Društvo

Mali najbolje poslove dao firmi sa “crne liste” koja duguje 102 miliona za porez!

Za neke od najunosnijih građevinskih projekata u Beogradu, izgradnju nove autobuske stanice i pasarele od Kalemegdana do Savskog keja, javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju izabralo je firmu „Bauvezen“ (Bauwesen) sa višegodišnjom lošom reputacijom. Ova firma nalazi se na listi najvećih poreskih dužnika, na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a zbog nepoštovanja ugovorenih rokova i obaveza nezadovoljni klijenti su joj pre tri godine dodelili i negativnu referencu registrovanu na portalu javnih nabavki.

Zato i ne iznenađuje da je rok za završetak autobuske stanice čak pet puta probijen, pa je sedmog marta ove godine – umesto da bude otvoren novi objekat – potpisan aneks ugovora kojim se termin završetka radova odlaže za jun 2018. Kolike su šanse da martovski aneks bude i poslednji govori i podatak da su mediji već objavili da se završetak radova očekuje tek u septembru 2019. godine.

Firma iz Lazarevca „Bauvezen“ je posao vredan oko milion evra dobila u pregovaračkom postupku zajedničkom ponudom sa još četiri firme (Saobraćajnim institutom „CIP“, firmama „Meta balkan“, „Geomehanika“ i „Krip-inženjering“) u julu 2016. godine. Konkurent im je bila jedino grupa ponuđača koju su činili „Koto“, „Mašinprojekt kopring“, „VD Konkord Vest“ (WD Concord West), arhitektonski „Jugo biro“ (Yugo biro), „Geomer grup“ (Geomer group) i „Beo potez“, jer je javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda koje je sprovodilo javnu nabavku, poziv za podnošenje ponuda poslala samo tim dvema konzorcijumima. U postupku pregovaranja oba konzorcijuma su navela identičan rok za izvršenje radova, ali je grupa koju je predvodio „Bauvezen“ posao dobila jer je ponudila sedam miliona dinara nižu cenu.

NE ZABORAVLJAMO – OVO SU VUČIĆEVA OBEĆANJA KOJA NEĆE ODRŽATI

Informaciju da se „Bauvezen“ ne drži strogo obaveza iz ugovora koje potpiše sa klijentima JP Direkcija za izgradnju Beograda moglo je da pročita na zvaničnom portalu Uprave za javne nabavke. Naime, na ovom portalu lazarevačka firma je jedina na spisku negativnih referenci, koju je dobila početkom 2015. godine od Ministarstva privrede i javnih preduzeća „Zavod za izgradnju grada Novog Sada“ i „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“.

Po tada važećem zakonu, nezadovoljstvo naručilaca beležila je Uprava za javne nabavke, na osnovu čega je formirala listu firmi s negativnim referencama. Sve firme koje bi bile na ovoj listi, bez dodatnih obezbeđenja po zakonu nisu mogle da dobiju posao na tenderima u oblasti u kojoj su dobile negativnu referencu. Na portalu javnih nabavki je zabeleženo da je negativna referenca „Bauvezena“ trajala od marta do septembra 2015. godine.

Na pitanje kako je moguće da samo ova firma bude na listi negativnih referenci, iz Uprave za javne nabavke su nam poručili da se takav spisak od avgusta 2015. godine više ne vodi jer je promenjen zakon. „Na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je u primeni od 12. avgusta 2015. godine, brisan je član 83. Zakona o javnim nabavkama kojim je bila predviđena obaveza Uprave da vodi spisak negativnih referenci. Sa druge strane, sam institut negativne reference postoji i dalje pa je tako članom 82. istog zakona uređeno u kojim situacijama, na koji način i pod kojim uslovima naručioci mogu da koriste negativne reference“, navodi se u odgovoru Uprave za javne nabavke.

Međutim, čak i dok je na snazi bio stari zakon i dok je „Bauvezenu“ trajala negativna referenca, ova firma je dobila makar dva posla u ukupnoj vrednosti pola miliona evra. Poverenje su joj ukazali JP „Putevi Srbije“ za izgradnju mosta preko reke Ub i Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem iz Šapca za rekonstrukciju platoa na Trgu šabačkih žrtava.

ĐILASOV POZIV ZA OPOZICIJU: PROGLAS U 13 TAČAKA

Osim Uprave za javne nabavke, loš skor „Bauvezena“ zabeležilo je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na objedinjenoj crnoj i beloj listi koju je svojevremeno ministarka Zorana Mihajlović promovisala u cilju uvođenja reda u ovoj oblasti „Bauvezen“ je u decembru 2017. godine zauzeo neslavno 451. mesto u konkurenciji 491 firme. Kriterijumi za rangiranje na ovoj listi su kvalitet izvedenih radova, broj radnika koje zapošljavaju i onih koji rade na crno, učestalost povreda na radu, kao i poreski dug.

Ova lazarevačka firma, sa dugom od oko 100 miliona dinara, nalazi se na 79. mestu najvećih poreskih dužnika u zemlji. Prema podacima Poreske uprave u toku je postupak po zahtevu ove firme za reprogram duga. Ovaj dug očigledno nije pokušan da prinudno bude naplaćen budući da nijedan bankovni račun „Bauvezena“ nije blokiran, a jedina zabeležena blokada u poslednje tri godine trajala je jedan dan – 31. avgust 2015. godine.

Uprkos svemu pomenutom, „Bauvezen“ sa državom posluje neometano. Od 2015. godine na portalu javnih nabavki je registrovano bar 12 javnih nabavki velike vrednosti na kojima je ovo preduzeće pobedilo. U Beogradu ga je angažovala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u martu prošle godine za posao izgradnje pasarele od Velikog stepeništa na Kalemegdanu do Savskog keja. Vrednost investicije je 209 miliona dinara bez PDV-a. Na tenderu za ovaj posao „Bauvezen“ je nastupila sa firmama „Izolinvest“ i „Geo-as“ i bili su jedini učesnik tendera.

NEDIMOVIĆ DOGOVORIO: UVOZIMO OVCE I KOZE IZ ALBANIJE

Firma „Bauvezen“ je osnovana 2007. godine i za 11 godina poslovanja postala je preduzeće srednje veličine sa 141 zaposlenim i 33 miliona dinara neto dobiti. Vlasnik i osnivač je Borivoj Trifunović. Na internetu ne može da se pronađe njihov zvanični sajt, a Borivoj Trifunović je registrovan u APR-u i kao preduzetnik jer poseduje servis za popravku gorionika i puromata (mašina za pranje pod visokim pritiskom).

(izvor: pištaljka.rs, Snežana Đurić)

Comments

comments