Politika

Majke danas (17) protestuju: Ako vlast želi, naknade MOGU biti VEĆE, evo i kako

Poslanik Pokreta centra Tatjana Macura danas je, sa trudnicama i porodiljama, Skupštini Srbije predala Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, sa zahtevom da uđe u proceduru.

PROČITAJTE JOŠ: MAJKE I PORODILJE USTAJU PROTIV NOVOG ZAKONA!

Macura je novinarima rekla da je predlog nastao na osnovu objedinjenih rasprava održanih u četiri najveća grada u Srbiji, jer od 1. jula, kada je zakon stupio na snagu, jednom broju porodilja se isplaćuju minimalni iznosi, nekima i po 1.000-2.000 dinara, „što je ponižavajuće“.

Želimo da se mnoge odredbe izmene, u prvom redu da se period koji ulazi u obračun zarada smanji sa 18 na 12 meseci, kao i da se svakoj trudnici i porodilji omogući da prima najmanje iznos minimalne zarade u Srbiji, precizirala je ona.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO MAME IZ NARODNOG FRONTA POKAZUJE SAV HOROR SRPSKOG ZDRAVSTVA

Prema mišljenju Macure, novca u budžetu za to ima, potrebno je da se samo smanje troškovi države, jer postoji višak administracije, naprimer najmanje dva ministarstva bez portfelja čije nadležnosti se preklapaju sa nekim drugim.

Milijarde iz budžeta idu za „dopingovanje“ državnih preduzeća gubitaša, ukazala je ona, zaključujući da u budžetu ima prostora za povećanje naknada trudnicama i porodiljama „ukoliko ima dobre volje“.

PROČITAJTE JOŠ: SVI TOMINI LJUDI SU DOBRO UDOMLJENI: PLATE I DO 4.000 EVRA, A ŠTA ZAISTA RADE?

(izvor: danas.rs)

Comments

comments