Politika

Milioni za firme rođaka predsednika Bele Palanke, Agencija traži smenu, SNS ga čuva

Dok opozicija ocenjuje da je presedan to što većina okupljena oko SNS-a u belopalanačkoj Skupštini nije smenila predsednika Opštine Gorana Miljkovića, iako je rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o njegovoj smeni konačno, MIljković kaže da nije ni bio u sukobu interesa kada je iz opštinskog budžeta firmama supruge, brata i člana Opštinskog veća prebačeno ukupno 18 miliona dinara.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije odbio je žalbu Miljkovića na rešenje direktora o njegovoj smeni, čime je to rešenje postalo konačno, ali nije izvršeno jer se čak 24 odbornika SNS-a oglušilo o zaključak i na sednici lokalne Skupštine svojim glasovima ostavili su Miljkovića u fotelji.

PROČITAJTE JOŠ: BUDUĆNOST SRBIJE: VUČIĆ U SMEDEREVU SVEČANO OTVORIO AMBULANTU KOJA RADI VEĆ 2 GODINE!

Smatramo da je Goran Miljković u proteklom periodu dao nemerljiv doprinos u razvitku opštine, da je Bela Palanka u proteklom periodu doživela ekonomsku i infrastrukturnu ekspanziju – kaže šef lokalnih naprednjaka Milan Zlatković.

Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije zaključila je da jeste oštetio budžet Opštine za preko 18 miliona, da je bio u sukobu interesa prilikom dodeljivanja novca iz budžeta, o čemu ih nije obavestio.

Miljković u saopštenju navodi da on smatra da za obaveštavanjem nije ni bilo potrebe, jer nije bilo sukoba interesa.

Sa pozicije predsednika opštine iz budžeta Opštine Bela Palanka (detalj iz grada možete videti na slici ispod) nije isplaćen ni dinar navedenim preduzećima i firmama. Proceduru javnih nabavki i plaćanja je vršila Opštinska uprava i pojedina javna preduzeća i ustanove, kao i Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada sa kojom je Opština Bela Palanka sprovodila zajednički projekat – kaže Miljković.

Smatra da je to glavni razlog da se većina odbornika na sednici Skupštine izjasnila protiv inicijative Agencije za borbu protiv korupcije.

Suprotni stavovi vladajuće većine i opozicije

Dok šef odborničke grupe vladajućeg SNS-a Milan Zlatković kaže da su svi odbornici većine bili protiv usvajanja zaključka Agencije, jer “delo koje mu se stavlja na teret nije dovoljno da se on razreši sa mesta predsednika”, opozicija situaciju tumači drugačije. Šef odborničke grupe SPS – JS Slavenko Drobnjak kaže da je Skupština morala da usvoji inicijativu Agencije.

PROČITAJTE JOŠ: SPRDNJA SE NASTAVLJA: VULIN PROŠAO PREGLEDE I ZADUŽIO UNIFORMU!

On je uhvaćen u malverzacijama od 18 miliona, a odbornici su ga podržali. Ovo je sramota za Belu Palanku i za odbornike – kaže Drobnjak.

Opozicija je glasala za smenu, ali glasovi 5 njihovih odbornika ne mogu da utiču ni na ovu, niti na bilo koju drugu odluku lokalnog parlamenta. Drobnjak kaže da je tačka o razmatranju smene stavljena na dnevni red 5 minuta pre početka sednice, a da su iz vladajuće stranke već imali obrazloženje da Skupština ne prihvata rešenje Agencije.

Podsetimo, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, Miljković (na slici ispod) je firmi svoje supruge, ali i firmama svog brata i člana Opštinskog veća iz opštinskog budžeta sa različitih pozicija od 2014. do 2017. godine prebacio preko 18 miliona dinara.

Zato je zatražila njegovu smenu, a nekadašnji član Demokratske stranke, koji je 2016. godine prešao u Srpsku naprednu stranku, branio se time da u nabavkama nije direktno učestvovao, već su to radila ovlašćena lica opštinskih organa i ustanova i da je sve urađeno po zakonu.

PROČITAJTE JOŠ: RADIO 4 GODINE U LEONIJU, A NEMA NI DANA RADNOG STAŽA?!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments