse.

Na kraju liste nelogičnosti, u rešenju iz aprila 2018. godine može se videti još jedna greška, a to je ukupna suma. Dok je u tabeli ispisana brojka 4.825.900 slovima je upisano četiri miliona tristotinečetiri hiljade devet stotina dinara.

Ovim povodom kontaktirano je Ministarstvo zdravlja, ali i pored obećanja da će odgovor biti poslat za dan-dva, to se nije dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) LUČANI: NAPREDNJACI PRIZNALI IZBORNU KRAĐU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments