Društvo

Martinović krije kolika mu je plata i sada je izmislio “hakerski napad” da ne bi otkrio cifru!

Narodni poslanik Aleksandar Martinović nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode koje ostvaruje kao predavač u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Podatke o primanjima šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke krije i direktor te škole Hristos Aleksopulos koji ni posle više od mesec dana nije Pištaljci dostavio podatke o Martinovićevom angažmanu. Aleksopulos tvrdi da je škola pod „hakerskim napadom“ i da je to razlog što ne može da nam dostavi tražene podatke.

Martinović je neprijavljivanjem imovine prekršio član 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije: „… funkcioner može da se bavi naučnoistraživačkim radom, nastavnom, kulturno-umetničkom, humanitarnom i sportskom delatnošću, bez saglasnosti Agencije, ako time ne ugrožava nepristrasno vršenje i ugled javne funkcije. Prihode od ovih poslova, odnosno delatnosti, funkcioner je dužan da prijavi Agenciji“.

PROČITAJTE JOŠ: MRAK: RTS CENZURISAO GOVOR MILENE RAŠIĆ, JEDNE OD NAŠIH NAJBOLJIH ODBOJKAŠICA

Funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini, kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina po kaznenim odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Martinović, inače docent upravnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, nije odgovorio na pitanje novinara kolika su mu primanja u školi u Ćupriji i zašto ih nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, već je kazao da ćemo sve podatke dobiti od visoke škole: „Sačekajte da prođe hakerski napad pa ćete dobiti informacije“, rekao je poslanik Martinović u izjavi za Pištaljku.

Njegovo ime se nalazi u rasporedu polaganja ispita objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji škole u Ćupriji. Poslanik Martinović u Visokoj medicinskoj školi predaje predmete vezane za pravnu struku. Buduće medicinske sestre-babice od njega uče zdravstveno zakonodavstvo i evidencije, a radiolozi zdravstveno zakonodavstvo i administraciju.

Potvrdu da je Martinović predavač u VMŠ nalazi se i na društvenoj mreži „Jutjub“, gde je ova škola objavila video zapis sa Svetosavske akademije održane u njihovom amfiteatru. Na tom klipu se vidi da je Martinović predstavljen kao narodni poslanik i profesor VMŠ pre nego što je pozvan za govornicu.

PROČITAJTE JOŠ: JORGOVANKA PROTIVZAKONITO ZAPOSLILA PENZIONERA I DALA MU PLATU 173 HILJADE!

Prilikom obraćanja na Svetosavskoj akademiji, Martinović se između ostalog zahvalio i direktoru Aleksopulosu, koga je nazvao svojim velikim prijateljem.

Pištaljka je pre više od mesec dana uputila zahtev za pristup informacijama od javnog značaja školi u Ćupriji i tražila podatke o poslovnom odnosu ove škole i još nekoliko državnih funkcionera, ne samo Martinovića. Traženi podaci su se odnosili na narodne poslanike Darka Laketića i Vladimira Orlića, državnog sekretara Ministarstva državne uprave Ivana Bošnjaka, kao i rektora prištinskog univerziteta Radeta Grbića.

Posle petnaest dana, što je i zakonski rok za dostavu traženih informacija, stigao nam je zahtev od VMŠ da moramo da im se u zvaničnoj pisanoj komunikaciji obraćamo na ćiriličnom pismu da bismo dobili tražene informacije. Iako smo njihov zahtev ispunili, pre isteka novog roka od petnaest dana, poštom nam je stigao dopis u kome se navodi:

„Na Vaš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja trenutno nismo u mogućnosti da odgovorimo iz razloga koji se ogledaju u hakerskom napadu na informacioni sistem naše škole, kao i velikih obaveza za usklađivanje i usvajanje svih akata Škole sa Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, kao i obaveza oko formiranja akademij“.

U dopisu piše i da ćemo odgovore dobiti do kraja meseca.

Narodni poslanik SNS Vladimir Orlić, inače po obrazovnom profilu doktor nauka – elektrotehnike i računarstva, po podacima Agencije za borbu protiv korupcije kao nastavnik u Ćupriji ostvarivao je prihod od 40.000 dinara. Posle pitanja Pištaljke o njegovom radno-pravnom statusu upućenim VMŠ, Agencija je objavila novi izveštaj o Orlićevim prihodima gde piše da on od 27. septembra ove godine više nema prihode iz škole u Ćupriji. Orlić je u Ćupriji na smeru medicinska sestra predavao metodologiju istraživanja.

Hristos Aleksopulos (na slici iznad) je mogao Pištaljci da dostavi tražene odgovore da je imao nameru, jer sve i da su navodi o hakerskom napadu iz pomenutog dopisa tačni, on bi kao direktor visoke škole morao da zna ko sve čini nastavni kadar u školi, pogotovo ako se među predavačima nalaze i visoki državni funkcioneri.

U registru imovine i prihoda funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije stoji da Aleksandar Martinović mesečno zarađuje 204.000 dinara: na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 149.000 dinara, kao odbornik u Rumi 25.000 dinara i kao poslanik u skupštini Srbije 30.000.

BIRN je ranije objavio da je prosvetna inspekcija naložila Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija da raskine ugovore sa Martinovićem i ostalim funkcionerima iz Srpske napredne stranke.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA SRBIJE KONAČNO PRIZNALA DA NEĆE ULAGATI NI DINAR U NIŠKI AERODROM

(izvor: pistaljka.rs / Novak Grujić)

Comments

comments