Politika

Lutovac: Ovaj put nisam za bojkot, već za pobunu

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac napisao je na svom tviter nalogu da “ovaj put nije za bojkot”, očigledno misleći na vanredne parlamentarne izbore čiju je mogućnost najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ne, ovaj put nisam za bojkot. Ovog puta sam za pobunu. Ako se ne ispune elementarni uslovi za slobodne i poštene izbore, ostaju nam građanski otpor i pobuna”, napisao je Lutovac, predsednik DS koja je bojkotovala poslednje parlamentarne izbore.

Napisao je i da “kad su vam uzurpirana osnovna prava i slobode, pobuna je legitimno sredstvo otpora”.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče je izjavio da će Vladi koja se bude formirala biti ograničen mandat, a da će vanredni parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine.

Podsetimo i da su predstavnici tzv. “Bojkot” opozicije više puta naglašavali da ni na kakve izbore neće izlaziti dokle god se ne ispune uslovi za fer i poštene izbore. Ostaje nejasno da li je ovim tvitom Lutovac indirektno priznao da dometi bojkota junskih izbora nisu dali očekivane rezultate, te da je ipak potreban radikalniji pristup. Nejasno je i šta je to “bojkot” opoziciju do sada sprečavalo u građanskom otporu i pobuni, budući da su upravo to navodili kao metode borbe koje treba da prate bojkot izbora.

Inače, izvori u DS tvrde da je jedan od uzroka raskola unutar ove stranke bio i taj što su se mnogi protivili odluci da se bojkotuju izbori, a stranačko rukovodstvo nije htelo da otvori raspravu o tome. Ovaj Lutovčev tvit ocenjuju kao “dobar korak”, jer time lider demokrata ipak “priznaje svoju grešku”. “Retko koji lider uoči svoju grešku i ovim zapravo pokazuje da je spreman da revidira svoj stav i sasluša celokupno članstvo”, navodi naš sagovornik iz DS i dodaje da “je ovo znak da DS može da se konsoliduje i vrati na put borbe”.

Foto: ds.org.rs

Comments

comments